Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför kvällens final på Island

Inte bara Norge väljer sitt bidrag för Baku ikväll. Även Island är framme vid finalen av sin uttagning Söngvakeppni Sjónvarpsins. De sex bidrag som tagit hem topplaceringarna i de tre inledande deltävlingarna gör upp om segern tillsammans med ett sjunde bidrag som valts ut som wildcard bland de utslagna bidragen.

Islänningarna har skrapat fram ett riktigt vettigt knippe kandidater och det är inget lätt uppgift att försöka förutspå vilket av dem som kommer att gå segrande ur striden. Särskilt som islänningarna efter förra årets val känns allt annat än logiska och förutsägbara i hur de väljer vinnare...

Så här tycker och tror jag om de tävlande (med länkar till framförandena i deltävlingarna):

1. Heiða & Guðrún Árný - Aldrei sleppir mér
Aldrei sleppir mér framfördes av en trio när den tävlade i den sista deltävlingen, men då Gréta Salomé redan hade ett bidrag i finalen valde hon att istället lägga allt krut på den andra låten. Ett klokt val, för det här är visserligen en snyggt uppbyggd poprockballad, men den lyfter aldrig riktigt och lär inte ha med segern att göra ikväll.

2. Magni Ásgeirsson - Hugarró
Det hoppas jag däremot att Hugarró har. Om jag får bestämma blir det nämligen den som tar hem segern. Magni var nära segern redan ifjol då han blev tvåa med Eg Trúi Á Betra íf, och inte mycket talar för att han hamnar utanför pallen den här gången heller. Låten är en dynamisk och kraftfull rockballad och Magni en säker sångare med utstrålning.

3. Rósa Birgitta Ísfeld - Stund Með Þér
Låt nummer tre är den som tog sig hit med hjälp av ett wildcard. Den här souliga jazzhybriden gjorde inget större intryck på mig när den tävlade i semifinalen, och jag blev överraskad över att man valde ut just den att få en andra chans. Låten är behaglig och svänger skönt men har ingenting som griper tag på ett sätt som skulle ge den legitimitet i en nationell final.

4. Simbi & Hrútspungarnir - Hey
Simbi inleder sin låt sittande på ett kreatur i trä vilket genast sätter tonen. Både han, låten och hans band för snarare tanken till en museiinstallation som vill illustrera svunnen tid i nordisk historia med musik än till en modern tävling i musik. Om det inte vore för den där rockgitarren. Hopplöst.

5. Regína Ósk Óskarsdóttir - Hjartað Brennur
Jodå, visst har vi lite blågult att hoppas på även i den isländska uttagningen! Halva låtskrivarteamet bakom Hjartað Brennur, framförd av ena halvan av Euroband, är ju svenskt. Låten nämns som en av huvudfavoriterna ikväll, men även om den souliga poplåten är medryckande och svängig så hänger jag inte riktigt på hypen.

6. Blár ÓpalStattu upp
Om jag var en smula sval mot den segertippade Regína så är det inget mot vad jag känner inför minst lika segertippade boybandet Blár Ópal. Stattu upp är ett gapigt och illa ihopsatt hopkok av karibiskt gung, taskig rap och en koreografi som för tanken till karaoke på en svensexa - allt monterat på en enerverande basgång. Närmast olyssningsbar - men inte desto mindre kanske den hetaste kandidaten till segern ikväll. Hemska tanke.

7. Gréta Salóme and JónsiMundu eftir mér
Sist ut är låten Gréta (se låt nummer ett) valde att prioritera. Hon sjunger den tillsammans med Jónsi som ju redan har eurovisionrutin efter att ha representerat Island i Istanbul 2004 med Heaven. Det här ett stycke dramatisk etno om kärlek med förhinder i ett kargt och mörkt land. Jag har inte stenkoll på inhemsk isländsk musik, men jag föreställer mig att den låter exakt så här när den stöps i eurovisionformat. En av mina båda favoriter ikväll - och en mycket möjlig segrare.

Sändningen kan ses här med start kl 21.30 ikväll. 
Inför kvällens final på Island Reviewed by Pierre on 16:12:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.