Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Repetitioner i Malmö - dag 6

Det blev en lång dag av repetitioner i Malmö Arena idag. Samtliga bidrag i den andra semifinalen repades nämligen igenom, från klockan 12 ända fram till strax efter 21 ikväll.

Jag tycker allt att bilden börjar klarna även för den andra semin, även om den känns både klart jämnare och mer svårtippad än den första. Jag livetwittrade mig igenom dagen och nedan ser du ett litet sammandrag av vad jag tyckte om det som syntes från scenen tillsammans med länkar till de officiella klippen från repetitionerna:


Lettland: PeR - Here We Go
Tycka vad man vill om låten, men de glittrande studsbollarna i PeR kommer att bli en perfekt inledning av den första semin - den kommer att börja med en rivstart då ribban direkt läggs på party. Killarna är all over the place och ger sig även på att repa stagediving med ljudteknikerna. Återstår att se om de vågar sig på det när det gäller också... Svårt att tippa hur det här funkar tycker jag, men killarna gör vad de ska på scenen.

San Marino: Valentina Monetta - Crisalide (Vola)
Valentina inleder numret precis som i videon, liggande på golvet gosandes med den runda vita IKEA-lampan för att sedan ta sig ur puppan genom att resa sig upp och låta en vindmaskin ta sig an de rejäla röda tygsjoken i hennes klänning. Hon tappade text ett par gånger under första rundan men sedan satt allt som det skulle. Jag lägger mig platt för det här och vill ha Valentina i final, men jag är inte säker på att Svensson köper två-låtar-i-en-upplägget.

Makedonien: Esma & Lozano - Pred Da Se Razdeni
Makedonien är tillbaka vid den makedonska versionen av låten - tydligen hade man inte förankrat språkbytet till engelska och är därför nu tillbaka på ruta ett. Precis som låten före är det här schizofrent - Esma & Lozano är skilda världar och när illröda Esma dyker upp en halvminut in i låten är det risk att tvtittarna får årets wtf-moment även om förmodligen lika många ser henne som gudinna som det som ser ett åkerspöke. Frågan är hur långt Esmas stora fanskara kan ta henne. Hon blir dock allt starkare med repen medan istället Lozano är den som darrar en smula.

Azerbajdzjan: Farid Mammadov - Hold Me
Hoppla, efter att ha sett det här fick jag lite otippat vinnarvibbar. Solklart ett av årets mest effektfulla nummer där Farid speglas av en dansare instängd i en plexiglaslåda samtidigt som en kvinna med ett släp som en röd matta närmar sig för ett triangeldrama som upplösning på låten. Tillsammans med att Farids sång sitter stenhårt börjar det här kännas riktigt farligt! Det här seglar härmed definitivt som en riktig utmanare i finalen.

Finland: Krista Siegfrids - Marry Me
Krista bjuder till bröllop Las Vegas-style i ett riktigt färgstarkt nummer i rosa och lila - som avslutas med den där omtalade kyssen mellan Krista och en av bakgrundssångerskorna. Numret är en riktig färgklick som definitivt lär ta ta plats i tvrutorna runt om i Europa - och förmodligen ta Finland till final. Åtminstone om Krista har en högre växel att lägga i. Jag saknade till stora delar det där lilla sista av edge och bett i sången idag även om det redan nu lär räcka en bit.

Malta: Gianluca Bezzina - Tomorrow
Gianluca bjuder på ett rätt avskalat nummer till sin story om stackars Jeremys jakt på den där tjejen - varma färger framför en backdrop med låttexten. Den lättrallade och opretentiösa feelgood-popen avslutas med att Gianluca tar ett varv på catwalken och försöker få igång publiken att sjunga med i oh-oh-partierna. Jag tror det här kan funka bra, och paketet hjälps upp av att Gianluca framstår som en genomsympatisk helyllekille som liksom bara råkat hamna här.

Bulgarien: Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov Samo Shampioni
Dags för trumorgie med Elitsa & Stoyan - men det här känns väldigt mycket som återvinning. Man försöker koka soppa på samma champinjoner som tog dem till femteplatsen 2007 - säckpipa, trummor i kubik tillsammans med Elitsas gälla wailande. Det händer mycket på scenen, känns närmast rörigt och bitvis till och med löjeväckande - t.ex. med hjälp av en absurd uppenbarelse i form av en medicinman(?) med jättelik mask.

Island: Eyþór Ingi - Ég Á Líf
Eyþór har svårt att bestämma sig för om han ska välja svart eller vit kavaj - idag varvade han mellan de båda medan han gjorde sin låt framför en backdrop som ser ut som ett nordiskt julkort med en röd stuga i ett vintrigt landskap. Jag har väl inte gjort någon hemlighet av att jag inte är förtjust i Ég á lif - jag tycker den är ruskig repetitiv och mossig och det intrycket hjälptes inte upp av att han lägger sig till med wailtendenser, se Lex Ott Lepland. Vi fick dessutom de suraste tonerna någon bjudit på hittills.

Grekland: Koza Mostra & Agathonas Iakovidis - Alcohol Is Free
Tycker det är ironiskt att det skanderas att alkoholen i gratis när grekerna står på scenen - för det är den verkligen inte en eurovisionvecka i Malmö. Men det är uppsluppet på scenen med killarna i svartvita kiltar och lekfull dans till kletzmer-ska - samma upplägg och känsla som i videon till låten. Den ligger helt rätt mellan två ballader vilket lär vara en fördel - och mycket väl kan leda till final!

Israel: Moran Mazor - Rak Bishvilo
Moran uppträder i vad som ser ut att vara en pimpad version av klänningen hon använde i den nationella finalen - med mer guld och glitter och med ett ordentligt släp tillagt. Backdropen är en stjärnhimmel som bidrar till en stämningfull inramning - annars händer just inte mycket mer än att Moran gör sin låt med inlevelse och säker röst. Inte illa det dock. Det är konservativt, men lär vara fullt tillräckligt för en israelisk finalplats.

Armenien: Dorians - Lonely Planet
Armenien har en ruskigt fin meritlista i eurovision, men det här KAN det väl inte bli finalplats av? Vi snackar ett riktigt pekoral med krystad text och rent bedrövlig engelska. Det är klassisk bandsättning på scenen och det enda som händer är ett pyropalooza som tacksamt förskjuter fokus bort från låten. Nej, det här går fetbort.

Ungern: ByeAlex - Kedvesem (Zoohacker Remix)
Ungern hör till mina personliga favoriter i år - men jag har dessvärre svårt att tro att det här kommer att fungera i semifinalen. Alex gör sin låt framför en backdrop med samma animerade figurer som i videon. I övrigt går scenen i grönt och orange med en gitarrist sittande bredvid en stillastående Alex medan en ensam körsångerska håller till en bit bort. Jag är rädd att det här är alldeles för lågmält för att ta tillräcklig plats i det här startfältet - men jag har gärna fel.

Norge: Margaret Berger - I Feed You My Love
Norge är ju min personliga favorit till segern i år och jag tycker inte jag har anledning att ändra på det efter att ha sett repet. Numret går helt i blått och vitt som förut, men så här i arenan i alla fall känns det som om låten fått nytt tryck och intensitet, det känns mer... Depeche Mode... mer... rock! Riktigt mäktigt faktiskt. Önskar dock att hon kört mer på att vara isdrottningen än på att stå och stuffa. Det tar ner känslan en bit. Riktigt synd att inte jag får kora vinnaren - för riktigt så bra tror jag inte det går.

Albanien: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - Identitet
Albanerna fick göra sin låt inför en väldigt glest besatt pressläktare - en indikation på intresset för albansk balkanrock i tävlingen kanske? Det här känns just som ett rätt hopplöst bidrag. Parallellerna till Armenien låt är flera; det är klassisk bandsättning på scenen som gäller och det händer inte mycket mer än ett gitarrsolo ute på catwalken - och även här försöker man sig på pyropalooza. Vi får både grillfest, nyårsafton och eldsprutande gitarr på ett bräde!

Georgien: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani - Waterfall
Nodi och Sophie sparade inte på krutet - de sjöng för allt vad tygen höll och gjorde det riktigt bra. Alltsammans ackompanjerat av ett gäng väldigt eurovisionish dramatiska gester och poser. Kemin dem emellan kan ifrågasättas även om det tog sig för varje genomkörning. Sista rundan kördes också pyro på exakt de ställen där man förväntar sig. Ja, det är förutsägbart värre, men jag är en sucker för precis det här och tror det kommer att funka riktigt bra - ännu en gång. Kunde Pastora Soler komma topp tio med en väldigt lik låt på spanska förra året så lär georgierna toppa det i år.

Schweiz: Takasa - You And Me
Jodå, You and me är fortfarande en effektiv och catchy låt, men för min del så stendör det här när man ser det på scenen. Takasa lyckas nämligen ruskigt bra med att se frireligiöst präktiga ut även utan uniformer där de står vackert uppställda på rad med påklistrade leenden och vita skjortor till svarta byxor. Fantastiskt menlöst och riktigt riktigt töntigt. Jag tippar eller åtminstone hoppas att schweizarnas finalchanser härmed är borta.

Rumänien: Cezar - It's My Life
Jag har redan försökt förklara min hatkärlek till Rumäniens bidrag så det varvet tar jag inte igen - men på scenen är It's my life är en helt galen överdos kitsch, nästan så att man glömmer att andas under tre minuter. Bara en sådan sak som den överdådigt glittriga kreationen Cezar har på sig. Nä, jag vet inte ens vad man ska kalla ett sådana plagg. Jag tycker dock man gör allt helt rätt, numret gör att låten får precis rätt glimt i ögat. Nog lär det här hatas, men jag är rätt övertygad om att det vägs upp av minst lika mycket kärlek, så har du inte redan vant dig vid tanken är det hög tid att börja: Klart Rumänien går till final igen.
Repetitioner i Malmö - dag 6 Reviewed by Pierre on 11:52:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.