12
Ikväll är det äntligen dags för den första semifinalen - eurovisionfesten kan börja på riktigt! Sändningen börjar på SVT1 klockan 21 ikväll och pågår sedan fram till 23 då kuverten öppnats och det avslöjats vilka tio av de arton semifinalisterna som får tävla i lördagens final.

Som vanligt är det ingen enkel uppgift att försöka förutsäga vilka tio som går vidare, men givetvis måste jag göra ett försök! Vad vore eurovision utan en liten prestigefajt framför tvn?

Jag tror att kampen om förstaplatsen i semin står mellan rumänska Mandinga och de ryska mormödrarna trots att ingen av dem hör till mina egna favoriter. Lika givna i finalen känns irländska Jedward som trots att konceptet känns rätt mycket förra året lär segla till ny final liksom moldaviske Pasha Parfeny som vuxit i mina öron med sin glada bagatell. Nog bör det kunna bli en del nordiskt i finalen på lördag också. Isländska Gréta Salóme & Jónsi hör hemma i finalen och bör ta sig dit trots att kackigt startnummer - det här är min favorit ikväll - och även danska Soluna Samay ligger bra till trots att jag tycker låten är ett sömnpiller. Albaniens Rona Nishliu imponerar fantastiskt med sin sång och lär få åtminstone juryn att gå i spinn ikväll - jag tror på albansk final. De sista tre känns svårare. Jag gillar verkligen cypriotiska Ivi Adamous låt La la love, men hon har inte övertygad mig på repen, samma gäller för grekiska Eleftheria Eleftheriou - även om jag inte alls tror på snacket om att Europa inte köper konceptet medelhavspop med rumpskak en gång till. Min sista finalplats får ungerska Compact Disco, kanske lite med hjärtat, men killarna har varit väldigt övertygande på repen och låten förtjänar definitivt att åter höras på lördag.

Utrymme för skrällar då? Det finns det givetvis - ett par i alla fall. Montenegros bisarra Rambo Amadeus verkar ha en märklig attraktionskraft på sina håll och kan dessutom säkert plocka anti-röster - och jag räknar även de österrikiska rumprapparna Trackshittaz till dem som kan få sådana röster och skrälla. Jag tippar dock att båda faller på lågt stöd av juryn, men de kan inte räknas bort helt. Israeliska Izabos framgångspotential känns svårast av alla att förutsäga - det kan bli allt från topp till botten, men grundtipset är att de hamnar strax utanför. Sista kort för reell chans ger jag till schweiziska Sinplus som tävlar med det närmaste man kommer rock i kväll, vilket kan tänkas ge dem en fördel.

Sist? Alla verkar tippa San Marino - med all rätt - facebooksmörjan borde ju så klart hamna där. Jag är dock inte helt övertygad om att det blir så - de båda balladerna från Finland (förlåt Finland!) och Belgien kan mycket väl ge Valentina Monetta konkurrens om jumboplatsen. Ungefär så! Hur tippar du?

Så här tror jag det går ikväll, utan inbördes ordning. (Siffrorna är bidragens startordning ikväll och länkarna leder till bidragen och mina presentationer av dem):

Till final:
2. Island: Gréta Salóme and Jónsi – Never forget
3. Grekland: Eleftheria Eleftheriou – Aphrodisiac
5. Albanien: Rona Nishliu - Suus
6. Rumänien: Mandinga - Zaleilah
12. Cypern: Ivi Adamou La la love
13. Danmark: Soluna Samay - Should've known better
14. Ryssland: Buranovskiye Babushki - Party for everybody
15. Ungern: Compact Disco - The sound of our hearts
17. Moldavien: Pasha Parfeny - Lăutar
18. Irland: Jedward - Waterline

Utslagna:
1. Montenegro: Rambo Amadeus Euro Neuro
4. Lettland: Anmary - Beautiful Song
7. Schweiz: Sinplus - Unbreakable
8. Belgien: Iris - Would you
9. Finland: Pernilla Karlsson - När jag blundar
10. Israel: Izabo - Time
11. San Marino: Valentina Monetta The Social Network Song - oh oh-uh-oh oh
16. Österrike: Trackshittaz - Woki mit deim Popo

Läs även andra bloggares åsikter om
Media: DN, DN, DN, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet.
Andra tippar: Schlagerprofilerna, Schlagerpinglan.

Skicka en kommentar Blogger

 1. Jag tror:
  1. Ryssland
  2. Rumänien
  3. Island
  4. Moldavien
  5. Cypern
  6. Irland
  7. Danmark
  8. Grekland
  9. Israel
  10. Albanien

  Bubblare:
  Ungern, Lettland, Finland

  Jag hoppas:
  1. Cypern
  2. Rumänien
  3. Ungern
  4. Grekland
  5. Israel
  6. Irland
  7. Moldavien
  8. Finland
  9. Island
  10. Ryssland

  SvaraRadera
 2. @Elias: Vi tippar ganska lika! Och du kan mycket väl få rätt i att Israel snor platsen jag gett till Ungern. Däremot tror jag inte att Lettland och Finland har någon chans. Jag gillar fortfarande Finlands låt men den föll när jag såg framförandena på repen - fokus kommer att hamna på hur det ser ut på scenen snarare än på låten.

  SvaraRadera
 3. 1. Rumänien
  2. Cypern
  3. Irland
  4. Ryssland
  5. Schweiz
  6. Grekland
  7. Danmark
  8. Ungern
  9. Moldavien
  10. Belgien

  Jag har några högoddsare i mitt tips, men denna gång väljer jag att lita på min intuition istället för att följa strömmen.

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Man ska lita på sin intuition! Har hört andra tro på Belgien också, men jag ser nada där. Låten blir aldrig mer än sömnig och Iris själv har inte övertygad mig - men allt kan hända i eurovision! :-)

  SvaraRadera
 5. Jag får ingen riktig feeling för Cypern i repen så jag tippar att hon gör en Kate Ryan i kväll.

  Vidare går: Irland, Moldavien, Albanien, Ryssland, Ungern, Israel, Irland, Rumänien,Grekland, Danmark.

  SvaraRadera
 6. @Sören: Ja jag är också inne på att hon kan bli favoriten som faller - men jag hoppas hon skärper till sig ikväll, vore synd och skam om den låten skulle försvinna redan här.

  SvaraRadera
 7. Philip Holmgren22 maj 2012 18:49

  Jag tror samma som du, förutom att jag tror att Israel tar Albaniens plats.

  SvaraRadera
 8. Min tippning av kvällens semifinal: http://sextiofem.com/musik/?p=3899

  Jag tror starkt på Irland. :)

  SvaraRadera
 9. Tror på
  Island
  Grekland
  Rumänien
  Cypern
  Danmark
  Ryssland
  Moldavien
  Schweiz
  Österrike

  Jag vet egentligen inte varför jag har med Österrike, har bara en otäckt stark känsla av att de ska klara sig riktigt bra hos telefonrösterna.

  Hoppas på Israel och Finland!!!

  SvaraRadera
 10. Jag tror (såhär i sista stund) Irland, Island, Grekland, Israel, Albanien, Rumänien, Österrike, Ungern, Danmark, Moldavien. Nåt ska man ju tro! Hoppas dock på mitt fädernesland Finland och INTE SAN MARINO. :)

  SvaraRadera
 11. I am truly glad to read this website posts which consists of tons of useful
  data, thanks for providing these kinds of statistics.


  My webpage - building inspector in long island

  SvaraRadera

 
Top