Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Moldavien: Pasha Parfeny - Lăutar

Pasha Parfeny - Lăutar

I Sverige har vi nu hunnit avverka fjorton melodifestivaler med systemet där tvtittarna och en jury delar lika på rätten att utse vinnaren. Vid nio av dessa finaler har tittarna och juryn varit överens om vart segern ska gå. Tre gånger har folket fått sin vilja fram på juryns bekostnad och två gånger har juryn kört över folket - först när juryns etta Martin Stenmarck med Las Vegas tog ner folkets favorit Nanne Grönvall med Håll om mig 2003 och sedan också fem år senare när folkfavoriten Empty room med Sanna Nielsen besegrades av juryfavoriten Hero med Charlotte Perrelli. Vid ett enda tillfälle har juryn sågat folkets favorit ordentligt, Malena Ernmans La Voix var ju bara åtta sedan juryn avlagt sina röster 2009 - ramaskriet uteblev dock, hon lyckades ju vinna trots allt, men man undrar nyfiket hur det låtit om hon inte gjort det. Ett liknande scenario inträffade i Moldavien i år - och jag gissar att tvtittarna inte var glada.

I årets final av den moldaviska uttagningen O melodie pentru Europa seglade nämligen Cristina Croitorus gapiga ballad Fight for love iväg till att bli folkets överlägsna etta. Det räckte dock bara till en slutlig silverpeng när det visade sig att juryn bara höll henne som sjua. Segern gick istället till juryns favorit (och folkets tvåa) Pavel "Pasha" Parfeny med Lăutar (Spelmannen). Pasha är en välmeriterad artist hemma i Moldavien där han bland annat tidigare varit sångare i eurovisionbekanta Sunstroke Project - ni minns väl Run away? Han lämnade dock bandet strax innan de blev moldaviska eurovisionrepresentanter och får alltså istället sin chans till eurovisionrampljus först nu i år.

Trots att låtarna sinsemellan är väldigt olika har Lăutar en sak gemensamt med nämnda Run away - trumpetens centrala roll. Här dock i en inramning av östeuropeisk ska i folkton där Pasha försöker förföra en flicka med just sin hmm... trumpet. Jag var inte alls förtjust i det här till en början, men jag har smittats en aning av feststämningen och de hookiga trumpeterna - och tippar att Europa är mindre motsträvigt än vad jag är. Hjälpta av ett bra startnummer blir det final för Moldavien i år.

Bidragets upphovsmän: Pasha Parfeny och Alex Brashovean
Bidragets startnummer: Nummer 17 i semifinal I.
Bidragets text

Moldaviens fem senaste bidrag:
2007 Natalia Barbu - Fight (semi 10a, final 10a)
2008 Geta Burlacu - A Century Of Love (semi 12a)
2009 Nelly Ciobanu - Hora din Moldova (semi 5a, final 14e)
2010 Sun Stroke Project & Olia Tira - Run Away (semi 10a, final 22a)
2011 Zdob și Zdub - So lucky (semi 10a, final 12a)

Moldaviens bästa placering: Ännu har man inte lyckats överträffa den sjätteplats Zdob şi Zdub nådde vid landets eurovisiondebut 2005 - med Bunika Bate Toba .

Läs även andra bloggares åsikter om
Moldavien: Pasha Parfeny - Lăutar Reviewed by Pierre on 20:03:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. 2/5 från mig. Den här låten har gjort en liten miniresa för mig också. Den var snudd på en nolla efter första genomlyssningen och nu nosar den nästan på en trea. Det svänger ju faktiskt, men det är väl bara inte min kopp te. Gillade heller aldrig "Hora din Moldova" särskilt mycket och det här tycker jag låter ganska likt. Tror absolut att den går till final dock. Sen bara en liten petitess: jag tror att det var så att svenska folket även blev överkörda av juryn 2008 då Charlotte vann.

    SvaraRadera
  2. @Elias: Givetvis har du rätt! Hade för bråttom att komma till inledningsstyckets poäng för att få med mig all statistik. :)

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.