Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Montenegro: Rambo Amadeus - Euro neuro

Rambo Amadeus - Euro neuro

Att vara först på plan i Eurovision Song Contest må i viss mån vara en ära, men resultatmässigt är det statistiskt sett en nitlott att vara bidraget som inleder tävlingen. I Düsseldorf förra året var det till exempel polska Magdalena Tul som öppnade tävlingen med sin Jestem - vilket resulterade i Polens första jumboplats sedan de började tävla.

Tänk dig då frustrationen i ett land som hittills aldrig lyckats nå final när de för tredje(!) gången på raken lottas till startnummer ett i den första semifinalen! Det var just vad som hände Montenegro när de i år bestämde sig för comeback i tävlingen efter två års frånvaro. De drog sig ur tävlingen just på grund av bristen på framgångar i tävlingen med Andrea Demirovics bommande av finalen med en enda poäng som droppen som fick förlorarbägaren att rinna över. Inför årets säsong bestämde man sig dock för att göra ett nytt försök att linda den europeiska publik runt lillfingret. Jag är tveksam till att det går vägen.

Tvbolaget RTCG bestämde sig för att internt utse artist och valet föll på Antonije Pušic, mer känd under sitt alias Rambo Amadeus, en udda figur som gjort sig känd i länderna i det forna Jugoslavien för sina satiriska texter om människans natur och lokal politik. Hans tävlingslåt Euro Neuro följer den linjen med en text som kritiserar och förlöjligar det nuvarande politiska läget i Europa, ett tilltag som borde ha föranlett en knäpp på näsan från EBU då politiska budskap enligt regelverket inte är tillåtna i tävlingen - men då de valde att se genom fingrarna får han i stället knäppen av mig. Även om man bortser från budskapet finns nämligen precis ingenting som tilltalar mig i Rambos udda pratsång till en basgång. Tack vare sin fanbas på Balkan lär han inte hamna sist - men det blir ingen final för Montenegro i år heller.

Bidragets upphovsman: Rambo Amadeus
Bidragets startnummer: Nummer 1 i semifinal I.
Bidragets text.

Montenegros senaste bidrag:
2007: Stevan Faddy - Ajde Kroci (semi 22a)
2008: Stefan Filipović - Zauvijek Volim Te (semi 14e)
2009: Andrea Demirovic - Just Get Out of My Life (semi 11a)

Montenegros bästa placering:
Montenegro har hittills aldrig nått final under egen flagg, men på det senaste försöket var Andrea Demirovic bara en ynka poäng ifrån att nå dit med Ralph Siegels Just get out of my life. Räknar vi in bidrag med montenegrinskt ursprung för Jugoslavien och Serbien-Montenegro så är den högsta placeringen den fjärdeplats som Danijel nådde med Dzuli 1983.

Läs även andra bloggares åsikter om
Montenegro: Rambo Amadeus - Euro neuro Reviewed by Pierre on 16:48:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. 0/5 från mig också. Hemskt på alla sätt och vis. Tur att han inte hamnade i semi 2 där alla andra forna jugoslavienländer befinner sig. Orkar inte ens tänka på hur mycket poäng han skulle kunnat kamma hem. I denna semi tror jag dock han är rätt chanslös att ta sig vidare.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.