Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Även Turkiet hoppar av Eurovision Song Contest

Efter att Bosnien Hercegovina tidigare idag meddelat att man inte kommer att medverka i Eurovision Song Contest nästa år följer nu ännu ett överraskande avhopp. Nu meddelar nämligen även det turkiska tvbolaget TRT att Turkiet avstår att delta i Malmö.

I Turkiets fall anges dock inte ekonomi som skäl till att man hoppar av, man hänvisar istället till orättvisa ändringar i reglerna för tävlingen som orsak till avhoppet. Här syftar man dels på införandet av jurygrupper som gjordes 2009/10 - turkarna önskar att tvtittarna på egen hand ska få rösta fram vinnaren - dels på att fem länder alltid är direktkvalificerade till finalen i egenskap av huvudsponsorer.

Juryn har inte varit förtjusta i de turkiska bidragen sedan jurygrupperna infördes. Årets turkiska bidrag Love me back med Can Bonomo placerade sig till exempel så högt som sjua i finalen i Baku - men bara tack vare tvtittarna. Hade de fått bestämma hade han blivit fyra i finalen medan den röstande juryn placerade honom så långt ned som på plats 22 i fältet. 2011 missade Turkiet finalen för första gången på sexton år - tack vare juryn. Hade tittarna fått bestämma hade de varit i final även då.

Det här var ett riktigt tungt avhopp, och nu börjar jag nog tycka att avhoppen svider rätt ordentligt även om de inte är uppseendeväckande många till antalet. Turkiet har satt stor färg på tävlingen, särskilt sedan segern 2003 med Sertab Ereners Every way that I can. Sedan den segern har man bara missat finalen en gång och fått ytterligare sex placeringar på topp tio, ett facit som gör dem till ett av decenniets mest framgångsrika länder i tävlingen.
Även Turkiet hoppar av Eurovision Song Contest Reviewed by Pierre on 18:36:00 Rating: 5

6 kommentarer:

 1. Tråkigt med dessa avhopp, men med tanke på LEX Slovakien som hotat att hoppa av tror jag i tre år, men ändå funnits med så nära inpå som på lottningsdagen.

  Därför tror jag det kommer hända mycket med de avhoppade ländernas situation,

  En fundering angångde 50/50 röstningen med jury, den har ju använts sedan 2009 då Ryback vann, var kommer 2011 ifrån, läste även det på svt.se nyss? Vet du hur det ligger till Pierre? om det så nu är 2009 som är fallet så kom ju faktiskt Turkiet 2:a 2010, så då borde de inte gnälla

  SvaraRadera
 2. @Oskar: Jodå, nog kan det fortfarande hända saker, det har vi ju som du säger hänt förut. Problemet är väl bara att det är så kort tid kvar, EBU har ju lovat att släppa listan på deltagarländer före jul.

  När det gäller 50/50-röstningen har du rätt! Åtminstone delvis. Det stämmer att den infördes 2009 - men då bara i finalen. Först 2010 infördes den i semifinalerna. Visst blev Turkiet tvåa 2010, men knappast tack vare juryn, de placerade Turkiet först på åttondeplats - de blev tvåa tack vare stödet hos tvtittarna.

  SvaraRadera
 3. Men vad tycker du om deras anledning till att hoppa av då?

  SvaraRadera
 4. @Dejan: Ärligt talat tycker jag det är riktigt larvigt. Turkiet hör till de länder som tjänat mest på att ha en stor grupp medborgare boende i de röstande länderna, så det är inte märkligt att de tycker att teleröstning är bra - men man kan därmed också säga att de haft en orättvis fördel av det. Det de egentligen säger är med andra ord att de inte vill vara med om de inte har fördelar gentemot konkurrenterna.

  SvaraRadera
 5. Det är egentligen inte bara Turkiet som har haft en stor nytta av stor diaspora. Även Ryssland har ju det och har hamnat i varje sits varenda år: hyllade av tittarna men långt bak hos jurygrupperna. Och vad jag vet så har de inte hoppat av i år. Äh, jag tycker som ni att det är larvigt. Man måste faktiskt se till det enskilda resultatet att "ok i år var vi inte hyllade alls" eller något sådant. Vissa år går det bra andra år går det sämre. Så även för Sverige. Och vad jag vet så tänker inte vi heller bojkotta festivalen 2013. Så jag hoppas med allt sunt förnuft att detta bara har varit något slags utspel från någon högt uppsatt chef på TRT som inte stämmer. Utan att vi får se Turkiet nästa år. Det är inte bara turkarna som vinner på det, utan hela Europa eftersom Turkiet årligen ger oss mycket bra musik i ESC.

  SvaraRadera
 6. Rätt ska vara rätt man måste vara rättvis lojal när det gäller sådana tävlingar det blir bara värre låt det gå på rått sätt bort med fiffel

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.