Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Kroatien: Nina Badrić - Nebo

Nina Badrić - Nebo

Sedan valet av språk släpptes fritt i Eurovision Song Contest 1999 har konstant drygt hälften av bidragen varje år sjungits på engelska. Förra året blev dock ett i mina öron trist trendbrott. Plötsligt bestämde sig ett gäng länder som vanligtvis sjunger på sitt eget språk för att sjunga på engelska - så många att vi nådde en ny rekordnivå av bidrag på det språket. Hela 35 av 43 bidrag, drygt 80%, framfördes till huvuddelen på engelska. Lyckligtvis ser det ut att ha varit en engångsföreteelse, i år verkar vi vara tillbaka på nivån med drygt hälften engelskspråkiga låtar. Till exempel tack vare Kroatien som efter att tillfälligtvis testat engelskan nu är tillbaka med ett bidrag på kroatiska.

Efter att ha varit bortskämda med finalplatser har Kroatien två år på raken fått stanna i semifinalen. Tydligen har slaget tagit hårt, för i år valde kroaterna att skippa sin sedvanliga nationella uttagning och i stället plocka fram det tunga artilleriet. Det arrangerande tvbolaget HRT utsåg internt en av landets - och hela Balkans - största stjärnor, Nina Badrić, som årets representant och gav henne i uppdrag att ta fram en låt. Låten skrev hon själv och den presenterades i en särskild tvshow - en snyggt uppbyggd ballad med titeln Nebo (Himmel).

Här finns egentligen alla ingredienser för ett riktigt starkt bidrag. En rutinerad och säker sångerska med egen karaktär, en hantverksmässigt väl uppbyggd låt, snyggt arrangerad med ett gäng sköna stråkar. Trots det rör mig inte Nebo i ryggen. Jag har förmodligen hört årets låtar fler gånger än de flesta, men det hjälper inte här - det är som om låten är belagd med teflon. Inget fastnar. Det här blir en vältajmad och snyggt inramad kisspaus lagom innan Loreen intar scenen - och jag hoppas kroaterna dumpas i semin i år igen. Om Nina nu är den stjärna hon sägs vara kan toppoäng från Balkan dock trots allt räcka för finalplatsen.

Bidragets upphovsman: Nina Badrić
Bidragets startnummer: Nummer 10 i semifinal II.
Bidragets text

Kroatiens fem senaste bidrag:
2007: Dado Topić feat. Dragonfly - Vjerujem u ljubav (semi 16e)
2008: Kraljevi Ulice & 75 Cents - Romanca (semi 4, final 21a)
2009: Igor Cukrov feat. Andrea - Lijepa Tena (semi 13e, final 18e)
2010: Feminnem - Lako Je Sve (semi 13e)
2011: Daria Kinzer - Celebrate (semi 15e)

Kroatiens bästa placering:
Kroatien har hittills aldrig nått pallen, även om det ju var det kroatiska tvbolaget som låg bakom Riva när de vann för Jugoslavien med Rock Me 1989. Under egen flagg har det nått fjärdeplatsen två gånger; 1996 med Maja Blagdans Sveta Ljubav och tre år senare med Doris Dragovićs Marija Magdalena.

Läs även andra bloggares åsikter om
Kroatien: Nina Badrić - Nebo Reviewed by Pierre on 08:38:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. 2/5 från mig med. Jag har också haft svårt att få denna dänga att fastna. Den är rätt medioker rent melodiskt. Sen finns det saker jag börjat gilla med låten och det är klockspelet och handklappen (eller fotstampen?) i refrängen. Gillar refräng nr 1 riktigt mycket faktiskt och jag hade önskat att den hade hållt det tempot och haft den produktionen hela låten istället för att fläska på med mer instrument, öka takten etc. Helhetsintrycket blir förstört. Blir det final då? Sjukt svårt att gissa denna semi, men jag gissar att den hamnar strax nedanför topp 10.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.