Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Estland: Ott Lepland - Kuula

Ott Lepland - Kuula

I Eurovision Song Contests ungdom dominerade balladerna, såväl bland de tävlande bidragen i stort som överst på prispallen. Det var först efter ABBAs seger 1974 som trenden vände och upptempolåtar tog allt större utrymme och dominerade som segrare. När teleröstandet infördes i slutet av 90-talet frågade man sig till och med om detta skulle innebära slutet för den klassiska eurovisionballaden - skulle inte folk framför tvapparaterna snabbare ta till sig spektakulära upptempolåtar? Till en början såg olyckskorparna ut att få rätt. Det dröjde till 2007 innan en ballad vann igen då Serbiens Marija Šerifović fick ställa sig överst på pallen med Molitva - och som ni säkert minns har balladentusiaster sedan fått ytterligare anledning att blåsa faran över. I år hör Estland till länderna som konkurrerar om segern med en klassisk ballad.

Eesti Laul, den nationella uttagningen i Estland, har under senare år kännetecknats av experimenterande med alternativa musikstilar. Årets upplaga såg en motrörelse då det gick allra bäst för de bidrag som lät mest traditionella. Till slut blev det Ott Lepland, 2009 års vinnare i talangtvshowen Eesti otsib superstaari, och Lenna Kuurma, tidigare sångerska i Vanilla Ninja, som fick göra upp i superfinalen. Lennas Mina jään fick nöja sig med en tredjedel av telerösterna - segern gick med bred marginal till Otts avskalade och känslosamma ballad Kuula (Lyssna).

Den som hängt med här i bloggen under våren har väl knappast missat att jag älskar årets estniska bidrag - det är tydligen minimalism som ska till för att få de riktigt höga poängen av mig i år. När Ott gör Kuula står han ensam på en mörklagd scen med fullt fokus på en av årets starkaste röster och de stora känslorna, hoppet och desperationen, som går rakt in i hjärtat utan att man förstår något enda av de vackra orden. Även om jag inte tror att Europa vill placera Estland lika högt som jag tror jag esterna trots det språkliga hindret enkelt tar sig till final - och jag tror det finns gott hopp om tillräckligt mycket rättvisa i eurovisionvärlden för att Kuula ska kunna landa på den övre halvan i finalen.

Bidragets upphovsmän: Ott Lepland och Aapo Ilves
Bidragets startnummer: Nummer 14 i semifinal II.
Bidragets text

Estlands fem senaste bidrag:
2007: Gerli Padar - Partners in crime (semi 22a)
2008: Kreisiraadio - Leto Svet (semi 18e)
2009: Urban Symphony - Rändajad (semi 3a, final 6a)
2010: Malcolm Lincoln - Siren (semi 14e)
2011: Getter Jaani - Rockefeller Street (semi 9a, final 24a)

Estlands bästa placering:
Estland tog oväntat hem en första seger 2001 med Tanel Padars och Dave Bentons lökiga Everybody.

Läs även andra bloggares åsikter om
Estland: Ott Lepland - Kuula Reviewed by Pierre on 17:13:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. 4/5 från mig. Åh, vad fint. En av de bästa balladerna i detta starka balladår. Hans röst berör och jag är fängslad av både rösten och låten. Jag kan dock tänka mig att den kan gå samma öde till mötes som "Milim" (Israel 2010) då jag kan förstå att gemene man kanske tycker att det är lite för... långsamt för att nå toppresultaten på scoreboarden. Men en final blir det!

  SvaraRadera
 2. @Elias: Här får du lite mothugg - jag tror inte att Milims relativa misslyckande berodde på låten utan på Harels tveksamma sånginsats. Hade han satt tonerna där de skulle hade Milim hamnat i toppen.

  SvaraRadera
 3. 5/5 av mig, jag kommer rösta på Estland iår! Men hejar förstås på Loreen!!

  SvaraRadera
 4. Sensationellt bra framförande i finalen! Jag blev verkligen tagen. Kul att Sverige gav den så fina poäng och en sjätteplats totalt. Esterna har ett väldigt behagligt språk och det är skönt att slippa höra en tafflig klyschig text på engelska.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.