Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Sverige: Loreen - Euphoria

Loreen - Euphoria

Svensk press har en förmåga att alltid hissa förväntningarna på vårt bidrag högt upp i taket. Vi skickar ju alltid vinnarkandidater! Även oddsmakarna och de internationella eurovisionfansen har för vana att blåsa upp haussen runt de svenska bidragen till himmelska höjder - för att vi genom åren vårdat minnet av ABBA ömt och skickat rader av lättrallade popschlagerklassiker, av beundran för vår melodifestival i allmänhet - och för att vi faktiskt är ett av de senaste decenniernas mest framgångsrika länder i tävlingen. Som alla vet har det åtskilliga gånger slutat med pannkaka och intet. Inte underligt att vi luttrat bemöter favoritskap med skepsis. Men get over it. Buzzet omkring Loreen och Euphoria är något helt annat.

Vi var säkert åtskilliga som redan när Loreen intog scenen i Växjös Vida Arena i Melodifestivalens första deltävling såg potentialen i Euphoria. Själv tog jag i från tårna och nämnde låten som tänkbar eurovisionvinnare redan efter att ha hört minutklippet som släpptes dagarna före deltävlingen. Sedan vet ni hur det gick. Loreen vann en jordskredsseger i Globen med nytt poängrekord - och har sedan dess nått långt utanför Sveriges gränser på ett sätt som är närmast utan jämförelse för ett eurovisionbidrag som ännu inte ens tävlat i Europa.

Redan låten i sig hade räckt långt med sitt skönt suggestiva möte mellan svensk schlagertradition och modern danspop, men det är först tillsammans med låtens framförande som det här blir ett helhetspaket av närmast magiska dimensioner - och årets hetaste vinnarkandidat. Jag älskar det minimalistiskt avskalade numret där Loreen på tre minuter hinner skapa en alldeles egen liten värld som suger in och griper tag i tittaren på ett helt annat sätt än man förväntat sig om man bara hört låten. Jag är faktiskt säker på att Europa kommer att känna samma sak. Det är givetvis galet att ta ut något i förskott - men grundtipset är utan tvekan svensk seger i Baku.

Bidragets upphovsmän: Thomas G:son och Peter Boström
Bidragets startnummer: Nummer 11 i semifinal II.
Bidragets text

Sveriges fem senaste bidrag:
2007: The Ark - The Worrying Kind (final 18e)
2008: Charlotte Perrelli - Hero (semi 12a, final 18e)
2009: Malena Ernman - La Voix (semi 4a, final 21a)
2010: Anna Bergendahl - This is my life (semi 11a)
2011: Eric Saade - Popular (semi 1a, final 3a)

Sveriges bästa placering:
Sedan ABBA tog hem vår första seger 1974 med Waterloo har vi med jämna mellanrum vunnit ytterligare tre gånger; 1984 med Herreys Diggi-loo diggi-ley , 1991 med Carolas Fångad av en stormvind och 1999 med Charlotte Nilssons Take Me To Your Heaven.

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Sverige: Loreen - Euphoria Reviewed by Pierre on 22:43:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Jsg hoppas och tror att du har rätt, iår ligger Sverige i vinnarhålet. Det är kul att vi är med i leken igen!

    SvaraRadera
  2. 5/5 från mig med så klart. Det är alltid svårt att vara objektiv men alltså helvete... Har vi någonsin varit bättre än i år? Finns det någon rättvisa i årets ESC så vinner vi en jordskredsseger. Någon sådan här housedänga har ju aldrig vunnit men nån gång måste ju bli den första. Självklart går Loreen till final, en seger kanske inte är lika självklar men jag hoppas och det är ju rätt sannolikt.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.