Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Slovakien: Max Jason Mai - Don't close your eyes

Max Jason Mai - Don't close your eyes

Vid sidan av förra årets vinnare Azerbajdzjan var Slovakien det enda landet som uppnådde sin hittills bästa placering i Eurovision Song Contest förra året - åtminstone om man räknar rent siffermässigt. Tvillingsystrarna Daniela och Veronika Nízlová i duon Twiins nådde ju trettondeplatsen i sin semifinal med I'm still alive - vilket är tre platser bättre än man presterat i en semi förut. Två gånger har man ju tävlat i final, men då fanns ingen semi att tråckla sig igenom - men ingen av gångerna har ett slovakiskt bidrag varit i närheten av de 48 poäng tvillingarna skrapade ihop ifjol. Ska det äntligen lossna i år?

Slovakien inledde i vanlig ordning årets säsong med att meddela att man drar sig ur tävlingen. Vid det här laget har vi ju lärt oss att det beteendet är närmast att betrakta som ett slovakiskt trademark i tävlingen - det är bara att vackert invänta dementierna och nästa bud. Jodå, en månad senare meddelade man att man trots allt åker, representerade av rocksångaren Miro Šmajda - bara för att några veckor senare meddela att man åter drar sig ur sedan förhandlingarna med Šmajda strandat. Som de velpottor de nu en gång är hann de ångra sig igen och meddelade till slut att man en gång för alla tänker delta - med rocksångaren Max Jason Mai och hans egenpennade Don't close your eyes, på scen assisterad av bandet My.RO. Snart uppdagades en sista liten krumbukt - Šmajda och Mai är en  och densamme. Var är det för fel på slovakerna?

Hajade du till över betyget här ovan? Med all rätt, det är ett litet hoppsan för min del också. Jag avfärdade snabbt Don't close your eyes efter första lyssningen utan att egentligen ha gett den en chans, men nu ett par månader senare tvingas jag pudla - låten har vuxit sig på ordentligt och hör nu till mina favoriter i år. Framgångspotentialen i Baku är dock väldigt svårbedömd. Progressiv rock med poprefräng är nytt i det här sammanhanget och även om genren är aktuell känns det tveksamt om den publiken överhuvudtaget sitter framför tvn en tisdagkväll för att rösta fram ett slovakiskt bidrag. Startnumret är dock fördelaktigt och det är ont om tyngre bidrag i år - om Mai åstadkommer ett vettigt framförande flaggar jag för åtminstone en liten skräll.

Bidragets upphovsman: Max Jason Mai
Bidragets startnummer: Nummer 15 i semifinal II.
Bidragets text

Slovakiens fem senaste bidrag:
1996: Marcel Palonder - Kým nás máš (final 18e)
1998: Katarína Hasprová - Modlitba (final 21a)
2009: Nela Pocisková och Kamil Mikulčík - Leť Tmou (semi 18e)
2010: Kristína - Horehronie (semi 16e)
2011: TWiiNS - I'm still alive (semi 13e)

Slovakiens bästa placering:
Som nämndes i inledningen nådde ju TWiiNS den bästa placeringen för Slovakien hittills förra året. I en final har Slovakien som högst hamnat på artonde plats 1996 då Marcel Palonder fick fem bidrag bakom sig i resultatlistan, en bedrift som väger ganska jämt med Martin Durindas & Tublatankas nittonde plats två år tidigare eftersom de då trots allt hade sex bidrag bakom sig - men de gångerna fanns som sagt ingen semifinal att ta sig förbi. Sedan det systemet introducerades har man aldrig lyckats ta sig till final.

Läs även andra bloggares åsikter om
Slovakien: Max Jason Mai - Don't close your eyes Reviewed by Pierre on 20:38:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. 1/5 från mig. Nej, rock är väl inte min favoritgenre, men jag är inte antirock på något vis. Jag äger skivor med både Coldplay, Guns 'n Roses och The Killers, det är bara det att det sällan görs bra i ESC. På rak arm kan jag bara komma på tre rocklåtar som gått hem hos mig de senaste åren (Turkiet -08 och -10 samt Schweiz -09). Jag är väl helt enkelt rock-kräsen och detta tycker jag är skramligt och out of date. Blä! Ser ingen charm alls med detta, utan jag får snarare lite ångest när jag hör den. Men final lär det absolut bli, det är jag ganska säker på. Den är ensam i sin genre och jag tror jurygrupperna är fyllda med rocksvultna medlemmar.

  SvaraRadera
 2. Alltid härligt att följa din blogg Pierre, du har koll på allt, men jag måste tyvärr rätta dig angående mitt favoritsorgebarn Slovakien.

  1996 var det en semifinal för 30 länder som ville vara med men det fanns bara plats för 23 i finalen där värdlandet Norge var direktkvaliviserat.

  Där tog sig Slovakien vidare och på så sätt vidare från en semifinal. Även om den genomfördes på ett annat sätt på den tiden.

  Se länken:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_1996

  SvaraRadera
 3. @Oskar: Härligt med vakna läsare - men här handlar det nog snarare om att vi gör olika tolkningar av förfarandet 1996. Jag ser 1996 års modell som ett förkval för att överhuvudtaget få tävla medan dagens semifinaler ryms inom själva tävlingen. 1996 års förkval var inte offentligt och låtarna fick aldrig höras av deltagarländerna (mer än de i de dolda jurygrupperna) - den klarades av i det fördolda innan det offentliga tävlandet drog igång. Men visst, räknar man det som en semifinal så har Slovakien klarat en sådan.

  SvaraRadera
 4. Du har koll Pierre, ursäkta att jag för en stund tvekade;)

  Tror dock att herr Palonder bör oroa sig rejält eftersom hans 18:e plats från -96 lär ligga väldigt löst till om Max Jason Mai går vidare till finalen.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.