Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Island: Greta Salóme & Jónsi - Never Forget

Greta Salóme & Jónsi - Never Forget

Vilket av de fem nordiska länderna har varit mest framgångsrikt i Eurovision Song Contest under de senaste fem åren? Nja, faktum är att alla fem duktigt har varvat högt och lågt - och att svaret beror på vilken måttstock man använder. Norge är ju ensamt om en seger under perioden, men både Island och Sverige har vars en pallplats - medan Danmark och Norge kan stoltsera med två topp tioplaceringar vardera. Norge är tack vare Alexander Rybak det land som höstat in flest finalpoäng - men å andra sidan har alla länder utom just Norge varit i final fyra gånger av fem. Kollar vi på sviter av finalplatser så är både Danmark och Island nu uppe i fyra på raken - och jag tippar att islänningarna kan lägga en femte till raden i år.

Finalen i årets upplaga av den isländska uttagningen Söngvakeppni Sjónvarpsins var en svårtippad historia med trevlig utgång - trots att det inte blev min favorit Hugarró med Magni Ásgeirsson som drog det längsta strået. Den avgörande duellen vanns nämligen av duon Gréta Salome och Jónsi med Mundu eftir mér efter att ha varit juryns favorit och teleröstarnas andrahandsval - i kamp mot den rätt vedervärdiga boybandhybriden Stattu upp med Blár Ópal.

Vinnarlåten, som skrivits av Gréta själv, försågs i vanlig isländsk ordning med engelsk text och åker därför till Baku med titeln Never forget. Årets isländska bidrag är ett pampigt stycke eurovisiondrama med tydlig etnisk färg på temat förbjuden kärlek, enligt Gréta inspirerad av en femhundra år gammal kärlekshistoria - och det är någonstans just där som jag faller pladask. Att lyssna på Never forget är som att kastas rakt in i en isländsk saga - och lyckas duon ta med sig den känslan till scenen i Baku är jag övertygad om att Europa, och i synnerhet tävlingens jury, känner samma sak. Finalplatsen känns trots ett taskigt startnummer gjuten och hur bra slutplaceringen blir tror jag beror just på hur man tänker illustrera temat på scenen.

Bidragets upphovsman: Gréta Salóme
Bidragets startnummer: Nummer 2 i semifinal I.
Bidragets text

Islands fem senaste bidrag:
2007: Eiríkur Hauksson - Valentine Lost (semi 13e)
2008: Euroband - This Is My Life (semi 8a, final 14e)
2009: Yohanna - Is It True (semi 1a, final 2a)
2010: Hera Björk - Je ne sais quoi (semi 3a, final 19e)
2011: Sjonni's Friends - Coming Home (semi 4a, final 20e)

Islands bästa placering:
Island har hittills aldrig vunnit, men blivit tvåa två gånger - för tre år sedan med Yohannas Is It True och 1999 då Selma blev tvåa bakom Charlotte Nilsson med All out of luck.

Läs även andra bloggares åsikter om
Island: Greta Salóme & Jónsi - Never Forget Reviewed by Pierre on 19:50:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. " och hur bra slutplaceringen blir tror jag beror just på hur man tänker illustrera temat på scenen."...

  Hmmm... En dansare utklädd till en viking spelandes på triangel som refrängens huvudattraktion kanske skulle generera en hög placering... ;)

  SvaraRadera
 2. @jonwah: Haha... jag hoppas du inte har något att göra med hur numret utformas. ;)

  SvaraRadera
 3. 3/5 för mig. Det är så klart en catchy och bra låt, men den är på tok för dramatiskt för min smak. Men det går säkert jättebra ändå, utan tvivel till final.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.