Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Makedonien: Kaliopi - Crno i belo

Kaliopi - Crno i belo

Tycker du det är hårt att en stor del av de tävlande länderna tvingas lämna tävlingen redan efter semifinalerna? Det tyckte jag när systemet infördes - men nu efter några år känns det hemvant och som ett både smidigt och rättvist sätt att få till en final av hanterbar storlek. Ok, åtminstone så länge inte Sverige hör till länderna som stannar i semin. Då tycker jag det var värre på 90-talet när man började experimentera med olika modeller för att hålla antalet länder i finalen på en rimlig nivå. En gick ut på att man fick hoppa över deltagande ett år om man inte skrapat ihop tillräckligt med poäng åren före. 1996 testade man att låta jurygrupper i deltagarländerna rösta på bidragen i förväg och på så sätt sålla bort sju av de inskickade bidragen - vilket ledde till att Europa aldrig fick höra dessa sju alls. Ett av de drabbade länderna var Makedonien som skickat sångerskan Kaliopi och låten Samo Ti - som istället får chansen att representera Makedonien i år, sexton år senare.

Kaliopi, som sedan sitt förra eurovisionförsök hunnit bli en av både sitt lands och hela Balkans största artister med nio album och högvis med hits och utmärkelser i ryggen, utsågs internt av tvbolaget MKRTV att få åka till Baku. Senare meddelades att hon kommer att tävla med Crno i belo (Svart och vitt), en låt hon själv skrivit tillsammans med Romeo Grill som också komponerat flera av hennes tidigare hits.

Crno i belo är en smula schizofren. Den första halvan är en finstämd ballad medan den andra en rocklåt i midtempo. Jag föredrar den första men medger att tempobytet tillsammans med Kaliopis skönt raspiga röst bidrar till att ge låten en egen identitet - även om det där rockiga partiet hade kunnat låta mindre mossigt. Det mesta talar för att konkurrensen är för hård i den här semin för att det ska kunna bli någon makedonsk finalplats i år - men med marginalerna på sin sida kan det med hjälp av goda grannar trots allt gå vägen:

Bidragets upphovsmän: Romeo Grill och Kaliopi
Bidragets startnummer: Nummer 2 i semifinal II.
Bidragets text

Makedoniens fem senaste bidrag:
2007: Karolina - Mojot svet (semi 9a, final 14e)
2008: Tamara, Vrčak & Adrijan - Let Me Love You (semi 10)
2009: Next Time - Nešto što kje ostane (semi 10a)
2010: Gjoko Taneski - Jas Ja Imam Silata (semi 15e)
2011: Vlatko Ilievski - Rusinka (semi 16e)

Makedoniens bästa placering:
Makedonien väntar fortfarande på sin första placering på topp tio - som bäst har de varit tolva, 2006 med Elena Risteskas Ninanajna.

Läs även andra bloggares åsikter om
Makedonien: Kaliopi - Crno i belo Reviewed by Pierre on 11:00:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Det här är en av mina favoriter i semi 2 och ser den som en solklar finalist. Kaliopi är helt underbar!

    SvaraRadera
  2. 1/5 från mig. Jag bara avskyr den. Extremt omodernt och jättejobbig melodi i refrängen. Jag vill bara att den ska ta slut innan hon sjungit klart refräng nr 1 och den blir inte bättre när elgitarrerna gör entré. Det enda jag gillar är hennes tantiga rivighet (nej, det ska inte stå divighet). Är kluven gällande om det är finalmaterial eller ej. Hon kammar ju säkert ihop cirka 40 poäng på de fyra övriga f.d.-jugoslaviska ländernas poängutdelning och då krävs det bara några ströpoäng för att den ska gå till final. Hmmm... Men konkurrensen är ganska hård så den faller nog på målsnöret. Tycker för övrigt att denna semifinal är mycket mer svårtippad.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.