Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Slovenien: Hannah - Straight into love

Hannah - Straight into love

Häromåret diskuterade EBU ett förslag som skulle tvinga alla deltagarländer att ha någon form av uttagning för att välja sitt bidrag. Förslaget ledde av någon anledning aldrig till något beslut och lades så vitt jag vet på is - men jag kan tycka det har en rätt stor poäng, särskilt som trenden är att andelen internt utvalda bidrag blir allt större. Eurovision utan melodifestival skulle förmodligen effektivt ta död på intresset för tävlingen här i Sverige - för nog blir engagemanget i tävlingen och bidraget större om det valts inför öppen ridå? I år valdes tolv av 39 bidrag ut helt internt hos respektive tvbolag. Ett av dem är bidraget från Slovenien som därmed gör ett trendbrott efter en lång rad av år med öppna uttagningar.

Det slovenska tvbolaget RTVSLO tvekade länge om deltagande av ekonomiska skäl och när beslutet väl togs var det för sent att arrangera en uttagning. Istället utsåg man internt den amerikanskfödda sångerskan Hanna Mancini som senare också försågs med låten Straight into love och fråntogs sitt efternamn - i Malmö heter hon bara Hannah. Sedan hon flyttade till Slovenien för kärleks skull för sex år sedan har hon bland annat hunnit tävla i den slovenska eurovisionuttagningen EMA en gång, 2011 då hon gjorde Ti si tisti tillsammans med DJ Sylvain och Mike Vale. Annars är hon mer känd som frontfigur och sångerska i bandet Xequtifz.

Straight into love är en klubborienterad danshistoria som jag tycker fick sig ett rejält lyft med den nya versionen som släpptes nu i veckan (och hörs i videon nedan). Den känns fräsch och modern samtidigt som den har tillräckligt mycket hook för att tänkas kunna fungera i det här sammanhanget - och lägger vi dessutom till att startnumret får ses som rena drömmen, direkt efter två inledande låtar av mer lågmäld karaktär, så ser det riktigt ljust ut för Slovenien. Hur det går i Malmö tror jag beror mycket på hur man bestämmer sig för att framföra den på scenen. Slovenien får närmast ses som ökända för sin förmåga att sabba bra låtar med märkliga scennummer och klubbatmosfären i låten är inte helt enkel att överföra till en eurovisionscen, så nog finns det frågetecken - men i väntan på att veta mer om det får grundtipset bli att de åtminstone tar sig till final.

Bidragets upphovsmän: Hannah Mancini, Gregor Zemljic, Erik Margan, Matija Rodic och Marko Primuzak
Bidragets startnummer: Nummer 3 i semifinal I.
Bidragets låttextliveframförandevideo
Så säger oddsen: Enligt Oddschecker är Slovenien just nu trettioförsta favorit till segern i Malmö.

Sloveniens fem senaste bidrag:
2008: Rebeka Dremelj - Vrag naj vzame (semi 11a)
2009: Quartissimo feat. Martina - Love Symphony (semi 16e)
2010: Ansambel Roka Žlindra & Kalamari - Narodnozabavni rock (semi 16e)
2011: Maja Keuc - No one (semi 3a, final 13e)
2012: Eva Boto - Verjamem (semi 17e)

Sloveniens bästa placering:
Trots att man tävlat arton gånger väntar man fortfarande på en riktigt topplacering. Som bäst har Slovenien blivit sjua två gånger, 1995 med Darja Švajgers Prisluhni mi och 2001 med Nusa Derendas Energy.

Läs även andra bloggares åsikter om
Slovenien: Hannah - Straight into love Reviewed by Pierre on 17:56:00 Rating: 5

3 kommentarer:

  1. Haha vi tycker lika även om denna låt, precis som du säger så känns den fräsch och därmed väldigt oprövad i esc sammanhang. Väldigt svårtippad :) Den hamnar på plats 19 av 39 i min topplista. Betyg 3 av 5

    SvaraRadera
  2. Tyvärr inget bra betyg alls. Tråkig, stel och allmänt ointressant danspop. Ett av ytterst få dåliga bidrag i årets tävling. För mig på plats 36. Solklar etta i betyg

    SvaraRadera
  3. 3/5. Den är spännande under introt och verserna men refrängen är något gapig och enformig. Upskattar dock soundet och hoppas och tror att den når finalplats.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.