Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför den andra semifinalen

Ikväll kommer startfältet för Eurovision Song Contest 2013 att bli komplett när den andra semifinalen går av stapeln och de tio sista bidragen kommer att passera nålsögat in till finalen!

Om den första semin kändes klurig så är det ingenting mot den andra. Jag tycker att den andra semin överlag håller en bra bit högre klass och ur tippningssynpunkt så är den ett riktigt getingbo där det känns närmast helt öppet om vilka som ska lyckas skrapa ihop tillräckligt många poäng för en finalplats. Notera att vi svenskar inte får rösta i den här semin - bara de tävlande länderna samt Spanien, Tyskland och Frankrike får den äran den här gången.

Att döma av semifinalrepetitionerna får vi en minst lika fantastisk show som i den första semifinalen med briljant manus, en strålande Petra Mede som bland annat gör ännu en resa i eurovisionhistorian, Lynda Woodruff som nu tagit sig till Malmö och en mellanakt med medleys av Darin och Agnes.

Nå, så var det det där med att tippa. Efter en hel del beslutsångest har jag landat i det här resultatet:

Till final (Länkarna går till mina utförligare presentationer av bidragen):
Norge: Margaret Berger - I Feed You My Love
Margarets intensiva och dramatiska electropop är ju årets vinnare om jag får bestämma - även om jag har svårt att tro att det skulle kunna räcka ända till seger. Jag lägger mig platt för det sköna mötet någonstans mellan Robyn, the Knife och Depeche Mode och tror att den lätt tar sig förbi åtminstone det första hindret på vägen.

Azerbajdzjan: Farid Mammadov - Hold Me
Jag tycker fortfarande att Farids ballad är ruskigt förutsägbar och mer än lovligt platt, men med hjälp av det spektakulära scennumret där Farid bland annat skuggas av en dansare i en plexiglasbur har låtpaketet svävat upp till något som faktiskt känns som en kandidat till slutsegern. Farid darrar på handen men inte på rösten - finalplatsen är gjuten.

Georgien: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani - Waterfall
Paret i G:sons smarriga balladmacka började veckan rätt illa med obefintlig kemi på scenen men jag tycker det har tagit sig rejält och känslan nu är i stället att Georgien når sin bästa placering någonsin i år.  Nog är det här gjort förut, men både Nodi och Sophie har rejäla pipor och ett enkelt men effektfullt nummer som triggar precis rätt punkter hos den som liksom jag älskar den här sortens överdramatiserat balladklet.

Grekland: Koza Mostra & Agathonas Iakovidis - Alcohol Is Free
Jag är fortfarande inte helsåld på den grekiska kletzmer-skan, främst beroende på den inkrystade refrängraden på engelska som ger en känsla av plojbidrag helt i onödan. Killarna i kilt (och farbrorn i jättemusche) bjuder dock på rejält balkanparty och vi är inte direkt bortskämda med så tydliga etnobidrag i år - det tror jag räcker till ännu en grekisk final.

Israel: Moran Mazor - Rak Bishvilo
Det är trångt på balladfronten i den här semin, vi har flera starka kort som faller inom den genren - och frågan är hur många av dem som kan tänkas rymmas i finalen. Jag tror den israeliska varianten, en rätt klassisk sådan, fyller den kvoten. Moran har imponerat på repen och lär få åtminstone jurygrupper att gå i spinn - hennes sköna anti-popstjärne-look lär dessutom snarare hjälpa än stjälpa när det handlar om att bli ihågkommen.

Malta: Gianluca Bezzina - Tomorrow
Jag gillar Gianlucas anspråkslösa feelgood-pop med ukelele och sköna oh-oh-hookar och tycker att den underskattas i förhandstipsen. Han har ingen konkurrens på sin bana och lär få draghjälp av att han framstår som väldigt sympatisk och down to earth, kryddat med leende ögon som går genom rutan. Jag blir överraskad om han inte tar sig vidare.

Finland: Krista Siegfrids - Marry Me
Den finska låten ger jag inte särskilt mycket för, den låter som en halvhjärtad om än effektiv Katy Perry-parafras - även om det i det här sammanhanget inte behöver vara det sämsta. Nej styrkan här sitter snarare i lyskraften hos Krista själv och i det färgsprakande Las Vegas-bröllopet som går av stapeln på scenen. Svårt att bedöma hur den anti-feministiska texten och den kompenserande flat-kyssen kan tänkas påverka utgången, men grundtipset är final.

Rumänien: Cezar - It's My Life
I sista låten ut bjuds vi på sång av hög klass - jodå, tugga i dig - men dessutom en fantastisk kitschfest på scenen med en osannolikt utstyrd Cezar och vindmaskinpalooza i enorma tygsjok. Folk lär garanterat både tappa hakan, älska och hata - vilket tillsammans gör att jag känner mig rätt säker på att röstantalet blir tillräckligt stort för att vi ska få avnjuta spektaklet även på lördag. Och nej, det är inte bra-bra men det är definitivt eurovision-bra.

San Marino: Valentina Monetta - Crisalide (Vola)
Ungefär här börjar det kännas riktigt tufft att tippa. Valentinas schizofrena Siegel-schlager är en stor fan-favorit men jag är inte alls lika säker på att den går hem lika stenhårt varken hemma i tvsofforna eller hos den röstande juryn. Jag gillar båda låtdelarna - den inledande smäktande balladen med Valentina på golvet smekandes en lampa och den avslutande händerna-i-luften-schlagern med tonartshöjning overload. Med hjärtat tippar jag final.

Ungern: ByeAlex - Kedvesem (Zoohacker Remix)
Eftersom det känns helt hopplöst att tippa den sista platsen så får det bli ett tips helt med hjärtat. Jag har älskat den lågmälda ungerska hipster-visan ända sedan den otippat vann på hemmaplan och håller den fortfarande som en av mina största favoriter i år - men jag har betydligt svårare att tro på Kedvesem som ett framgångsrecept här. Det är vackert men utan att ta plats - men nog måste fler känna som jag? Misch-mosch-masch även i finalen tack!

Utslagna:
Makedonien: Esma & Lozano - Pred Da Se Razdeni
Den märkliga makedonska fusionen mellan den unge Lozanos skönsång (med tanke på repen får vi addera ett nåja här) och den åldrande veteranen Esmas romska wailande känns om möjligt ännu mer schizo än San Marinos låt. Jag tycker dock inte riktigt att man får ihop det annars spännande mötet här. Esma har dock en stor och trogen fanskara (inte minst här i presscentrat) vilket kan tänkas ge dem en chans, men jag är tveksam.

Island: Eyþór Ingi - Ég Á Líf
Det där med balladkvoten ja... Jag älskar det isländska språket som lyfter den här annars rätt trista balladen, men om jag radar upp semins ballader bredvid varandra är det definitivt den här som drar det kortaste strået. Garanterat röster från Norge och Finland men för övrigt tror jag det kan bli tufft för islänningarna att ragga röster. De flesta utanför Norden väljer en annan ballad - och så även jag som tycker det här är väl mossigt och repetitivt.

Albanien: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - Identitet
Jag räknar inte bort albanerna. Identitet är årets enda riktiga rocklåt och med ett sent startnummer och årets fetaste pyro är det ett nummer som kan tänkas ligga högt upp i minnet när det är dags att välja sin favorit och rösta. Själv tycker jag det här är ohookigt och anonymt och hoppas slippa den på lördag.

Lettland: PeR - Here We Go
Jag har faktiskt kommit att bli rätt förtjust i den andra semins partystarter. Killarna far runt på scenen som silverglammiga studsbollar och jag tycker det är svårt att låta bli att smittas av deras inbjudan till fest, trots krystad stagediving och halvtaskig rap. Jag utesluter faktiskt inte en skräll, men utgångstipset kan inte bli annat än en plats utanför finalen.

Bulgarien: Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov Samo Shampioni
Elitsa & Stoyan tog ju sig ända upp till en femteplats med en liknande låt förra gången de försökte, men jag vill inte tro att det kan göra om tricket en gång till. För mycket trummor. För mycket säckpipa. För mycket gäll jojk. För mycket återvinning. Å andra sidan trodde jag inte de skulle lyckas förra gången heller.

Armenien: Dorians - Lonely Planet
Armeniernas lökigt krystade fredspekoral håller jag som ett av årets svagaste bidrag. De hade kanske kunnat komma undan med texten om man haft något annat att kompensera med - men när man nu inte har något mer att komma med i den vägen än årets maffigaste ögonbryn så känns det rätt stenkört.

Schweiz: Takasa - You And Me
Innan jag kom till Malmö tyckte jag att schweizarna åtminstone hade en catchy låt och trodde att det möjligen skulle kunna ge dem en finalplats - men det var då det. På repen har schweizarna visat sig vara rent parodiskt duktiga på att se frireligiösa ut även utan uniformer där de vackert står på rad med påklistrade leenden. Det är så klämmigt och präktigt att jag får utslag. Fantastiskt menlöst. Sist i semin?

Så, där har ni mina tips - nu vill jag höra vad du tror!

Har du inte hunnit lyssna in dig på bidragen? På samlingssidan Eurovision Song Contest 2013 hittar du allt om de 39 bidragen till årets tävling!

Läs även andra bloggares åsikter om 
Inför den andra semifinalen Reviewed by Pierre on 16:10:00 Rating: 5

5 kommentarer:

 1. Jag tror att ungefär som du gällande finalplatserna, förutom det att jag tror att Makedonien tar Rumäniens plats.

  Min topp tio ranking i semi 2:
  1. Ungern
  2. Georgien
  3. San Marino
  4. Norge
  5. Makedonien
  6. Israel
  7. Azerbajdzjan
  8. Rumänien
  9. Finland
  10. Malta

  Vill tillägga att jag tycker att Semi 1 innehåller mycket bättre låtar än Semi 2. 7 låtar från semi 1 är bättre än Georgien som jag har som tvåa i semi 2.

  SvaraRadera
 2. Tror igen som du i sju av tio fall, men hoppas verkligen inte Rumänien går vidare, isf är det antiröster, inte heller Grekland. Tror inte folk fattar budskapet, vilket inte jag heller gjorde första gången. Och Israel, nä hellre Island, har vuxit efterhand. Annars är vi överens...

  SvaraRadera
 3. Hur kan du inte tro på Makedonien? Den känns som en av få gjutna finalister i den här semin.

  Personligen hoppas jag här på Norge, Ungern, San Marino och just Makedonien. Sen håller jag lite extra tummar för att Georgiens Disneywannabeballadsörja på låtsasengelska åker raka ut, nästan lika vidrig som Rysslands pekoral -.-

  /Marcus

  SvaraRadera
 4. Tror som flera andra att Makedonien fixar en finalplats och att Rumänien ryker. Ungerns platta repetitiva elände får gärna också försvinna all världens väg.

  /A

  SvaraRadera
 5. Jag tror till skillnad från dig att Island kommer att berga en av finalplatserna på bekostnad av Rumänien. Tror att de nya röstningsreglerna kommer att ligga Rumänien i fatet.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.