Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Portugal: Filipa Sousa - Vida minha

Filipa Sousa - Vida minha

Med 45 år av deltagande i Eurovision Song Contest utan att lyckas vinna tävlingen står Portugal i särklass i klassen väntetid på första segern - ja landet väntar faktiskt fortfarande på att ens placera sig bland de fem bästa. Åtskilliga av de här 45 gångerna har man skickat bidrag i den traditionella portugisiska musikstilen fado - uppenbarligen inget vinnarrecept, men onekligen grund för att ge portugiserna cred för att hålla fast vid sin nationella särart. I år drog portugiserna den tanken till sin spets.

Årets upplaga av den nationella uttagningen Festival da Canção gick nämligen helt i fadons tecken för att fira att den i slutet av förra året tagits upp på UNESCOs världsarvslista. I finalen serverades tolv gånger fado, i mina öron torterande tristess, men portugiserna var i alla fall eniga om att skicka det mest uthärdliga av de tolv bidragen. Ironiskt nog också det enda av de tolv som inte komponerats av en portugis. Vann gjorde ju Vida minha (Mitt liv) med Filipa Sousa, skriven av eurovisionräven Andrej Babić, kroaten som tävlat sex gånger för fyra olika länder.

Jag får dock krypa till korset här. Efter att först ha avfärdat Vida minha som en sömnig historia tycker jag att det här är en rätt lyckad fusion mellan fadon och den moderna balladen - trots att man inte förstår orden går textens melankoli där Filipa deklarerar för sitt dumpade ex att det inte finns utrymme för en andra chans fram på ett sätt jag tycker är rätt skönt. Någon eurovisionvinnare är det givetvis inte - men med lite flyt och hjälp från främst juryn kan det bli final. Grundtipset är dock att Filipa får nöja sig med en plats i kön strax nedanför de där åtråvärda platserna.

Bidragets upphovsmän: Andrej Babic och Carlos Coelho
Bidragets startnummer: Nummer 6 i semifinal II.
Bidragets text

Portugals fem senaste bidrag:
2007: Sabrina - Dança comigo (Vem ser feliz) (semi 11a)
2008: Vânia Fernandes - Senhora do mar (semi 2a, final 13e)
2009: Flor-de-Lis - Todas as ruas do amor (semi 8a, final 15e)
2010: Filipa Azevedo - Há dias assim (semi 4a, final 18e)
2011: Homens Da Luta - Luta É Alegria (semi 18e)

Portugals bästa placering:
Portugal har aldrig placerat sig högre än den sjätteplats Lúcia Moniz och hennes O meu coração não tem cor nådde 1996.

Läs även andra bloggares åsikter om
Portugal: Filipa Sousa - Vida minha Reviewed by Pierre on 10:33:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. 4/5 från mig. Åh vad jag gillar den. Älskar att de håller på de portugisiska traditionerna och skickar något som inte känns som en kompromiss. Låten har en trollbindande refräng som griper tag om mitt hjärta. Jag tror även att det blir final, men någon fin placering där blir det nog inte i år heller.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.