Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför semifinallottningen för Eurovision Song Contest 2014

Nu på måndag den tjugonde lämnar Malmö officiellt över värdskapet för Eurovision Song Contest till Köpenhamn vid en ceremoni i Köpenhamns Rådhus - och samtidigt passar man på att lotta in årets deltagarländer i de båda semifinalerna.

Lottningen gäller 28 av deltagarländerna. Sex länder är redan klara för finalen; Danmark i egenskap av värdland samt The Big Five; Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland och Italien i egenskap av huvudsponsorer till tävlingen. Tre länder har dessutom redan fått sin semifinalplacering: Sverige har lottats in i den första semifinalen och Norge i den andra. Detta för att jämna ut trycket på biljetter till semifinalerna. Dessutom har Israel sökt och fått tillstånd att tävla i den andra semifinalen för att undvika krock med nationell helgdag.

De 28 länderna har placerats in i sex potter efter deras röstningsmönster de senaste tio åren. Detta för att i möjligaste mån jämna ut det faktum att många länder med förkärlek röstar på grannar och goda vänner i tävlingen - länder som gärna röstar på varandra har placerats i samma pott.

Förutom att det lottas vilken semifinal man tävlar i lottas också om man startar i första eller andra halvan av respektive semifinal, detta för att länderna ska kunna planera när de behöver åka till Köpenhamn för repetitioner.

Ett frågetecken kvarstår dock. Slovenien har fått till på fredag på sig att bestämma om de kommer att delta i Eurovision Song Contest 2014 eller inte. Deltar de så finns de i pott nummer 1, deltar de inte så blir det ett land mindre i den potten.

Lottningen kommer att sändas live över nätet på eurovision.tv och dr.dk med start kl. 14 på måndag.

Eurovision Song Contests semifinaler går av stapeln den 6 och 8 maj följda av finalen den 10 maj.

Så här ser de sex potterna ut:

Pott I
Pott II
Pott III
Pott IV
Pott V
Pott VI
Albanien
Estland
Azerbajdzjan
Armenien
Österrike
Malta
Montenegro
Finland
Vitryssland
Belgien
Ungern
Moldavien
Makedonien
Island
Georgien
Grekland
Polen
Portugal
Schweiz
Lettland
Ryssland
Irland
San Marino
Rumänien
(Slovenien)
Litauen
Ukraina
Nederländerna


Inför semifinallottningen för Eurovision Song Contest 2014 Reviewed by Pierre on 18:57:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Tycker det är för många potter med för få länder. Varför kunde de inte hålla sig till fem potter som förra året, då det ändå bara var två länder fler?

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.