Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför final i Danmarks Melodi Grand Prix

Ikväll hade jag velat vara på plats i Jyske Bank Boxen i Herning för att se finalen av Danmarks Melodi Grand Prix live. Danskarna har nämligen skrapat ihop ett startfält fullt av refränger och pop med ett beat till årets final - det är med andra ord bäddat för fest och hög stämning i arenan (och viss risk att alla popbagateller drunknar i varandra).

I årets final kommer man först att kunna rösta på alla tio bidragen. Sedan går tre vidare till en superfinal. I båda röstningsomgångarna kommer hälften av poängen från tittarna och hälften från en jury bestående av Kato, Lis Sørensen, Cutfather, Maria Lucia och Jørgen de Mylius. I superfinalen kommer de fem jurymedlemmarna att dela ut sina röster individuellt genom att fördela 1, 2 och 3 poäng till superfinalisterna medan tittarnas sammanlagt 30 poäng fördelas procentuellt efter hur många röster respektive bidrag har fått. Finalen kan du se live härhär eller här med start kl 20.30!

Jag har givetvis tagit en närmare titt på på bidragen och tycker och tror så här om utgången ikväll (Länkarna leder till respektive bidrags sida hos DR där du kan lyssna på bidraget i fullversion):

1. Frederikke Vedel - Jeg har hele tiden vidst det
Startfältet inleds med ett av bara två bidrag på danska, pennat av bland andra ena halvan av danska eurodanceduon Me & My, Pernille Georgi. Vi bjuds på pop med ett rejält stänk blå melankoli, framfört av musikalartisten Frederikke som här valt att tävla utan sitt efternamn Vedel. Ingen dålig inledning, men jag har svårt att se den som en utmanare i det här fältet.

2. Brinck - Human
Jag har ofta kritiserat danskarna för att välja fegt. Segern går allt som oftast till bidraget som är mest in the middle of the road - en säker poängplockare som är alltför anonym för att ha eurovisionvinstchanser. Fortsätter man med den ovanan så är det här kvällens vinnare. Kall pseudopretto Mraz-gröt från Niels Brinck, killen som representerade Danmark i Moskva 2009 med Ronan Keating-balladen Believe again.  Bort bort bort.

3. Kate Hall - I'm not alone
Dags för kvällens första viftande med blågula flaggor - låten är delvis skriven av svenskarna Oscar Holter och Jakke Erixson och framförs av Kate Hall, en av den första generationens framgångsrika i tvsända-talangshower-genren. Redan 2002 blev hon nämligen trea i danska Popstars. Låten är en positiv energiinjektion till popbagatell. Jag kommer att dansa till den hela våren, men förmodligen är den för kliché för att räcka hela vägen här även om ett starkt framträdande kan räcka långt.

4. Louise Dubiel - Rejs dig op
När Louise Dubiel intar scenen med kvällens andra och sista bidrag på danska lär jag ta låtens titel som en uppmaning att resa på mig och ta en kisspaus. I mina öron är det här kvällens svagaste kort - en låt som hade kunnat tävla i Melodifestivalen vilket år som helst under de senaste trettio utan att vara i närheten av att vinna - alldeles för mossigt och alldeles för beigt.

5. Daze - We own the universe
Med sin seriefigursimage fick trion Daze ett par riktigt stora eurodancehits i slutet av 90-talet - ni minns säkert Superhero och Tamagotchi. Efter ett decennium av tystnad gör de nu comeback med en låt av team Euphoria - Thomas G:son och Peter Boström. Det här är dock ingen Euphoria, snarare en ny Superhero - medryckande och för all del förutsägbar pop med allsångskvaliteter, helt utan andra ambitioner än att underhålla och dra igång ett schlagerdansgolv. Kalla mig lättköpt, men jag går utan svårigheter igång här även om jag inte tror danskarna är fullt lika entusiastiska.

6. Simone Stay awake
Ännu en sångerska som droppat efternamnet, i det här fallet Egeriis. Som elvaåring vann hon tvshowen Scenen er din och har sedan dess varit Simone med danska folket. Nio år senare tävlar hon i MGP för andra gången, för tre år sedan blev hon just trea. Enligt omröstningen på DRs hemsida är det här kvällens vinnare - men jag säger nää va? Låten är catchy, men saknar hookar och tydlig refräng - trots ett gäng lyssningar lyckas jag inte få den att fastna det minsta.

7. Jack Rowan feat. Sam Gray - Invincible
I kvällens dansorgie är vi nu framme vi det klubbigaste inslaget, framfört av DJ och låtskrivare Jack Rowan (som uppträder dold bakom en mask) och sångaren Sam Gray. Samma omröstning som placerar Simone ovan som etta placerar Invincible som jumbo ikväll - vilket känns ungefär lika märkligt. Låten är alldeles för smal för att vara en vinnare ikväll, men i sin genre är det här inte illa alls.

8. Emmelie de Forest - Only teardrops
Efter alla lättviktiga bagateller är det möjligt att Only teardrops kommer att kännas som ett under av sofistikering. Precis som i inledningen av kvällen får vi ett stänk melankoli, ackompanjerat av såväl ett beat som en flöjt och en text som vill förmedla ett budskap. Det låter väldigt eurovision med allt vad det innebär, och med tanke på danskarnas röstningsvanor ser jag det här som en möjlig vinnare. Jag hade önskat ett starkare crescendo - men det här räcker långt.

9. Albin - Beautiful to me
Fram med de svenska flaggorna igen, på scenen står nämligen svenske Albin Ljungqvist, till vardags sångare och konferencier på Wallmans salonger i Köpenhamn. Här tävlar han med reklamradiopolerad pop signerad den väl MGP-meriterade Bryan Rice - en rätt trevlig och sympatisk låt, men väl anonym för att räcka till här.

10. Mohamed Ali - Unbreakable
Sist ut är Mohamed Ali, trea i danska X Factor 2009, som nu blåser en ny dimension av liv i karriären med deltagande i Melodi Grand Prix. Hans tävlingsbidrag är skriven av bland andra ena halvan i Safri Duo och låter som kärleksbarnet till Danny Saucedos båda mellohits In the club och Amazing. De räckte ju inte hela vägen i Sverige - men jag tippar att Unbreakable gör det i Danmark om Mohamed i någon mån kan matcha Danny på scenen. Gårdagens publikundersökning från genrepet antyder att han gör det - han vann den överlägset.
Inför final i Danmarks Melodi Grand Prix Reviewed by Pierre on 14:23:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.