Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Albanien: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - Identitet

Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - Identitet

Förra året överraskades nog en hel del när poängen under hela omröstningen i Baku stadigt ramlade in för Albaniens rejält annorlunda bidrag, balladen Suus med Rona Nishliu. Till slut blev de tillräckligt många för att Albanien skulle slå sin tidigare bästa placering - Ronas frustrerade ångestskri landade till slut på en femteplats, bland annat efter att ha inkasserat fyra tolvpoängare.

När Albaniens anrika uttagning Festivali i Këngës gick av stapeln dagen före julafton ifjol var det i vanlig albansk ordning en jury som ensam satt på makten att utse vinnaren. I ett startfält dominerat av ballader föll de för fältets enda rocklåt, Identitet framförd av duon Adrian Lulgjuraj och Bledar Sejko - som för övrigt vann strax före Albaniens allra första eurovisionrepresentant Anjeza Shahini som nu tävlade med bidraget Love. Både 32-årige sångaren Adrian och den tio år äldre gitarristen och kompositören Bledar är välmeriterade på hemmaplan - Bledar nämns som en förgrundsgestalt i albanskt musikliv som utövande rockmusiker då pop och rock var förbjudet i det kommunistiska Albanien under sent 80-tal.

Årets startfält rymmer ett enda renodlat rockbidrag, och det kommer alltså från Albanien som för första gången ger sig på att skicka ett bidrag i den genren. Klassisk rock med balkanton är definitivt inte min påse, men frågan är i vilken grad Identitet kan blidka mer rocktörstande röstare i Malmö. Jag gissar att de är tillräckligt många för att hålla Albanien borta från de absoluta bottenplaceringarna - låten saknar inte kvaliteter - men att den är för anonym för att hösta in tillräckligt många poäng för ny finalplats. Lite mer refräng och en tydligare hook och jag hade kunnat vara mer intresserad, men i avsaknad av det tycker jag det här är stentrist.

Bidragets upphovsmän: Bledar Sejko och Eda Sejko
Bidragets startnummer: Nummer 14 i semifinal II.
Bidragets låttextliveframförandevideo
Så säger oddsen: Enligt Oddschecker är Albanien just nu trettioandra favorit till segern i Malmö.

Albaniens fem senaste bidrag:
2008: Olta Boka - Zemrën e lamë peng (semi 9a, final 17e)
2009: Kejsi Tola - Carry me in your dreams (semi 7a, final 17e)
2010: Juliana Pasha - It's all about you (semi 6a, final 16e)
2011: Aurela Gaçe - Feel the passion (semi 14e)
2012: Rona Nishliu - Suus (semi 2a, final 5a)

Albaniens bästa placering:
Som sagt, Albanien nådde sin bästa eurovisionplacering hittills i Baku förra året när Rona Nishliu nådde ända upp till en femteplats med Suus.

Läs även andra bloggares åsikter om 
Albanien: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - Identitet Reviewed by Pierre on 18:49:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Håller med dig Pierre fullt ut. Den här låten är verkligen tråkig. Betyg 0,5 av 5 Plats 38 av 39

  Lyssna på den här låten, ett av mina första ESC intryck sertabs vinnar låt 2003 var nog det första. Det här måste ha varit det andra. Skön låt.
  http://www.youtube.com/watch?v=NrVrCJFCejs

  SvaraRadera
 2. @Fille: Klart jag minns Anjezas The image of you! Tyckte det var så häftigt hur hon riktigt strålade på scenen. Intrycket blev nog nästan ännu större om man först sett henne när hon vann hemma i Albanien - då hette låten Imazhi yt: http://youtu.be/bRomplTQeqk

  SvaraRadera
 3. 1/5. Urk, 80-talets U2 ringde och ville ha tillbaka sitt albumspår. Sämst i år. Det blir ingen final för albanerna i år.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.