Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Bulgarien: Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov - Samo Shampioni

Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov - Samo Shampioni

På hittills åtta försök har Bulgarien bara lyckats nå Eurovision Song Contests final en enda gång. Det är dock tydligt att man har ambitioner och inte på något sätt gett upp hoppet om succé i tävlingen - årets bulgariska eurovisionväg tyder snarare på ett ängsligt eller kanske till och med desperat sökande efter framgångsreceptet.

I år skippade nämligen bulgarerna den öppna uttagningen och utsåg istället internt duon som tog landet till den där hittills enda eurovisionfinalen. 2007 tog folkmusikern Elitsa Todorova och percussionisten Stoyan Yankulov sig lite oväntat dit med den suggestiva trumdrivna Water och tog sig ända upp till en femteplats - och i år fick de alltså chansen att göra om tricket. Folket fick dock, åtminstone inledningsvis, ett ord med i laget då de tillsammans med en jury fick välja låt åt duon i en tvsänd final. Omröstningen blev så jämn som den kunde - Kismet och Samo Shampioni slutade båda på exakt samma poäng vilket gjorde att man fick ta till i regelverket för att se vilket bidrag som vunnit - vilket ledde till seger för Kismet. Direkt efter segern ryktades dock att duon var missnöjda med resultatet - de hade hoppats och förväntat sig seger för Samo Shampioni - ett problem man snart nog fann lösning på. Snart annonserades att man inte kom överens med låtskrivarna till vinnarlåten varför segern istället överlåtits till tvåan. Alla som tror att det är en efterkonstruktion kan räcka upp handen nu!

Samo Shampioni med den engelska undertiteln Only Champions låter som en direkt fortsättning på Water - vi snackar moderniserad folkmusik med tyngdpunkt på trummor och en saftig dos säckpipa i förening med Elitsas karaktäristiska lite gälla röst. Refrängen är en bit mer kommersiell än förra gången, annars känns alla element igen från föregångaren. Genren har visserligen ännu en stor publik på kontinenten, men när känslan av originalitet nu blåst bort tror jag det blir svårt för bulgarerna att upprepa succén. Själv föredrar jag utan tvekan den originellare och mindre insmickrande Water - och tippar bulgarisk besvikelse i semifinalen.

Bidragets upphovsmän: Elitsa Todorova och Christian Talev
Bidragets startnummer: Nummer 7 i semifinal II.
Bidragets låttextliveframförande
Så säger oddsen: Enligt Oddschecker är Bulgarien just nu trettiofemte favorit till segern i Malmö.

Bulgariens fem senaste bidrag:
2008: Deep Zone & Balthazar - DJ, Take Me Away (semi 11a)
2009: Krassimir Avramov - Illusion (semi 16e)
2010: Miro - Angel si ti (semi 15e)
2011: Polly Genova - Na inat (semi 12a)
2012: Sofi Marinova - Love unlimited (semi 11a)

Bulgariens bästa placering:
Som redan sagts; Bulgariens eurovisionkarriär har som bäst resulterat i en femteplats hittills - år 2007 för Elitsa Todorovas och Stoyan Yankulovs Water.

Läs även andra bloggares åsikter om
Bulgarien: Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov - Samo Shampioni Reviewed by Pierre on 10:34:00 Rating: 5

5 kommentarer:

 1. 1/5. "Water" var min storfavorit 2007 så besvikelsen blev därför enorm när jag fick höra denna. Det låter så billigt och 90-tals-new-ageigt. Fy fan! Den mörka dovheten som fanns i "Water" är helt borta och har ersatts med lättviktig och tjatig icke-musik. Tror att den kan komma bland de sista i semin.

  SvaraRadera
 2. När kan man ta ner handen? :)

  SvaraRadera
 3. Haha... jag har sett din hand Niclas, du kan ta ner den nu! Duktig ponke! ;)

  SvaraRadera
 4. Inte alls lika bra som Water, jag blev också besviken när jag hörde årets bidrag låt. Men jag gillar hennes röst, en udda låt som hamnar på plats 31 av 39. Betyg 2 av 5. Tyckte faktiskt bättre om Kismet men heller inte den någon topp låt

  SvaraRadera
 5. Känner mig väldigt motvals i år, men detta går hem hos mig! Galet, oväntat stuffvänligt och så medryckande! Mer sådant i ESC! 4/5 från mig och min tvåa totalt!

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.