Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

San Marino: Valentina Monetta - The Social Network Song (Oh Oh-Uh-Oh Oh)

Valentina Monetta - The Social Network Song (Oh Oh-Uh-Oh Oh)

1987 vanns Melodifestivalen av en höggravid Lotta Engberg med bara en poängs marginal till tvåan Högt över havet med Arja Saijonmaa. Låten, som från början var tänkt åt pojkbandet the Pinks, hette som ni säkert minns Fyra bugg och en Coca-cola. Vad alla kanske inte minns är att låten vållade tittarstorm då den ju åstadkom reklam i statstelevisionen! EBU blev ännu mer upprörda och tvingade Sverige att ändra texten då det finns en regel som säger att det inte är tillåtet med otillbörlig reklam för företag eller varumärken i tävlingen. Regeln har inte behövt tillämpas särskilt ofta, men 1987 såg den till att vi fick skämmas en smula i Bryssel över en låt med titeln Boogaloo (Dansa rock'n'rolla) - och i år blev det dags att ta till den igen sedan San Marino valt bidrag.

Det sanmarinesiska tvbolaget SMRTV utsåg i år internt Valentina Monetta till sin artist efter att en av bolagets representanter upptäckt henne vid ett framträdande på en nattklubb. Samtidigt meddelades att hon skulle tävla med en låt skriven av eurovisionlegendaren Ralph Siegel, kompositör med fantastiska 19 tidigare eurovisionbidrag på sitt samvete. När sedan låten Facebook, Uh, Oh, Oh presenterades orsakade den ett ramaskri - och uppmärksamhet som de tidigare bidragen från det lilla landet inte varit i närheten av. Menade de verkligen allvar? Det spekulerades till och med i om det här inte bara var ett PR-trick och att man tänkte presentera det riktiga bidraget sedan detta oundvikligen diskats. Men nej, när den angivna tidsfristen EBU gett för att byta ut låten eller ändra texten gått ut så presenterades samma låt ännu en gång - med ordet Facebook utbytt och ersatt med ytterligare uh-ohn.

Jag tycker det här är bedrövligt. Utgångspunkten verkar ha varit att utgå ifrån ett samtida fenomen för att nå billiga poäng - men utan att ha några som helst andra idéer till ett låtbygge. Istället har man krystat fram en pinsam klichégegga till text som bland annat lyckas framställa Faceb... förlåt, det sociala nätverket, som en syndig sexsajt. Jag tippar att Europa förenas i en gemensam sträckning efter skämskudden när stackars Valentina kliver upp på scenen i Baku - och att San Marino återigen hamnar låångt ner i resultatlistan, kanske till och med så långt ner man kan komma.

Bidragets upphovsmän: Ralph Siegel, Timothy Touchton och José Santana Rodriguez
Bidragets startnummer: Nummer 11 i semifinal I.
Bidragets text

San Marinos senaste bidrag:
2008: Miodio - Complice (semi 19e)
2011: Senit - Stand By (semi 16e)

San Marino bästa placering:
Det krävdes inte mycket av Senit förra året, hon behövde bara överträffa jumboplatsen hon fick vid debuten för att åstadkomma San Marinos nästa placering hittills. Det lyckades hon ju med, även om det inte blev med några stora marginaler - Stand by hamnade ju tre platser ovanför den första semins jumboplats.

Läs även andra bloggares åsikter om
San Marino: Valentina Monetta - The Social Network Song (Oh Oh-Uh-Oh Oh) Reviewed by Pierre on 13:40:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Väl rutet. Finns det inget hem för pensionerade schlagerkompositörer dit man kan skicka Ralph Siegel. Känns inte som att han är så väldans vass längre...

  SvaraRadera
 2. 0/5 av fem. Denna nolla är så fet att Rambo Amadeus förtjänar minst en 3:a i jämförelse. Måste dock erkänna att jag längtar till att få se framträdandet, då jag misstänker att det kan bli en modern klassiker som man bara älskar att hata. Finalplats? Inte en chans!

  SvaraRadera
 3. Philip Holmgren23 april 2012 15:02

  Den här låten gör mig mer förbannad än vad Montenegros låt gjorde. I Rambos försvar (Skitkul att säga dom orden) så verkar han ha en mening, han har ett budskap. Att det budskapet sen försvinner i allt tänkande på att han inte sjunger är ju sin sak.

  Men i San Marinos fall så är grejen att dom gav ut låten, och fick höra av Eurovision att man inte får göra reklam. Så dom hade valet att ändra i texten eller byt låt.

  Vad som gör mig så ilsken är att dom (San Marino) inte utnyttjade tillfället att kolla vad folk tyckte. ATT DOM ITNE TOG OCH KOLLADE PÅ FACEBOOK, SAJTEN SOM DOM SJUNGER OM OCH TOG ÅT SIG KRITIKEN ATT DERAS LÅT ÄR SKIT GÖR MIG FÖRBANNAD!

  Så med den hjärndöda texten, den mediokra musiken och en refräng som gick ifrån dålig till helt idiotisk gör att denna låt räknas som en av dom sämsta, om inte den sämsta Eurovision låten i år. 0 poäng

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.