Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Montenegro: Who See - Igranka

Who See - Igranka

Många av de länder som väljer sitt eurovisionbidrag internt gör det mer eller mindre uttalat för att så långt det är möjligt säkerställa möjligheten att stryka sina röstande konkurrenter medhårs - istället för en uttagning där man riskerar att i stort sett vad som helst kan vinna så väljer man något man tror kommer att funka i tävlingen. Därför känns det uppfriskande att Montenegro uppenbarligen valt en annan väg. När man förra året gjorde comeback efter ett par års frånvaro så var det med den udda uppenbarelsen Rambo Amadeus - och även i år har man valt ett bidrag som lär sticka ut i startfältet. Jag är dock rädd att det inte heller den här gången kommer att betala sig i poäng och placeringar.

Det montenegrinska tvbolaget RTCG meddelade i december att man den här gången kommer att representeras av hiphopduon Who See i Eurovision Song Contest. Duon, som består av Dedduh och Noyz, eller Dejan Dedović och Mario Đorđević som det står i passen, har gjort musik ihop sedan 2002 och släppt två album, varav det senaste med titeln Krš i drača släpptes nu förra året. Vid sidan av sitt gemensamma projekt har de båda också parallella solokarriärer. Snart meddelades att man också kommer att ta hjälp av sångerskan Nina Žižić i sitt eurovisionbidrag med titeln Igranka - som på svenska översätts till Festen.

När låten presenterades i mars blev det uppenbart att den där festen går av stapeln i en högljudd klubblokal med avancerad ljusshow. Dedduh och Noyz presenterar nämligen den djupaste basgång tävlingen skådat i en elektronisk danslåt med tydliga dubstepelement där killarna rappar verserna och Nina står för sången. Man gör det inte enkelt för sig. Låten kompromissar inte utan känns faktiskt som en riktigt genuin representant för sin genré - vilket jag premierar den för men som samtidigt gör att den känns för svår för den här scenen. Det som talar för Igranka är att den faktiskt redan är en hit i länderna i forna Jugoslavien - den toppar just nu MTVs lista för länderna i regionen. Räcker poängen från de länderna så blir det montenegrinsk finaldebut i år - men grundtipset blir att man bommar. Kudos dock för att man inte säljer ut sig för att komma dit!

Bidragets upphovsman: Dejan "Dedduh" Dedovic, Mario "Noyz" Djordjevic och Djordje "Wikluh Sky" Miljenovic
Bidragets startnummer: Nummer 9 i semifinal I.
Bidragets låttextvideo
Så säger oddsen: Enligt Oddschecker är Montenegro just nu tjugonionde favorit till segern i Malmö.

Montenegros senaste bidrag:
2007: Stevan Faddy - Ajde Kroci (semi 22a)
2008: Stefan Filipović - Zauvijek Volim Te (semi 14e)
2009: Andrea Demirovic - Just Get Out of My Life (semi 11a)
2012: Rambo Amadeus - Euro neuro (semi 15e)

Montenegros bästa placering:
Montenegro har hittills aldrig nått final under egen flagg, men Andrea Demirovic var bara en ynka poäng ifrån att nå dit med Ralph Siegels Just get out of my life 2009. Räknar vi in bidrag med montenegrinskt ursprung för Jugoslavien och Serbien-Montenegro så är den högsta placeringen den fjärdeplats som Danijel nådde med Dzuli 1983.

Läs även andra bloggares åsikter om
Montenegro: Who See - Igranka Reviewed by Pierre on 16:40:00 Rating: 5

9 kommentarer:

 1. Jag tycker om början av låten, sen när det är dags för regnklädersmännen så tar det roliga slut, men blir lite bättre när refrängen kommer. Men låten totalt sett är ok. Hamnar på plats 33 av 39 i min lista. Betyg 2 av 5

  SvaraRadera
 2. 2009: Andrea Demirovic - Just Get Out of My Life

  Den hade jag helt glömt bort, hur kunde den inte ta sig till final? Den är ju faktiskt bra

  SvaraRadera
 3. Årets i särklass sämsta låt. Solklart på plats 39 för mig. Betyg dubbelnoll av fem

  SvaraRadera
 4. Jag säger att det DEFINITIVT blir finaldebut i år! Förhoppningsvis även för Nederländerna, och kanske Lettland, Bulgarien eller San Marino....

  SvaraRadera
 5. San marino och Nederländerna är ju solklara till final, Juryn kommer ge de bidragen väldigt mycket med poäng

  SvaraRadera
 6. 3/5. Gillar att den är så störig och fullkomligt sylvass. Lite väl irriterande refräng bara. Final? På gränsen, men joo det blir nog det.

  SvaraRadera
 7. Väldigt delade meningar här - det är en faktor som brukar tala FÖR ett bidrag. Ska bli spännande att se hur det går för Montenegro. Jag tänker mig att det är för nischat - och att den publiken varken kollar eller röstar i Eurovision - men jag KAN ju ha fel. ;)

  SvaraRadera
 8. Helt chanslös! Betyg 0/5.

  SvaraRadera
 9. Chanslös? Verkligen inte. Är ni samma typ av människor som hypar Danmarks genomskinliga "dänga"?

  Montenegro är bättre än någonsin i år. Tycker att Igranka är en saftig brittinfluerad(!!) garage-edm med tydligt serbokroatisk text i flera intressanta harmonier.

  Visst, denna låt slåss kanske om samma snäva målgrupp som Glorious har men tror faktiskt att denna har tendens till att höja flera ögon (och röster). Modernare och bättre reflektion av dagens populärmusik hittar vi inte i årets tävling.

  Och sylvass är den definitivt. Men som jag förstår beror mycket på det faktiska framträdandet, som kan sluta var som helst mellan katastrof och icke-katastrof.

  Sedan kan jag bara älska den arrogans och motreaktion till Eurovision som Montenegro försöker med. Jag blir så påkommen i min schlagerhysteri att jag svettas.

  Slutsats? Denna ÄR i final. Naivt att tro något annat. Och den får gärna toppa scoreboarden för min del, tillsammans med Nederländerna såklart.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.