Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Norge: Tooji - Stay

Tooji - Stay

Att hela tio av årets eurovisionbidrag har svenska upphovsmän är ju givetvis stort - även om jag inte är odelat positiv till trenden - men det förtjänar också att uppmärksammas att två av de svenska upphovsmännen dessutom är dubbelt representerade. Thomas G:son har ju varit med och skrivit både vårt eget bidrag Euphoria med Loreen och det spanska bidraget Quédate Conmigo med Pastora Soler medan Peter Boström förutom att dela Euphoria med G:son också ligger bakom årets norska bidrag.

I mina öron gick ingenting gick rätt väg i Melodi Grand Prixs tre inledande deltävlingar i år och inför finalen låg favoritskapet tungt på bidraget jag gillade minst av de tio finalisterna - den bondskt folkpoppiga Ola Nordmann med Plumbo. I finalen ställdes dock allt på ända - och tillrätta. Ola Nordmann gick visserligen till superfinal men fick minst röster där. Juryn föredrog Nora Foss Al-Jabris vackra disneyballad Something beautiful, men det räckte inte långt när tvtittarna röstade vilt på Toojis Stay vilket gav en storseger - trots att Tooji bara blev tvåa i sin deltävling.

Tooji, eller Touraj Keshtar som det står i passet, gjorde debut som sångare för en större publik i Melodi Grand Prix - tidigare hade han istället synts som modell och programledare för norska MTV - och låten han tävlar med är dansant pop med orientalisk twist. För en schlagerfantast är det här lätt att älska, kanske till och med en smula för lätt - det här har ju gjorts i mången version förut. Därmed inte sagt att det inte kan funka igen - men då vill det till att Tooji får ordning på de där sura tonerna han strödde omkring sig när det tävlades på hemmaplan. Falsksång straffas ofta hårt i eurovision. Om han lyckas med det så ska han med hjälp av en förväntat spetsad scenshow enkelt kunna ta sig till final och få en vettig placering där, om än inte i den absoluta toppen.

Bidragets upphovsmän: Tooji, Figge Boström och Peter Boström
Bidragets startnummer: Nummer 16 i semifinal II.
Bidragets text

Norges fem senaste bidrag:
2007: Guri Schanke - Ven A Bailar Conmigo (semi 18e)
2008: Maria Haukaas Storeng - Hold On Be Strong (semi 4a, final 5a)
2009: Alexander Rybak - Fairytale (semi 1a, final 1a)
2010: Didrik Solli-Tangen - My Heart Is Yours (final 20e)
2011: Stella Mwangi - Haba Haba (semi 17e)

Norges bästa placering:
Tre segrar har det blivit hittills! Den första kom ju med Bobbysocks La det swinge 1985, sedan följde Secret Gardens Nocturne 1995 och den senaste för tre år sedan - Alexander Rybaks Fairytale.

Läs även andra bloggares åsikter om
Norge: Tooji - Stay Reviewed by Pierre on 07:07:00 Rating: 5

3 kommentarer:

  1. 4/5 från mig. What's not to like? Har faktiskt jättesvårt att förstå alla som avfärdar detta och tycker det är töntigt. Det är ju en klassisk schlager i ett upphottat och orientaliskt format. Skitsnygg brygga och refräng. Älskar även Benny Benassi-motorsågen i början. Dock delar jag din mening om att det blir ett litet minus i kanten för falsksången (framförallt den osköna falsetten). Heja Norge! Klart att det blir final.

    SvaraRadera
  2. @Elias: Nej töntigt är det inte, det är en schysst klassisk schlager om än en smula oorginell - och nog ska det mycket till om Tooji ska bomma finalen.

    SvaraRadera
  3. Hei . elsker vår låt i år, Stay.. har satt den på 2 plass i min lista....Islan topper med første plass. Loreen er også rett bra. :-)

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.