Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Schweiz: Takasa - You And Me

Takasa - You And Me

Förra året slogs rekordet för äldsta deltagare i Eurovision Song Contest då en av mormödrarna i ryska Buranovskiye Babushki hade passerat 85 års ålder när de tävlade i Baku. Rekordet blir dock inte långvarigt, Emil Ramsauer som är en av medlemmarna i Takasa, bandet som representerar Schweiz i år, klår nämligen rekordet rejält då han hunnit fylla 95. Ska vi gissa att det här rekordet inte går att pressa särskilt mycket längre?

Årets schweiziska uttagning inleddes redan i oktober för att så småningom mynna ut i en final i mitten av december där tittarna hade att ta ställning till nio finalister representerande landets tre största språk. Den vanns i stor stil av låten You And Me framförd av sex medlemmar i Frälsningsarmén, iförda samfundets uniformer - dessutom tävlade man under dess namn Heilsarmee. EBU gick dock in och ställde ultimatum - byt namn och skippa uniformerna eller skicka ett annat bidrag - eftersom regelverket säger att inga religiösa eller politiska budskap i någon form får framföras i tävlingen. Snart presenterade sig bandet istället som Takasa, ett swahiliskt ord som betyder att rena - och meddelade att man kommer att tävla i vita skjortor och svarta byxor i Malmö.

Riktigt skönt att EBU satte ner foten, även om jag ändå tycker att det skaver att Schweiz trots allt representeras av ett religiöst samfund i förklädnad. Om man försöker bortse från det och bara kollar på låten så bygger den hårt på ett hookigt riff och en effektiv och lättsjungen aaah-kör tillsammans med en allmängiltig text om hur mycket vi alla hör ihop. Ett riktigt lyckat recept för att göra en låt som snabbt fastnar - men å andra sidan händer det just inte mycket under låtens tre minuter, det maler bara på. Det här känns svårtippat. Låten är catchy, men tanken på bandet framförande låten rakt upp och ner klädda i svartvitt känns allt annat än spännande. Grundtipset blir att man gör precis som bandets gitarrist gjorde när man framfört låten i Bulgariens final (se här) - det vill säga står på näsan - men det känns inte otänkbart att man kniper någon av de sista finalplatserna.

Bidragets upphovsmän: Georg Schlunegger, Roman Camenzind och Fred Herrmann
Bidragets startnummer: Nummer 16 i semifinal II.
Bidragets låttextliveframförandevideony video
Så säger oddsen: Enligt Oddschecker är Schweiz just nu tjugofemte favorit till segern i Malmö.

Schweiz fem senaste bidrag:
2008: Paolo Meneguzzi - Era Stupendo (semi 13e)
2009: Lovebugs - The Highest Heights (semi 14e)
2010: Michael von der Heide - Il Pleut de L'Or (semi 17e)
2011: Anna Rossinelli - In love for a while (semi 10a, final 25a)
2012: Sinplus - Unbreakable (semi 11a)

Schweiz bästa placering:
Schweiz fick en flygande start i Eurovision Song Contest då Lys Assia som ju gjorde comeback i den nationella uttagningen i år vann den allra första upplagan 1956 med Refrain. Efter det har det dock bara blivit ytterligare en seger för Schweiz. Det var dock inte vem som helst som vann den gången, utan den blivande världsartisten Céline Dion - låten hette Ne partez pas sans moi och året var 1988.

Läs även andra bloggares åsikter om
Schweiz: Takasa - You And Me Reviewed by Pierre on 19:38:00 Rating: 5

4 kommentarer:

 1. Jag vet inte riktigt vad man ska säga om den här... Den fastnar och är lite små trevlig. Betyg 2 av 5
  Plats 27 av 39

  Gillade Schweiz låt av Sinplus förra året betydligt bättre :)

  SvaraRadera
 2. Synd att han bara mimar med en kontrabas, ett instrument som inte ens hörs i låten.

  SvaraRadera
 3. 2/5. Catchy och jag gillar första minuten men är less på låten innan den slutat. Inte bra. Är tveksam till finalplats. Eventuellt men grundtipset är nej.

  SvaraRadera
 4. "If you miss the train i´m on you would now that I have gone, you can hear the ................"

  Säger det er något?

  Men jag gillar låten även om det inte är min absoluta favorit. Tror stenhårt på final men sen kan det gå hur som helst

  The Hooters

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.