Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2013 hålls i Malmö

Idag släppte SVT beskedet att Eurovision Song Contest 2013 kommer att gå av stapeln i Malmö Arena i Malmö. Enligt Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2013, beror valet på att i Malmö finns en mycket bra infrastruktur och att man har goda erfarenheter av Melodifestivalen och även av Eurovision Song Contest i staden. Staden stod ju även som värd för tävlingen 1992 efter att Carola vunnit finalen året innan med Fångad av en stormvind.

Valet innebär också att tävlingen nu flyttar till både en mindre stad och en mindre arena än den befunnit sig i de senaste åren, ett val som är medvetet:

Valet av Malmö bygger på en helhetsbedömning på den omgivning vi tror är bäst för just formatet Eurovision Song Contest, både vad gäller tv-programmen och kringarrangemangen. De senaste årens utveckling med större arenor och skenande kostnader är inte en hållbar modell för ESC och har inte gjort upplevelsen bättre, säger Österdahl.

Jag välkomnar valet av Malmö, även om jag misstänker att huvudmotivet till valet var att man inte lyckats få ihop en hållbar lösning med Stockholm som värd i och med krocken med hockey-VM. Särskilt gillar jag att man vill göra tävlingen intimare och mer koncentrerad - flera av de senaste årens enorma arenor har inte varit till tävlingens fördel, åtminstone inte för publiken på plats.

Media: SVT, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD.
Eurovision Song Contest 2013 hålls i Malmö Reviewed by Pierre on 13:24:00 Rating: 5

12 kommentarer:

 1. Christian Thomasson8 juli 2012 14:07

  Hej! Håller till fullo. Kan inte se vad vitsen skulle vara med 65 000 i publiken i Friends Arena. Både ljudmässigt och upplevelsemässigt känns det ju inte så roligt att vara längst bak eller på sidorna.
  Sen tycker jag det är kul att Malmö får det för 15 000 är en lagom siffra och de har som sagt bra förutsättningar. Kan bli riktigt roligt!
  //Christian

  SvaraRadera
 2. Intimare och mer koncentrerad för all del men "good luck" alla schlagerintresserade som vill vara på plats. Lär bli mycket klirr i kassan för hajarna på svarta börsen.

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Det lär säkert bli huggsexa om biljetterna, men ärligt talat står jag faktiskt hellre över än hamnar långt upp på läktaren i en jättearena.

  SvaraRadera
 4. Hur fan kan det bli Malmö Arena? Om vi ska ge ett intryck på omvärlden så ska vi ju inte visa upp en fjuttarena som kan ta emot ca 14000 besökare i en stad som är känd internationellt för bråk och konflikter.


  Det vore mycket mer lönsamt och staten skulle tjänat mer på att hålla det i Friends Arena i Stockholm, där arenan kan hålla över det dubbla antalet besökare (dubbelt så stora intäkter genom biljettförsjälningen), dubbelt så många besökare betyder även avsevärt mycket mer turister och ett konsumerande som gynnar Sverige.

  Det är väl känt att Stockholm är mer eftertraktat att åka till än Malmö för turister. Om vi har chansen att få inspirera omvärlden till att besöka Sverige så skall vi utan tvekan visa upp Stockholm, då det är bevisat att det är den stad som lockar flest turister i jämförelse med Malmö.

  SvaraRadera
 5. Tycker det är tragiskt att vi bygger två nya hypermoderna multifunktionsarenor i Stockholm och inte passar på att använda dessa i marknadsföringssyfte för Sverige. När vi äntligen får ett evenemang av denna kaliber borde just det som är bäst för Sverige internationellt väga tyngst.

  SvaraRadera
 6. @Adam Sody: Jag tror inte att SVTs ambition ligger ens i närheten av att imponera på omvärlden med en flådig jättearena. Jag gissar att man snarare lägger det krutet på produktionen och kringarrangemangen där man har alla möjligheter att imponera.

  Att använda Malmös påstådda rykte som en internationellt beryktad oroshärd är närmast löjligt och ett rent hån mot dem som verkligen lever i en sådan. Att umgås i fel kretsar eller befinna sig på fel plats vid fel tillfälle är knappast att likna vid en skogsmulleutflykt i Göteborg eller Stockholm heller - och ännu mindre i motsvarande städer i åtskilliga av våra konkurrentländer i tävlingen.

  Snarare låter det som att synen på Malmö behöver putsas upp hos oss svenskar vilket bara stärker mitt intryck av att det här är ett bra val.

  Lönsamheten är dock ett mer hållbart argument. Det är rimligt att en del av intäkterna lär komma Köpenhamn tillgodo, och storleken på dem hade förmodligen blivit större med en större arena i en större stad. Jag är dock ganska övertygad om att det här inte lär vara avgörande för statsekonomin...

  För min del väger fördelarna över. Tävlingen lär göra ett betydligt större avtryck och intryck i en stad av Malmös storlek med alla inresta eurovisionfans och kringarrangemangen på en mer begränsad yta än i Stockholm där arrangemang av liknande storlek sällan ger avtryck på staden som helhet.

  SvaraRadera
 7. Riktigt så många får inte plats i arean där uppe, ca 35.000. Men framförallt ligger Malmö 70 mil närmre Europa än sthlm så det kan bli en riktig europeisk fest, inte många som gitter åka upp ända till sthlm.

  SvaraRadera
 8. Hej

  Tycker att det är en fin poäng att ha en liten arena, som du skrev, men jag skulle ändå föredra att, som Adam skrev i kommentaren, visa upp Stockholm. Det ger mer klirr i kassan för Hela Sverige om vi kan locka fler turister.

  Jag kommenterade detta inlägget på min blogg med.
  MVH
  /Harald
  http://varfor-bli-upprord.blogspot.se/2012/07/esc-feltanket.html

  SvaraRadera
 9. @Harald: Jag tycker det är ett märkligt och stockholmscentrerat resonemang. Till att börja med drar Eurovision Song Contest över 100 miljoner tittare varje år - oavsett vilken stad som står som värd, en siffra som i sig borgar för stor uppmärksamhet och potential att locka turister. Dessutom är malmöregionen Sveriges snabbast växande och ligger 60 mil närmare de där turisterna vi kan locka i ett Skåne som redan är mycket populärt ur turismsynpunkt - om det nu är vår ambition.

  SvaraRadera
 10. när jag läste att tävlingarna ska vara nere i malmö så trodde jag att jag skulle dö, vem är dum nog att välja en stad som enligt mig inte ens tillhör Sverige STHLM is the shit!!!!!!!!!!! FML

  SvaraRadera
 11. @marcus: Jag tror inte SVT tar hänsyn till vilka städer du anser höra till Sverige. ;)

  SvaraRadera
 12. Hellre en full arena i Malmö alla tävlingsdagarna än ett halvfullt hus i mutbygget i Stockholm är min åsikt. Malmö är ju dock i Europas mittpunkt (nästan i alla fall, Landskrona sägs ligga i Europas mittpunkt) och med Malmös moderna infrastruktur och gästvänlighet så får Percy Nilssons bygge tummen upp från mig. PEAB och de andra ägarbolagen lyckades inte muta rätt personer denna gång??

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.