Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Italien: Marco Mengoni - L'Essenziale

Marco Mengoni - L'Essenziale

När Eurovision Song Contest var ungt skickade Italien alltid vinnaren av San Remo-festivalen som sin representant, en vana man avbröt först när Europa hade fräckheten att placera deras Domenico Modugno som poänglös jumbo med Dio Come Ti Amo 1966. Sedan dess har vi bara fått höra en enda sanremovinnarlåti tävlingen, Fiumi di parole med Jalisse från 1997 - fram tills nu i år när Italien åter skickar just en sådan vinnare.

Det italienska tvbolaget RAI gick till väga på samma sätt i år som man gjort sedan comebacken i tävlingen 2011 - man tillsatte en kommitté som fick i uppdrag att välja en av de tävlande artisterna i San Remo-festivalen som Italiens representant i Eurovision Song Contest. Samma kväll som man meddelade att man valt den 24-årige Marco Mengoni vann han hela festivalen med sin L'Essenziale som senare också utsågs till hans eurovisionbidrag. Marco slog igenom som vinnare av X Factor 2009 och deltog i San Remo första gången året därpå då han blev trea med Credimi Ancora. Hans nysläppta album #prontoacorrere toppar, precis som debuten Solo 2.0 gjorde, den italienska topplistan vilket befäster hans position som en av de riktigt heta artisterna i Italien just nu.

L'Essenziale är en väldigt italiensk ballad som utan att falla i klichéer beskriver vikten av just den man är den viktigaste för - och även om de flesta inte kommer att förstå texten i maj tror jag många kommer att uppskatta att italienska sällan låter vackrare än så här. Låten är inte någon omedelbar publikfriare, men det kan säkert kompenseras en bit av att Marco själv är det - charmig, uttrycksfull och med ögon att smälta i. Det blir ingen italiensk seger i år heller, men jag hoppas och tippar på en framskjuten placering, övervägande tack vare jurypoäng.

Bidragets upphovsmän: Francesco De Benedittis, Roberto Casalino och Marco Mengoni
Bidragets startnummer: Direktkvalificerad för finalen, startnummer meddelas senare.
Bidragets låttextliveframförandevideo
Så säger oddsen: Enligt Oddschecker är Italien just nu sjätte favorit till segern i Malmö.

Italiens fem senaste bidrag:
1992: Mia Martini - Rapsodia (final 4a)
1993: Enrico Ruggeri - Sole D'europa (final 12a)
1997: Jalisse - Fiumi di parole (final 4a)
2011: Raphael Gualazzi - Madness of love (final 2a)
2012: Nina Zilli - L'amore è femmina (Out of love) (final 9a)

Italiens bästa placering:
Italien har vunnit två gånger, först 1964 då Gigliola Cinquetti tog hem segern med klassikern Non Ho L'étà och sedan orsaken till att det var just i Rom som Carola vann 1991 - Toto Cutugnos seger 1990 med Insieme: 1992.

1Även Raphael Gualazzis Madness of love vann San Remo-festivalen i sin italienska version, men i nykomlingsklassen, inte huvudklassen.

Läs även andra bloggares åsikter om
Italien: Marco Mengoni - L'Essenziale Reviewed by Pierre on 16:06:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. 2/5. Detta är den av årets låtar som trots att jag hört den flera gånger inte kommer ihåg hur den går. Rätt OK när man väl lyssnar på den, men den har inte DET. Tror det går ungefär som ifjol för Italien i finalen. Rätt bra m.a.o.

    SvaraRadera
  2. En okej låt, ganska fin men tråkig. Den här låten har faktiskt växt lite för mig iaf. Betyg 2 av 5. Plats 28 av 39.

    Tror även i år att Italienarna fixar en fin placering. Just utanför topp 5 kanske?

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.