Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Ingen lottning av startordningen i Malmö!

Referensgruppen för Eurovision Song Contest har idag avslöjat att man tagit ett både kontroversiellt och otippat beslut - startordningen i tävlingen kommer inte att lottas nästa år. Istället kommer den, precis som i Melodifestivalen, att beslutas av programmets producenter. Motivet är detsamma som SVT använder för sitt förfarande - man vill göra det för att skapa bästa möjliga show med bästa möjliga dynamik i flödet av bidrag.

De tävlande länderna kommer dock fortfarande att lottas in i semifinalerna enligt samma modell som använts de senaste åren; länderna sorteras in i olika potter utefter de senaste årens röstningsmönster. Detta för att man även fortsättningsvis i möjligaste mån vill undvika favorisering av grannländer.

Samtidigt får två av de tävlande länderna redan nu veta i vilken semifinal de kommer att tävla. För att undvika ett snedvridet tryck på biljettförsäljningen har man valt att placera Danmark och Norge i vars en semifinal. Lotten avgjorde att Danmark kommer att tävla i den första semin, medan Norge tävlar i den andra.

Ett enda startnummer kommer även fortsättningsvis att avgöras genom lottning - värdlandets. Förmodligen för att undvika att värdlandet ska beskyllas för att ge sitt eget bidrag fördelar gentemot övriga tävlande.

Min spontana känsla inför det här förslaget är att det låter vansinnigt. Fördelarna med den här modellen är ju givna. Vi kommer att slippa risken för en hel rad av liknande bidrag på raken och därmed både risken att de tar ut varandra och att tittarna nickar till hemma i sofforna. Nackdelarna känns desto mer oroväckande. Att länder beskylls för att ge varandra orättfärdiga fördelar är redan ett känsligt ämne i tävlingen. I kombination med att det är ett faktum att det är en fördel att få starta sent i sin deltävling är risken stor att värdlandet utsätts för både beskyllningar om att ha riggat tävlingen och risken att utsättas för tryck att ge vissa bidrag ett mer fördelaktigt startnummer. Lottning gav transparens åt startordningen och minimerade risken för spekulationer och konspirationsteorier. Lägg därtill att jag faktiskt kommer att sakna själva lottningsmomentet i sig - för mig är det en del av själva tävlingen som nu huggs bort.

Nog är det kul att man vill tänka nytt, men det här känns som ett skott i foten - jag gissar att det här ett beslut som kommer att vålla stor debatt under årets eurovisionsäsong.

Läs också här: SVT, eurovision.tv, Expressen.
Ingen lottning av startordningen i Malmö! Reviewed by Pierre on 16:51:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.