Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Vitryssland: Alyona Lanskaya - Solayoh

Alyona Lanskaya - Solayoh

Vitryssland står som främsta fanbärare för ett av tävlingens märkligaste fenomen - att först välja ett bidrag för att sedan byta ut det och skicka ett annat. Under de tio år som vitryssarna nu har deltagit i Eurovision Song Contest så har man vid hälften av de tillfällena av olika skäl bytt ut låten man först valt och sedan tävlat med ett annat. Eurovision Song Contest må vara en bagatell, men nog anas redan här en annan grundsyn på demokrati och rättssäkerhet. Vi kikar på årets episod av cirkus Vitryssland:

Redan i början av december gick den vitryska finalen av stapeln. Bland tio tävlande bidrag gick segern till Alyona Lanskaya och låten Rhythm of love efter att den fått högsta möjliga poäng av både jury och tvtittare. Alyona vann för övrigt redan förra årets final, men diskvalificerades efter att det framkommit att rösterna manipulerats. Ganska snart florerade dock rykten om att Alyona ville byta ut sin låt mot något mer konkurrenskraftigt - och mycket riktigt, snart presenterades istället Solayah som årets vitryska bidrag, en låt skriven av bland annat belgaren Marc Paelinck som redan sedan tidigare har tre eurovisionbidrag på sitt samvete.

Om man försöker bortse från tröttheten som lätt infinner sig vid tanken på de vitryska urvalsmetoderna så är Solayoh å ena sidan en rätt trevlig schlagerstomper av det slag som alltid fick högvis med poäng och flera gånger vann i början av 2000-talet. Det skakas rumpa, det låter låtsaslatino och är som upplagt för att maffigt dansnummer när Alyona beskriver en trist kväll som blir party när hon oförklarligt förflyttas till Solayoh, en plats där festen aldrig tar slut. Problemet är dels att Alyona är just ett decennium för sent ute och dels att hon snarare framstår som en partyprogrammerad cyborg än en partypingla av kött och blod. Jag kommer förmodligen att uppskatta det här mer med förhöjd promillehalt på schlagerdansgolvet än när den tävlar i Malmö - men tippar trots invändningarna att det blir åtminstone en vitrysk finalplats där.

Bidragets upphovsmän: Marc Paelinck och Martin King
Bidragets startnummer: Nummer 11 i semifinal I.
Bidragets låttextliveframförandevideo
Så säger oddsen: Enligt Oddschecker är Vitryssland just nu tolfte favorit till segern i Malmö.

Vitrysslands fem senaste bidrag:
2008: Ruslan Alenho - Hasta La Vista (semi 17e)
2009: Petr Elfimov - Eyes That Never Lie (semi 13e)
2010: 3 + 2 - Butterflies (semi 9a, final 24a)
2011: Anastasiya Vinnikova - I love Belarus (semi 14e)
2012: Litesound - We are the heroes (semi 16e)

Vitrysslands bästa placering:
Vitryssland har hittills bara nått final två gånger. Bäst gick det när Koldun nådde sjätteplatsen 2007 med Work Your Magic.

Läs även andra bloggares åsikter om
Vitryssland: Alyona Lanskaya - Solayoh Reviewed by Pierre on 15:17:00 Rating: 5

3 kommentarer:

  1. Betydligt mycket bättre än låten men bytte ut. Härlig rytm och energi i låten som jag går i gång på, men inte så mycket mer. Plats 14 av 39. Betyg 3,5 av 5

    SvaraRadera
  2. 3/5. Glatt och ESC-aktigt som sig bör. Tycker att låten fyller en bra funktion i årets låtdynamik som innehåller många ballader och midtempo - en klassisk ESC-Schlager. Håller inte riktigt hela vägen men tror och hoppas på finalplats.

    SvaraRadera
  3. @Elias: Det är lite som i Melodifestivalen; precis som att klassisk melodifestivalschlager alltid ska vara med på ett hörn där så vill jag också ha ett nummer av den här sorten i Eurovision - men vi har hört mycket roligare låtar av den sorten än Solayoh.

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.