Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Alla röstsiffror från Melodifestivalens deltävlingar

Nu i eftermiddag släppte SVT alla röstsiffror från Melodifestivalens deltävlingar. Om lördagens mellofinal är att betrakta som schlagernördens julafton så är nog dagen då siffrorna släpps att betrakta som annandag jul för oss som är både schlager- och statistiknördar! Massor av siffror att grotta ner sig i och analyser att göra! Inte mycket att vänta med, eller hur? Vi gör en djupdykning:

Deltävling I:
Loreen höll ett stadigt tag om förstaplatsen hela vägen i Växjö och vann deltävlingen med dryga 60'000 röster före Dead by April - men hennes röstsiffror var inte högst av alla i deltävlingarna. Högsta siffran fick Danny i deltävling fyra med Loreen som god tvåa. Dead by April i sin tur tog sin finalplats med knapp marginal till Sean Banan som satt på den efter den första röstningsomgången. Kidsen är snabba på telefonerna och tömde kanske sina kontantkort redan efter första omgången - för inget annat bidrag fick ett större rösttapp i den andra rundan än hans i år. Å andra sidan fick Sean Banan sjunde flest röster av alla i deltävlingarna. I Växjö rådde inga tvivel om vilka tre som skulle stryka på foten i den första rundan, ingen av dem var i närheten av att röra Afro-Dite som låg i ett ingenmansland på sin femteplats.

Deltävling II:
Som väntat var det David Lindgren som kammade hem flest röster i Göteborg, men först efter att rösterna rasat in ordentligt i den andra röstningsomgången. Efter den första omgången låg faktiskt Ulrik Munther före med drygt 3'000 röster mer. Där bakom var platserna i Andra Chansen lika gjutna - med Top Cats som trea och Timoteij som fyra - men efter första rundan låg Timoteij före. Precis som i den första deltävlingen låg femman, här Thomas Di Leva, som en röstantalsmässig ö i fältet medan bottentrion var helt avsågade.

Deltävling III:
I Leksand var röstantalet lägre och Molly Sandén kunde säkra segern trots att hon bara hade åttonde flest röster i deltävlingarna medan Björn Ranelids siffror inte hade räckt till mer än en femteplats i någon av de andra deltävlingarna! Efter den första rundan var det dessutom Andreas Johnson som låg på finalplats, men han blev förbisprungen av Ranelid i den andra. Även här var toppfemman tydlig, men det var kamp om den sista platsen i Andra Chansen; Mattias Andréasson var bara drygt 1´700 röster ifrån att ta den på Youngbloods bekostnad, Youngblood som behövde klart minst antal röster för att ta sig vidare till Andra Chansen av bidragen som gjorde det.

Deltävling IV:
Den fjärde deltävlingen lockade ju flest röstande och här fanns som sagt också bidraget som fick flest röster av alla i deltävlingarna - Dannys Amazing. I andra änden fanns också bidraget som fick minst röster av alla här, Opas Allting blir bra igen som därmed inte helt oväntat blev årets absoluta jumbo. Lisa Miskovsky satt säkert på andraplatsen och var också det enda bidraget som fick fler röster i den andra omgången än i den första här. Desto jämnare var det om platserna tre till fem även om ordningen Christer & Lotta, Dynazty och Charlotte Perrelli höll hela vägen. Hade stackars Charlotte tävlat i Leksand och fått samma antal röster där hade hon gått till final! Även här var bottentrion klart distanserad och deras inbördes platser var dessutom tydliga. 

Andra Chansen:
Den på pappret så svårtippade Andra Chansen visar sig ha haft två solklara vinnare i Top Cats och Thorsten Flinck med sin revolutionsorkester. Den enda hyggligt jämna duellen utspelades mellan Timoteij och Andreas Johnson medan övriga vanns i utklassningsstil. Noterbart är också att duellerna som Sean Banan tävlade i var de som drog allra flest röstande medan Thorsten var den som fick allra flest röster av alla - i just duellen mot bananen. Sett till röstsiffrorna i deltävlingarna var det Sean Banan och Lotta & Christer som kom till Andra Chansen med flest röster i bagaget, medan de blivande finalisterna hade tredje respektive fjärde flest.

En sista notering: Hade finalfältet avgjorts uteslutande med hjälp av röstsiffrorna i de fyra inledande deltävlingarna så hade det skiljt sig från det faktiska på två punkter: Sean Banan och Lotta & Christer hade befunnit sig där på bekostnad av Top Cats och Björn Ranelid.

Läs även andra bloggares åsikter om
Media: Aftonbladet, Expressen, DN, SvD.
Alla röstsiffror från Melodifestivalens deltävlingar Reviewed by Pierre on 17:38:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. Härlig analysering Pierre,en god vän till mig hade en teori i duellerna att folk inte fattade att Sean Banan hade bytt startnummer inför den andra duellen (vilket SVT tydligt informerade om). Många kanske skickde samma sms/ringde på det tidigare numret eftersom de röstat tidigare, nu när Torsten fick så mycket röster i den duellen utsluter jag inte den omöjligheten. Sanningen får vi aldrig veta, men spekulera kan man ju alltid. Vad tror du?

  SvaraRadera
 2. @Oskar: Tack! :) Men nej, jag tror inte på den teorin. Jag tycker SVT var väldigt tydliga med vilka nummer som gällde, SÅ många kan inte ha tagit fel. Jag tror snarare att Thorstens fans, som redan hunnit växa till sig i antal, mobiliserade sig när de insåg att Sean Banan var ett röststarkt hot. Att han sedan fick så många teleröster finalen styrker det resonemanget tycker jag - liksom att han säkert snart ligger högt på en svensktopp nära dig. :)

  SvaraRadera
 3. Vet du Pierre om alla deltävlingar, andra chansen och finalen kommer släppas på DVD i år? :)

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Det kommer en DVD som ska innehålla de 32 bidragen, men det är en enkel-dvd så den lär förmodligen inte innehålla de kompletta deltävlingarna.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.