Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Israel: Moran Mazor - Rak Bishvilo

Moran Mazor - Rak Bishvilo

Förra året misslyckades det israeliska bidraget Time framfört av gruppen Izabo med att ta sig till final i Baku vilket innebar att Israel för första gången sedan urvalssystem infördes i tävlingen tvingats avstå finalen två år i rad. Jag tror dock att vinden vänder tillbaka i år - i mina öron sitter israelerna på en säker finalist den här gången.

Efter att ha gjort ett internt val förra året var i år det nationella uttagningsformatet Kdam tillbaka i Israel. Tre semifinaler följdes av en final som fick en riktigt spännande upplösning. När den röstande juryn avlämnat sina röster var ledningen nämligen delad mellan två bidrag - och när tittarnas röster sedan avslöjades visade det sig att deras favorit inte fanns bland någon av dessa två. Tittarnas favorit var Forever med Shani Zamir som inte fått några poäng alls av juryn och låg sist. Därmed var den chanslös och segern gick till en av de där juryfavoriterna, Rak Bishvilo (Bara för honom) framförd av Moran Mazor, då den fick näst flest tittarröster. Moran, som kommer att fira sin 22-årsdag i Malmö, fick sitt genombrott som vinnare av talang-tvshowen Eyal Golan is calling you för två år sedan.

Rak bishvilo är ett klassiskt stycke balladdrama på ett lika klassiskt tema - trånande kärlek, om allt man är beredd att göra bara för honom. Jag tycker hebreiska är ett fantastiskt vackert språk som dessutom gör sig särskilt bra i ballader av den här typen - vilket vi sett flera exempel på genom åren. Låten bygger upp snyggt mot ett crescendo och får god hjälp av Moran som både är en säker sångerska och lyckas förmedla känslan i texten - jag gillar faktiskt dessutom hennes anti-popstjärne-look som bidrar till att det känns mer på riktigt. Låten är väl knappast en tittarröstmagnet och jag saknar det där lilla extra som gör en vinnare, men jag tror trots det att israelerna har en finalplats som i en ask, framför allt med hjälp av stöd från jurygrupperna - men väl där lutar det mot en placering på nedre halvan.

Bidragets upphovsmän: Han Harari och Gal Sarig
Bidragets startnummer: Nummer 10 i semifinal II.
Bidragets låttextliveframförande
Så säger oddsen: Enligt Oddschecker är Israel just nu tjugotredje favorit till segern i Malmö.

Israels fem senaste bidrag:
2008: Boaz Mauda - The Fire In Your Eyes (semi 5a, final 9a)
2009: Noa & Mira Awad - There Must Be Another Way (semi 7a, final 16e)
2010: Harel Skaat - Milim (semi 8a, final 14e)
2011: Dana International - Ding Dong (semi 15e)
2012: Izabo - Time (semi 13e)

Israels bästa placering:
Israel har tre eurovisionsegrar på meritlistan! Först vann man två år på raken 1978 och 1979 med Izhar Cohens och Alpha Betas A-ba-ni-bi respektive Milk and Honeys Hallelujah och 1998 var det dags igen då Dana International fick ställa sig överst på pallen med Diva.

Läs även andra bloggares åsikter om
Israel: Moran Mazor - Rak Bishvilo Reviewed by Pierre on 12:11:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Snygg fin låt med känsla men kanske lite tråkigt :) Plats 16 av 39. Betyg 3,5 av 5

    SvaraRadera
  2. 3/5. Oj 22 år? Gillar också hennes vulgo-nörd-look, men trodde hon var betydligt äldre. Låten är himla fin men för konventionell för att nå hela vägen till mållinjen. Tror på final.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.