Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför final på Irland

Ikväll kommer ytterligare två eurovisionbidrag att bli klara då det är dags för finaler i Österrike och på Irland. Efter några år av experimenterande med sitt uttagnignsformat kör i år Irland samma format som förra året i kölvattnet på framgången med förra årets bidrag Lipstick med Jedward. Den må inte ha nått de absoluta höjderna i result, men mediagenomslaget var stort och motiverar helt klart ett nytt försök i samma linje.

Därför har ännu en gång fem inhemska musikprofiler fått förtroendet att ta fram och presentera vars ett färdigt paket av låt och artist som nu kommer att tävla mot varandra i en specialupplaga av talkshowen The late late show.

Ja irlänningarna har ju faktiskt möjligheten att dra parallellerna med förra året ännu längre - och skicka just Jedward igen. Somliga menar till och med att de har en promenadseger framför sig ikväll. Jag är inte riktigt lika säker. Årets tävlingslåt är av ett helt annat slag - och det finns konkurrens i fältet. Här kommer en liten genomgång av finalisterna tillsammans med mina tips:


Celtic Whisper with Maria McCool  - Mistaken (Edele Barrett) mentor Edele Barrett
Först ut låter det som namnet Celtic Whisper antyder väldigt irländskt. Skollärarinnan Maria McCool ger röst åt en svävande trolsk melodi nära besläktat med en hel rad av de irländska bidrag som gav landet framgång i tävlingen under 80- och 90-talet. Själv har jag utvecklat en allergi mot sådant och irländarna har på senare år också visat att de vill skicka något annat.

Donna McCaul - Mercy (Mårten Eriksson, Peter Månsson, Lina Eriksson, Bill Hughes) mentor Bill Hughes
Näst ut är ett av två bidrag med svenska upphovsmän i den irländska finalen. Mercy framförs av Donna McCaul som var den ena halvan av duon Donna & Joe som representerade Irland 2005 med låten Love?. Den gillade jag aldrig riktigt, men jag gillar verkligen Mercy. Den är till och med en av de jag gillar mest av de jag hört i någon nationell uttagning i år. Vi snackar en modern catchy poplåt som om Donna låter lika bra live kan utmana om segern ikväll.

Andrew Mann - Here I am (Greg French) mentor Greg French
Trots att Andrew levt på sitt artistskap det senaste decenniet var det först förra året han släppte sitt debutalbum och tar nu ännu ett steg för att nå en bredare publik med en riktigt snygg poprockballad som jag gärna lyssnar på - men som knappast har vad som krävs för framgångar i eurovisionformatet - eller ens i en nationell final på Irland.

Úna Gilbey & David Shannon - Language of love (Eanan Patterson, Julian Benson)  mentor Julian Benson
Fotomodellen och stylisten Úna och musikalartisten David levererar här en riktigt mossig klichéspya om det universella kärlekens språk som leder oss, helar oss - och för oss samman så att vi till exempel kan förenas i en gemensam fontänkräkning i frustration över att smörja som detta överhuvudtaget får vara med och leka.

Jedward - Waterline (Niclas Jarl) mentor Linda Martin
Sist ut har vi alltså tvillingarna Grimes och deras mentor, den tidigare eurovisionvinnaren Linda Martin i fältets andra svensklåt. Jag älskade både Jedward och deras Lipstick förra året och hade till och med vissa förhoppningar om de skulle kunna vinna där borta i Düsseldorf. Nu blev det inte riktigt så och efter att ha hört årets låt är jag ljummare den här gången. Waterline är tillräckligt bra för att vinna ikväll, men lär i så fall inte bli segertippade i Baku. Jag ser dock fram emot att se dem ikväll så att jag kan få bort bilden av det Red Bull-speedade Jonas Brothers jag haft för ögonen varje gång Waterline dykt upp i spellistan de senaste veckorna.

Du kan se finalen live här ikväll med start klockan 22.35.
Inför final på Irland Reviewed by Pierre on 16:05:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.