Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför final i Norges Melodi Grand Prix

I morgon är det dags för final i den norska eurovisionuttagningen Melodi Grand Prix! De nio bidrag som lagt beslag på topplaceringarna i de tre inledande delfinalerna gör upp om segern tillsammans med Lise Karlsnes, som fick den tionde och sista platsen som juryns wildcard.

I en första omgång kommer tvtittarna att rösta fram fyra bidrag till Gullfinalen. Därefter framträder de fyra en gång till innan det är dags för avgörandet - vem som ska få åka till Baku för Norges räkning.

Jag tycker att vi låtmässigt haft en riktigt god årgång Melodi Grand Prix - och flera av mina favoriter återfinns också i finalen. Dessvärre är jag tveksam till att någon av dem vinner. I delfinalerna har norrmännen nämligen lyft andra bidrag allra högst och jag befarar att de kommer att göra det även i finalen. Här är mina omdömen om finalisterna - och hur jag tror det kommer att sluta:

1. Tooji - Stay (Tooji, Peter Boström, Figge Boström)
Startfältet inleds dubbelt svenskt. Firma Boström och Boström har snickrat ihop en dansant poplåt med orientalisk twist och satt den i händerna på snyggot Tooji, en kille som innan delfinalen häromveckan främst gjort sig känd som fotomodell och programledare. Där visade han sig funka riktigt fint som liveartist och vi såg också åtminstone embryot till ett nummer som skulle kunna funka i Eurovision Song Contest - låten har i alla fall allt som krävs. Den må vara ett säkert och förutsägbart kort, men likväl ligger förmodligen Norges största chanser just här.

2. Reidun Sæther - High on love (Thomas G:son, Tommy Berre, Ovi)
Trots en vecka med svår förkylning tog sig musikalartisten Reidun Sæther samman tillräckligt mycket för att övertyga norrmännen om att hon förtjänade en plats i finalen när hon tävlade i den första delfinalen. För visst gör både hon och låten det! Låten har allt man kan begära av en klassisk schlager - en riktigt stark refräng, en grym sångerska och en fläskig tonartshöjning och lär återfinnas bland mina absoluta favoriter när säsongen så småningom summeras. Men även om Reidun nu haft tre veckor på sig att vässa sitt nummer och jag lär hålla mina tummar så hårt jag kan är jag tveksam till att tar sig förbi den första omgången i morgon.

3. Lise Karlsnes - Sailors (Lise Karlsnes, Thomas Eriksen)
Inför årets upplaga av Melodi Grand Prix var Lise Karlsnes en av de mest omtalade deltagarna. Hennes debut i tävlingen var efterlängtad efter framgångsrika år som leadsångerska i Briskeby, ett band med en lång rad listplaceringar i Norge det senaste decenniet. Trots detta och fördelen av det sista startnumret i den sista delfinalen så bommade hon och hennes electroblippiga Sailors dock en plats i topp tre och återfinns alltså här tack vare att hon fick ett wildcard. Med de förutsättningarna är det nog rätt kört i morgon - och rättvist så, låten håller inte måttet. Den börjar bra, men seglarna börjar snabbt trampa vatten.

4. Plumbo - Ola Nordmann (Lars Erik Blokkhus, Glenn Hauger)
Här har vi med allra största sannolikhet låten norrmännen kommer att ta med sig till Baku. Nej, jag skämtar inte. Ola Nordmann är storfavorit till segern, både hos bettingsajterna och popularitetsomröstningarna. Det handlar om bondsk folkpop med tin whistle och skinnvästar - och en text där norrmännen förtjust fnissar åt en stereotyp bild av sig själva. Våra kära grannar verkar på fullt allvar tro att det här är årets recept på framgång i Europa, medan jag är rätt övertygad om att Europa liksom jag ställer sig kallsinniga till detta. Någonstans just här ligger förmodligen också förklaringen till Norges alla nollpoängare i eurovisionsammanhang genom åren.

5. Malin Reitan - Crush (Beyond51 - Marcus Ulstad Nilsen, Andreas Sjo Engen, Kjetil Helgesen)
Beyond51 är låtskrivarteamet som också låg bakom förra årets norska bidrag, Haba haba. När de nu åter finns med i finalen är det med en pumpande electropoplåt som gjord för nordiska barnkalas, framförd av Malin, tidigare norsk representant i Junior Eurovision Song Contest. Jag hade kunnat gilla det här om det just inte lät som hämtat ur den tävlingen. En lite tuffare produktionen, en vuxnare röst och inte minst tonsäkrare sång så hade mitt betyg blivit högre.

6. Nora Foss Al-Jabri - Somewhere beautiful (Christian Ingebrigtsen, Eivind Rølles)
Det är intressant att Nora startar just intill Malins låt. Båda har nämligen fyllt sjutton det senaste halvåret - men ungefär där upphör alla likheter de båda bidragen emellan. Nora är en fantastiskt duktig sångerska och Somewhere beautiful hade utan att behöva skämmas för sig kunnat platsa som tema i vilken storproduktion från Disney som helst - och hade knappast behövt göra bort sig i Eurovision Song Contest heller. Själv är jag väldigt svag för den här typen av välproducerade smetiga ballader och tydligen räcker det en bit i Norge också. Vinnare av delfinal ett och förhoppningsvis når den gullfinalen i morgon.

7. Carburetors - Don't touch the flame (Stian Krogh, Christopher Lindahl, Per Gunnar Lund-Vang)
Rockbandet Carburetors lade beslag på platsen bakom Nora i den första deltävlingen och deras Don't touch the flame utgör finalens enda lite tyngre alternativ. Just det talar möjligen till deras fördel, men annars ser jag dåligt med sådana. De senaste åren har Melodi Grand Prix bjudit på några riktigt bra representanter för rock av tyngre skola, men det här är kan inte räknas dit. Det är ett standardnummer som visserligen låter precis som det ska - men är helt utan överraskningar.

8. Petter Øien & Bobby Bare - Things change (Bobby Bare)
Inför den sista delfinalen förra veckan förundrades jag över hur en mossbelupen countrylåt med en 76-årig amerikan i kemilös duett med en norrman kunde vara storfavorit till segern i deltävlingen. Jag tvivlade till och med på att det verkligen skulle kunna sluta så - men det kunde det allt. Bare och Øien gick hem med segern och det är därmed svårt att se dem som annat än starka gullfinalkandidater i morgon. Även här ligger ett svårbegripligt mysterium i vårt brödrafolk.

9. Yaseen & Julie Maria - Sammen (Sigve Bull, El Axel)
De tonåriga skådespelarna Yaseen och Julie Maria, kända för huvudroller i serien AF1 - All for one, hörde däremot inte till de mest spelade i den sista delfinalen. De hörde dock till mina favoriter, och med hjälp av ett starkt och säkert framträdande lyckades de knipa deltävlingens sista finalplats. Jag tycker det är svårt att inte beröras av det naiva men allmängiltiga budskapet om att vi ska vara stolta över vårt ursprung men samtidigt mötas i kärlek och respekt - och den där gospelkören under sista minuten är ett genidrag. Jag får fortfarande gåshud när jag hör den. Med sitt sena startnummer lär den sitta i färskt minne när det är dags att rösta, vilket gör att jag ser den som en dark horse.

10. Tommy Fredvang - Make it better (Tommy Fredvang, Hanne Sørvaag, Tommy Berre)
Jag hade inte räknat med en finalplats för den tidigare X-Factor-deltagaren Tommy, men i en deltävling där det ena bidraget bjöd på mer falsksång än det andra stack han ut med ett stensäkert framförande av sin drivande poplåt - och en hel del avväpnande charm. Låten funkar säkert fint på vilken reklamradiostation för sist, men jag tycker att det här är alldeles för strömlinjeformat och anonymt för att förtjäna att nå längre än så här.

Sändningen kan ses här eller här med start kl 19.55 på lördag.
Inför final i Norges Melodi Grand Prix Reviewed by Pierre on 18:54:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Petter Øien & Bobby Bare - Things change: Även här ligger ett svårbegripligt mysterium i vårt brödrafolk.

    Det er ikke bare ubegripelig for dere svensker. Det er ubegripelig for oss normenn også!

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.