Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Det är dags att tippa finalen!

Det är dags! Jag vaknade med hela kroppen full av schlagerpirr i morse - det är ikväll det ska avgöras om Loreen och Euphoria kommer att leva upp till förväntningarna och ta hem Sveriges femte seger i Eurovision Song Contest, den första på tretton år.

Det är lätt att dras med i tsunamivågen av förväntningar och ta segern för given. Det kan vi inte göra - det finns farliga utmanare ikväll och Eurovision Song Contests historia är full av skrällar och favoriter som fallit - men grundtipset kan ändå inte bli annat än att det blir Sverige som kammar hem flest poäng ikväll. I mina ögon och öron bjuder Sverige på det starkaste helhetspaketet i år. Vi har en låt som ligger rätt i tiden, som snabbt sitter och har bred appeal, en stark sångerska med eget uttryck och kanske framför allt ett helt unikt scenframträdande som sticker ut, griper tag och skapar reaktion - allt på ett sätt som bör tilltala såväl en kräsen jury som underhållningshungriga tvtittare. Motargumenten är få, men det har nämnts att scennumret gör låten för svår och att moderna danslåtar aldrig vunnit tävlingen - vilket inte håller alls. Trenden under senare år är att originalitet och tidigare underrepresenterade genrer premieras. Och då har jag ändå inte nämnt att låten redan är den som i särklass skapat mest avtryck runt om i Europa, en stark indikation på hur vi ligger till inför ikväll.

Vilka är utmanarna? De ryska mormödrarna har utnämnts till Loreens främsta rivaler i media - och visst kommer Party for everybody att dra in en massa poäng ikväll. Jag har dock svårt att tro att en jury som instruerats att belöna musikalitet och musikaliskt hantverk kommer att ge ryssarnas låtbygge och sånginsatser tillräckligt mycket poäng för att räcka ända fram. Jag tror snarare att den kontinentala soulen från italienska Nina Zilli är den främsta utmanaren ikväll tillsammans med balkanballadens främste företrädare, serben Željko Joksimović och Spaniens Pastora Soler med sin snyggt uppbyggda svenskballad.

Men det blir trångt på topp tio. Jag tycker vi har en hög nivå på årets finalister med många bidrag som aspirerar på en hög placering. Värdlandet kommer att få en ny hög placering med sin ballad, rumänerna lär hamna högt med sin blivande sommarhit och det ukrainska wailmonstret Gaitana kommer att hamna mycket högre än jag hoppas. Jag var galet besviken på hur estniske Ott Lepland wailade sönder sin ballad i semin - men Europa har inte hört hur Kuula ska låta och jag tror esterna får sin högsta placering på länge. Jag räknar heller inte bort turkarna, tysken och de irländska tvillingarna från de som kan hamna tio i topp. Av våra nordiska grannar tror jag Norge får den högsta placeringen - sitter allt som det ska ikväll är topp tio inom räckhåll.

Vem kan skrälla ikväll? Moldaviske Pasha Parfeny går sist ut ikväll, en fördel som inte ska underskattas, och hans låt är ruskigt effektiv i all sin enkelhet. Den där sista faktorn kan också ge Maltas Kurt Calleja en högre placering än de flesta förväntar - det är ont om omedelbarhet i årets startfält! Albanska Rona Nishliu står för det rakt motsatta men kompenserar med stora känslor och en röst som går utöver det vanliga. I Sverige är cypriotiska Ivi Adamou en favorit och låten förtjänar en hög placering - men Ivi har inte övertygat mig på repen som låtit ansträngda och flåsiga. Jag utnämner hennes låt till kvällens mest svårtippade.

Nu återstår bara att hålla alla tummar vi har ikväll! Hur tror du det slutar?

Här är hela startfinalens startfält tillsammans med mina högst subjektiva betyg och länkar till respektive bidrag (Du hittar alla framträdandena från semifinalerna här):
1. Storbritannien: Engelbert Humperdinck - Love will set you free
2. Ungern: Compact Disco - The sound of our hearts
3. Albanien: Rona Nishliu - Suus
4. Litauen: Donny Montell - Love is blind
5. Bosnien Hercegovina: Maya Sar - Korake ti znam
6. Ryssland: Buranovskiye Babushki - Party for everybody
7. Island: Gréta Salóme and Jónsi - Never forget
8. Cypern: Ivi Adamou La la love
9. Frankrike: Anggun - Echo (You and I)
10. Italien: Nina Zilli - L'amore È Femmina (Out of Love)
11. Estland: Ott Lepland - Kuula
12. Norge: Tooji - Stay
13. Azerbajdzjan: Sabina Babayeva - When the music dies
14. Rumänien: Mandinga - Zaleilah
15. Danmark: Soluna Samay - Should've known better
16. Grekland: Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac
17. Sverige: Loreen - Euphoria
18. Turkiet: Can Bonomo - Love me back
19. Spanien: Pastora Soler - Quédate conmigo
20. Tyskland: Roman Lob - Standing still
21. Malta: Kurt Calleja - This is the night
22. Makedonien: Kaliopi - Crno i belo
23. Irland: Jedward - Waterline
24. Serbien: Željko Joksimović - Nije Ljubav Stvar
25. Ukraina: Gaitana - Be my guest
26. Moldavien: Pasha Parfeny - Lăutar

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Media: SVTDN, SvD, Expressen.
Det är dags att tippa finalen! Reviewed by Pierre on 13:31:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Har redan glömt de flesta! Island, gummorna och Albanien minns jag, Loreen kan man inte undvika om man surfar eller går ut och inte blundar. Ryssland tar det nog? "Öststaterna" röstar ju alltid varandra.

    SvaraRadera
  2. @Elina: Att öststaterna alltid röstar på varandra håller inte som argument för att Ryssland skulle vinna. I så fall hade till exempel inte Norge eller Tyskland kunnat vinna nyligen. De nordiska länderna är för övrigt minst lika vassa på att rösta på varandra. ;)

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.