Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Albanien: Rona Nishliu - Suus

Rona Nishliu - Suus

Medan de flesta av oss lekte med våra julklappar i mellandagarna så firade albanerna femtioårsjubileum för sin musikfestival Festivali i Këngës, tävlingen som sedan landets eurovisiondebut för åtta år sedan också fungerar som deras uttagning till Eurovision Song Contest. För att fira de där femtio åren så ägnades en hel dag av festivalen åt gästspel av tidigare vinnare, däribland nära nog samtliga tidigare albanska eurovisiontävlande - allt innan det var dags att utse årets bidrag.

Albanien hör till en minoritet i eurovisionsammanhang i det avseendet att tvtittarna inte har någon del i att välja landets bidrag, det valet ligger helt i händerna på en jury vilket har lett till en hel del debatt i lokal media inför de senaste upplagorna av tävlingen. Den här gången gick dock folkopinionen helt i linje med valet som juryn gjorde. Fem av de sju jurymedlemmarna delade nämligen ut högsta poäng åt den populära sångerskan Rona Nishliu och den känsloladdade balladen Suus.

Kosovofödda Rona slog igenom i den albanska upplagan av Idol, där hon blev femma, för åtta år sedan, och har sedan dess byggt sig en karriär som popstjärna både i Albanien och grannländerna Montenegro och Makedonien parallellt med att hon gjort sig ett namn på samma länders jazzscen.

Albanerna har inte gjort det lätt för sig i år. Suus är inte det minsta publikfriande, varken till sin musikaliska uppbyggnad eller till sitt tema som närmast kan beskrivas som ett rop av ångest över den hopplöshet de flesta av oss någon gång kan känna över tillvaron. Det är givetvis helt döfött som recept för en eurovisionvinnare, men Rona levererar sin låt med stor inlevelse och säkerhet och en röst som går utöver det mesta, vilket säkert kommer att göra tillräckligt stort intryck för att säkerställa ett gäng poäng i Baku - jag utesluter inte ens att de kan bli tillräckligt många för att det ska kunna bli en riktig skräll i slutändan, även om grundtipset är att Albanien får vara nöjda om man når final.

Bidragets upphovsmän: Florent Boshnjaku och Rona Nishliu
Bidragets startnummer: Nummer 5 i semifinal I.
Bidragets text.

Albaniens fem senaste bidrag:
2007: Frederik Ndoci & Aida - Hear my plea (semi 17e)
2008: Olta Boka - Zemrën e lamë peng (semi 9a, final 17e)
2009: Kejsi Tola - Carry me in your dreams (semi 7a, final 17e)
2010: Juliana Pasha - It's all about you (semi 6a, final 16e)
2011: Aurela Gaçe - Feel the passion (semi 14e)

Albaniens bästa placering:
Den sjundeplats som Albaniens allra första representant Anjeza Shahini nådde 2004 med The image of you är fortfarande oöverträffad.

Läs även andra bloggares åsikter om 
Albanien: Rona Nishliu - Suus Reviewed by Pierre on 19:02:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. 2/5 från mig. Första gången jag hörde den blev jag positivt överraskad och tänkte att den säkert skulle växa ju fler gånger jag hör den. Så blev inte fallet. Pretentiöst och gapigt är mitt slutgiltiga intryck. Men hennes grymma pipa och låtens oväntade komposition räddar låten från att bli ett magplask. Tror dock ej att den går till final.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.