Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Belgien: Iris - Would you

Iris - Would you

De båda grannländerna Belgien och Nederländerna har haft märkligt svårt att träffa rätt när de försökt blidka Europas musikaliska smak i Eurovision Song Contest under det senaste decenniet. Ofta är de till och med så vilse i sina val av bidrag att det börjar bli svårt att se dem som något annat än tävlingens blinda schlagerhöns. Om vi lägger ihop de båda ländernas försök de senaste sju åren så är facit en ynka finalplats. Då slog det å andra sidan till rejält när Belgiens Tom Dice först vann sin semifinal och sedan blev sexa i finalen med sin Me and my guitar för två år sedan. Tanken att det är den framgången de försöker upprepa i år utan att komma ihåg receptet ligger inte alltför långt borta.

Det flamländska tvbolaget VRT tillkännagav redan i november att de den här gången satsar på att skicka ut den 17-åriga Iris i Europa. Iris, som egentligen heter Laura van den Bruel, är ett relativt oskrivet kort på artisthimlen med bara en mindre singelhit på meritlistan. Efter att hon valts ut fick hon sedan testa låtar innan tvbolaget fastnade för två alternativ. Dessa fick tvpubliken välja mellan i en tvsänd show under namnet Eurosong 2012: Een song voor Iris. Valet stod mellan två ballader, Safety net och Would you. Då den förra innehöll en smula nerv valde belgarna att rösta fram det mer menlösa alternativet till seger. Ja, jag raljerar en smula, men det är inte utan att man blir mer än en aning frustrerad över att belgarna ännu en gång väljer fel.

Would you består ju ganska exakt av alla de beståndsdelar som skapar de riktigt stora eurovisionflopparna. Vi har den orutinerade och inte helt säkra sångerskan och framförallt en platt låt helt i avsaknad av vassa kanter - som med lite god vilja kan beskrivas som trevlig. Ett livsfarligt omdöme i den här tävlingen, för ingen röstar på de där trevliga låtarna. Det är de som hamnar sist. Oddsen må säga något annat, men jag tippar att belgarna sitter på den första semifinalens jumbo i år.

Bidragets upphovsmän: Nina Sampermans, Jean Bosco Safari och Walter Mannaerts
Bidragets startnummer: Nummer 8 i semifinal I.
Bidragets text.

Belgiens fem senaste bidrag:
2007: The Krazy Mess Groovers - LovePower (semi 26a)
2008: Ishtar - O julissi (semi 17e)
2009: Copycat - Copycat (semi 17e)
2010: Tom Dice - Me and my guitar (semi 1a, final 6a)
2011: Witloof Bay - With love baby (semi 11a)

Belgiens bästa placering:
Trots troget deltagande i Eurovision Song Contest sedan starten har det bara blivit en enda vinst, men J'aime la vie med Sandra Kim från 1986 har å andra sidan blivit en av de riktigt stora eurovisionklassikerna.

Läs även andra bloggares åsikter om
Belgien: Iris - Would you Reviewed by Pierre on 11:00:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. 2/5 från mig. Jag tar inte fram stora motorsågen, men visst är jag besviken på valet av låt som är mycket tråkigt. Tanken har aldrig slagit mig att denna skulle komma sist men nu när du säger det så... Å andra sidan gick ju Österrike till final ifjol med en liknande låt, visserligen var den låten lite vassare. Det som gör att det ändå räcker till en 2:a är att jag ändå tycker den är lite fin. Men självklart blir det ej final i år heller.

  SvaraRadera
 2. @Elias: Nej nej, jag köper inte jämförelsen med Österrikes ballad. The secret is love må vara konservativ, men en bra bit vassare. Nadine är dessutom en riktigt stark sångerska och hade hjälp av en fläskig tonartshöjning och en maffig gospelkör - Iris och Would you har inget som kan kompensera för bristen på dessa.

  SvaraRadera
 3. Jag är nog beredd att gå emot dig i detta läge då jag ser denna som en outsider i semifinalen. Hade det endast varit telefonröstarna som fått vara med och bestämma så hade jag hållit med dig, men tittar man på hur jurygrupperna har röstat under de senaste åren så är detta en låt som brukar falla dem i smaken. Glöm inte att litauen faktiskt fick flest juryröster i semifinalen ifjol, även Portugal 2010 hade juryn att tacka för sitt avancemang. Jag tror att Belgien kommer att gå till final med en förhållandevis god marginal

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Jag har svårt att se fler paralleller med Litauen 2011, Portugal 2010 och Österrike 2011 än att de alla är ballader framförda av kvinnliga solister. I alla tre fallen handlar det om starka solister och låtbyggen på en helt annan nivå än Would you.

  Det är sant att båda dina exempel hade starkt stöd av juryn - men båda hade också en hel del stöd från tvtittarna. Litauen var två poäng ifrån en finalplats bara med hjälp av tvtittarna, medan Portugals poäng från tittarna räckte för en finalplats med god marginal. I deras fall hängde inte finalplatsen på de fina jurypoängen.

  Jag har väldigt svårt att se ett liknande scenario för Would you - även om jag håller med om att de har större chans att få poäng från juryn än från tvtittarna.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.