Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför deltävling tre i Norge

Den norska Melodi Grand Prix-turnén når i morgon sitt sista stopp i Florø innan det är dags för final nästa vecka. Ytterligare tre finalister kommer då att vaskas fram innan finalfältet bara ska kompletteras med ett wildcard som väljs ut bland de utslagna bidragen.

Jag har givetvis kollat in de tävlande bidragen och mina omdömen och tips har ni här (Klicka på länkarna för att höra låten):

1. Tooji - Stay (Tooji, Peter Boström och Figge Boström)
Allra först har vi svenskt på scenen då 21-årige Tooji skrivit sin låt ihop med Peter Boström och Figge Boström, som ju båda två dessutom tävlar i Växjö i morgon, Peter med Loreens låt och Figge med både Marie Serneholts och Afro-Dites. Kvällens tävlande blir Toojis debut som artist i ett större sammanhang, då han tidigare mest synts som fotomodell och programledare på MTV. Hans låt är dansant och lättillgänglig pop med en orientalisk twist, som gjord för ett smarrigt dansnummer på en stor scen. Det är svårt att inte tänka Eric Saade och Popular i det här paketet vilket kanske kan ligga honom i fatet, men ror Tooji iland sin låt live bör han vara given i finalen! Visst är det här hört och gjort förut, men jag har inte tröttnat riktigt än.

2. Marthe Valle - Si (Marthe Valle)
Marthe Valle har hittills bara sjungit på engelska, till exempel på de tre album hon hittills spelat in, varav debuten gav henne Spellemannspriset, den norska motsvarigheten till en Grammis, som årets nykomling 2005. Nu tar hon en ny riktning med en låt hon skrivit själv som kommer att framföras på nordnorsk dialekt. Jag tycker det är synd att så få bidrag sjungs på norska i Melodi Grand Prix - och det är nog stor risk att Si inte hjälper till att höja sådana låtars status. Det är stämningfullt, men så lättglömt att få lär minnas den ens halvvägs genom startfältet.

3. Bobby Bare & Petter Øien - Things change (Bobby Bare)
I låt nummer tre får Melodi Grand Prix fint besök. Den ena halvan av den här udda duetten är nämligen den nu 76-årige amerikanske countrylegendaren Bobby Bare som efter en drygt femtioårig karriär lyckats halka in i Melodi Grand Prix efter att Petter Øien medverkat på hans senaste album. Øien tävlade framgångsrikt i MGP redan ifjol som medlem i Sie Gubba. Deras Alt du vil ha tog sig till final via Siste Sjansen, där de sedan slutade som trea. Things Change är genretrogen old school country och enligt bettingsajterna kvällens segerfavorit. Jag hoppas det tipset slår fel, i mina öron är det här hopplöst mossigt och ointressant.

4. Yaseen & Julie Maria - Sammen (Sigve Bull, El Axel)
Även låt nummer fyra är en duett, men av ett helt annat slag. Här möts nämligen sextonårige Yaseen och femtonåriga Julie Maria, annars mer kända som skådespelare i den norska ungdomsserie AF1 - All for one som också nyligen sänts i svenska Barnkanalen. Här blir det rap på norska som utan att det sägs rakt ut i texten knyter an till Anders Behring Breiviks attentat i somras - om att samlas i kärlek, respekt och stolthet över sin stad och sitt land. Texten må vara en smula naiv och nog kan temat ses som spekulativt - men jag köper det här. Det känns ärligt och uppriktigt - och den sista minutens fläskiga kör på engelska är det gåshudsvarning på. Hur det här tas emot beror förmodligen mycket på hur det ser ut och låter på scenen ikväll.

5. Håvard Lothe Band - The greatest day (Håvard Lothe)
Fem man starka Håvard Lothe Band leds av leadsångaren som både gett sitt namn åt gruppen och skrivit deras bidrag i Melodi Grand Prix. Med två album i ryggen debuterar bandet i tävlingen med en låt om den största dagen, dagen då en man efter nio månader blir far, skriven av Lothe då han och hans fru väntade deras första barn. Låten är blankputsad poprock där just texten är behållningen. Mitt problem med låten är dock inte alls att det låter illa på något sätt - utan precis tvärtom. Det är så in till självutplåning duktigt polerat och tillrättalagt att inget fastnar i örat.

6. Silya Nymoen - Euphoria (Silya Nymoen)
Precis som i vår egen Melodifestival tävlar även i Norge en låt med titeln Euphoria ikväll. Ingen dålig slump, det handlar ju inte direkt om en låttitel man hör varje dag! Titeln är dock en av få saker de båda låtarna har gemensamt. Silya blev ett namn i Norge i slutet av 90-talet som sångerska i gruppen Multicyde som då hade en rad hitsinglar på hemmaplan. Efter det fick hon ett skivkontrakt, vilket förde henne till New York där hon ännu bor kvar och arbetar med sin musik. Här tävlar hon med ett stycke 60-talsinspirerad pop som hon skrivit själv. Jag har svårt att tåla den gapiga refrängen - men kan tänka mig att låten gör sig bättre på en scen.

7. The Canoes - Seemed like a good idea at the time (Arne Hovda, Erik Norvald Røe, Christopher Barron Gross, Hans Petter Aaserud)
Även i låt nummer sju får vi ett amerikanskt gästspel. En av de fyra medlemmarna i the Canoes är nämligen Chris Barron från Spin Doctors - ni minns väl Two Princes? The Canoes är ihopsatt just för MGP, i vanliga fall har samtliga medlemmar en framgångsrik karriär i andra band. Låten har de skrivit ihop och är en udda skapelse - en countryballad i valstakt med en text om idiotiska saker man gör - som verkade vara en bra idé just då. Det här hade möjligen funkat i ett studentspex eller en lokalrevy - så länge jag slipper höra eländet.

8. Lise Karlsnes - Sailors (Lise Karlsnes, Thomas Eriksen)
Lise Karlsnes har återfunnits flitigt i toppen av de norska topplistorna under det senaste decenniet som frontfigur i bandet Briskeby. Förra året lanserade hon sig själv som soloartist med ett singelsläpp under namnet Lise of the woods innan hon nu gör debut i MGP i eget namn i väntan på ett kommande soloalbum. I Sailors får vi modern electropop om att våga segla på livets hav och ta de chanser man får. Soundet är fräsch, men den där seglatsen känns ganska trist - den första lovande halvan av låten leder ju bara till en exakt likadan andra halva. Lite synd.

Av kvällens tävlande känns bara Tooji som en given finalist på pappret, men frågan är om han lever upp till den förväntningen live. Konkurrenterna har alla sin alldeles egen snäva nisch vilket gör låtarna svårjämförbara. Själv ser jag helst att Tooji får sällskap i finalen av Yaseen & Julie Maria och Lise Karlsnes men jag har inte svårt att se Håvard Lothe med band knipa en plats, särskilt om någon av ovanstående följer förra veckans trend och fyller sitt framträdande med falsksång. Dessutom har ju norrmän också, åtminstone enligt oddsmakarna, en böjelse för mossbelupen country som jag saknar helt. Jag har egentligen svårt att tro på seger eller ens en finalplats för Bobby Bare & Petter Øien ikväll - men en så hårt tippad favorit är svår att avfärda helt och om de håller är det Lise som ryker.
Inför deltävling tre i Norge Reviewed by Pierre on 08:18:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.