Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Ett knippe eurovisionkortisar

Medan artisterna flockas i Växjö för repetitioner, melodifestivalens scen börjar ta form i Vida Arena - och journalisterna fått höra lördagens låtar en första gång så tar jag istället en smula avundsjuk ett ögonkast på vad som händer på eurovisionfronten på andra håll i Europa:

I Litauen drar man också igång tävlandet på lördag, med den första av fyra semifinaler. Antalet tävlande bidrag har krympt från de ursprungliga 47 till runt 40 då ett gäng av bidragen istället kommer att använda i The voice Lithuania. 14 eller 15 bidrag kommer med tittarnas och en jurys hjälp att skickas till en final den 3 mars där tre bidrag i en första omgång går till en superfinal varefter juryn ensam bestämmer vem som får åka till Baku för Litauens räkning.

En liten förändring har skett i startfältet för finalen av den isländska uttagningen Söngvakeppni Sjónvarpsins. Gréta Salóme fick ju med två bidrag där, dels Mundu eftir mér i duett med Jónsi och dels Aldrei sleppir mér tillsammans med Heiða och Guðrún Árný. Nu har Gréta bestämt sig för att bara sjunga den förra - vilket lämnar Heiða och Guðrún som en duo. Gréta står som ensam upphovman till båda bidragen.

Även i det österrikiska finalfältet blir det förändringar sedan bidraget Crazy Swing med !DelaDap diskvalificerats sedan det kommit fram att det släppts före den 1 september ifjol. Nu återstår för tvbolaget ORF att besluta sig för om finalen den 24 februari ska gå av stapeln ett bidrag kort, om man ska ge gruppen chansen att tävla med en annan låt  - eller om man ska kasta in ett helt nytt bidrag i leken.

Pastora Soler valdes ju internt ut att representera Spanien redan i december. Nu har det avslöjats att hennes tävlingslåt kommer att väljas ut i en tvshow den 3 mars. Där framför hon två låtar som hon har valt ut själv samt en låt som kommer att röstas fram i en onlineomröstning på tvbolaget RTVEs hemsida mellan  den 15 och 20 februari. Tittarna bestämmer tillsammans med en jury vilket av bidragen som tar hem segern.

De spekuleras fortfarande vilt om ifall Armenien kommer att göra någon form av markering när det nu står klart att de tänker ställa upp i Eurovision Song Contest trots att det i år går av stapeln hos ärkefienden Azerbajdzjan. Man har nu i alla fall meddelat att man tänker låta en expertjury internt utse bidraget - vilket sedan kommer att presenteras i mars.

Azerbajdzjan har i den andra änden av skalan gett sig på en maratonprocess för att välja bidrag. Under åtta veckor och lika många uttagningsheat har man nu vaskat fram just åtta artister att tävla i semifinalen av Milli Seçim Turu som uttagningen heter. Semifinalen pågår nu och fram till på fredag då fem finalister ska utkristalliseras.

Också Moldaviens uttagning skrider framåt. En expertjury har nu valt ut 20 bidrag som ska tävla i finalen den 10 mars och idag påbörjas en onlineomröstning som pågår fram till den tolfte där folket får förtroendet att välja ut en sista finalist. I fältet återfinns bland annat de tidigare moldaviska representanterna Geta Burlacu och Nelly Ciobanu.

Eurovisionlands egna velpottor i Slovakien tänker ju faktiskt åka till Baku trots allt. Nu har man berättat att man tänker utse sitt bidrag internt och presentera det i samband med en presskonferens den 1 mars.

Dagen innan dess, den 29 februari, presenterar Makedonien sitt bidrag, Crno i belo (Black & White) med Kaliopi, i lite större stil. Presentationen blir nämligen kulmen på en nittio minuter lång tvshow med en rad lokala och internationella artister på bästa sändningstid.
Ett knippe eurovisionkortisar Reviewed by Pierre on 18:56:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.