Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Estland: Birgit Õigemeel - Et Uus Saaks Alguse

Birgit Õigemeel - Et Uus Saaks Alguse

Förra året representerades Estland av Ott Lepland, vinnaren i 2009 års upplaga av den estniska Idol-klonen Eesti Otsib Superstaari, i Eurovision Song Contest. Hans ballad Kuula blev en stor succé och nådde välförtjänt ända upp till en sjätteplats i finalen - trots att jag ännu inte riktigt förlåtit att han gjorde wailfest av sin låt när det skulle tävlas i Baku jämfört med den avskalade versionen han vann med hemma i Estland. I år efterträds Kuula och Ott av ännu en ballad på estniska - och ännu en vinnare av Eesti Otsib Superstaari.

Upplösningen av årets estniska final var en aning oväntad. Efter en inledande röstningsomgång kvarstod avgörandet i form av en duell om tittarnas röster mellan Birgit Õigemeel och Grete Paia - där alla redan visste att Grete varit tittarnas favorit i första omgången medan Birgit bara varit tittarnas tredjehandsval. Trots det vände Birgit på steken och tog hem segern med 51% av rösterna med sin Et Uus Saaks Alguse, en ballad om möjligheter - att alla avslut också är en början på någonting nytt.

Årets estniska bidrag kan dock knappast klassas som någonting nytt. Vi snackar en rejält konservativ ballad av ett snitt som sällan hörs utanför just Eurovision Song Contest - och som hade kunnat delta när som helst under tävlingens 30 senaste upplagor. Nostalgikern i mig tycker inte det är heltokigt men ur ett mer klarsynt perspektiv är det här alldeles för mossigt och slätstruket för att kunna funka 2013 även om Birgit lyfter balladen så högt det går - hon är ju mycket starkare än sin låt. Nej, en ballad på estniska är inte per automatik ett vinnarrecept, i år tror jag Estland får finna sig i att stå utanför finalen.

Bidragets upphovsmän: Mihkel Mattisen och Silvia Soro
Bidragets startnummer: Nummer 2 i semifinal I.
Bidragets låttextliveframförande
Så säger oddsen: Enligt Oddschecker är Estland just nu tjugofjärde favorit till segern i Malmö.

Estlands fem senaste bidrag:
2008: Kreisiraadio - Leto Svet (semi 18e)
2009: Urban Symphony - Rändajad (semi 3a, final 6a)
2010: Malcolm Lincoln - Siren (semi 14e)
2011: Getter Jaani - Rockefeller Street (semi 9a, final 24a)
2012: Ott Lepland - Kuula (semi 4a, final 6a)

Estlands bästa placering:
Estland tog oväntat hem en första seger 2001 med Tanel Padars och Dave Bentons i mina öron riktigt lökiga Everybody.

Läs även andra bloggares åsikter om 
Estland: Birgit Õigemeel - Et Uus Saaks Alguse Reviewed by Pierre on 16:35:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. Håller helt med dig gällande den här låten. I min topplista hamnar den på plats 25 av 39. Mitt betyg: 2 av 5

  SvaraRadera
 2. @Fille: Vi tycker väldigt lika så här långt alltså! Får se hur länge det håller i sig! ;)

  SvaraRadera
 3. 2/5. Även jag håller med dig Pierre gällande denna låt. Mossigt men inte direkt dåligt. Har ca 0 % chans att ta sig till final. Sista plats?

  SvaraRadera
 4. Tjipp!
  Visst kan man tycka att låten är gammaldags, men i detta fall ser jag det enbart som positivt. En bra arrangerad melodi, sjungen av en artist med en ovanligt bra röst och dessutom på landets eget språk. En ny början (Et uus saaks alguks)Hea õnne Birgit!

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.