Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen 2014: Inför deltävling 2 i Linköping

Vi är framme vid crescendot för melodifestivalveckan i Linköping! Ikväll är det ju dags för den andra deltävlingen och det finns inte längre någon återvändo - det är dags att tippa och lämna slutomdömen om de åtta tävlande!

Trots att jag varit på plats och följt repetitionerna den här veckan så känns det inte mer lättippat än förra veckan. Startfältet är stilmässigt brett och spretigt och mina omdömen har böljat en hel del fram och tillbaka i takt med att artisterna gått upp och ner på scenen under veckan - och inte blev det bättre efter gårkvällens publika genrep.

Det enda som känns helt gjutet är att Sanna Nielsen tar sig till final ikväll. Allt annat vore ett kollektivt blågult hjärnsläpp. Undo är årets i särklass starkaste låt hittills och dessutom en låt jag är övertygad skulle stå sig fint i europeisk konkurrens, särskilt med en stensäker Sanna vid mikrofonen. Att hon vann gårdagens publikundersökning, om än knappt, ser jag som ett tecken på att Sverige redan är inne på den linjen. Den unga och barnfamiljsbetonade genrepspubliken är normalt inte den stora målgruppen för den typen av låt - och ändå vann den redan där.

Värre då att tippa vem som följer henne dit. Jag har gjort ett försök, så här tror jag om kvällens tävlande (Länkarna går till 2,30-klippen av bidragen):

1. JEMLove Trigger
X Factor-trion JEM röstades fram som finalist i den där publikundersökningen igår kväll, och jag har inte svårt att förstå varför - alldeles oavsett om Jeremie ju tävlar på hemmaplan. Jeremie, Elli och Mergime har varit väldigt övertygande på varenda rep i veckan och deras låt är utan tvekan en finalist ikväll om jag får bestämma. Det låter modernt och fräscht; ett möte mellan G:sons omisskännliga schlagersound, kaxiga beats och rap á la Black Eyed Peas och arenahouse-soundet som gjort David Guetta och Swedish House Mafia till världsakter. Jag tippar att de unga rösterna hamnar här ikväll och hoppas det kan räcka för final - mitt tips, delvis med hjärtat, är att det räcker - även om jag känner mig långt ifrån säker.

Ring 099-202 01 eller sms:a 01 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 01 eller sms:a 01 till 729 99 (9,90 kr)

2. The RefreshmentsHallelujah
Jag spydde galla när jag hörde Hallelujah vid premiärspelningen i onsdags. The Refreshments galet klämmiga frälsis-rock'roll med smak av både country och dansband triggade på precis alla knappar jag inte vill ha intryckta. Under dagarna som gått har jag dock inte lyckats värja mig från den ruskigt medryckande refrängen och under gårdagens genrep sjöng jag med för full hals. Hepp! Det är fortfarande ingenting jag vill ha kvar i tävlingen, men jag är rätt övertygad om att det här har en rätt stor publik ute i Sverige, se lex Top Cats och Playtones, vilket gör att de omöjligtvis kan räknas bort, oavsett att de var jumbo i publikundersökningen. Andra Chansen hoppas jag det stannar vid.

Ring 099-202 02 eller sms:a 02 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 02 eller sms:a 02 till 729 99 (9,90 kr)

3. MandaGlow
Det här är den enda av veckans låtar som jag fortfarande inte lyckas sjunga med i. Anslaget är snyggt och jag älskar stråkarna i Mandas girlpop med amerikanskt sound, men det griper aldrig tag och jag lyckas som sagt inte komma ihåg en enda strof i låten. Det är inget gott tecken. Stort plus för numret dock, det är ett av veckans mest sevärda med Manda som en jättelik vit tyllbakelse framför tre fyra meter höga violinister i vita klänningar. Tillsammans med att sången varit halvkackig på repen tippar jag att Manda får en plats i botten av resultatlistan. Kanske rent av jumbo, men jag tippar hon landar precis ovanför sistaplatsen. 

Ring 099-202 03 eller sms:a 03 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 03 eller sms:a 03 till 729 99 (9,90 kr)

4. PanetozEfter solsken
Kvintetten från Jordbro vinner mycket på att de charmar brallorna av sin publik, men jag är rätt tveksam till att det räcker särskilt långt ikväll. Igenkänningsfaktorn från genombrottshiten Dansa Pausa är hög i Efter solsken - det svänger ett helt gäng - men faller på att den där hooken som gjorde debutsingeln till en jättehit inte finns här. Konkurrensen om unga röster är dessutom hård och jag tror appealen utanför den gruppen är rätt begränsad för en låt som pratsjungs - jag har redan beklagat att allsångsfaktorn här ligger farligt nära nollpunkten vilket väl gör redan mig till farbrorn som inte riktigt fattar grejen. Sexa?

Ring 099-202 04 eller sms:a 04 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 04 eller sms:a 04 till 729 99 (9,90 kr)

5. Pink PistolsI Am Somebody
Det nybildade bandet har gjort allt rätt under repen - det här är killar som kan sina schlagerposer och använder dem fullt ut. Electrorock-arrangemanget har kittlat fint i magen under repen och allt har suttit på repen. Ändå tror jag det här är chanslöst ikväll. Skrapar man bort det snygga numret och produktionen så finns liksom inte mycket kvar mer än en rätt torftig refräng och ett gäng klyschor om rätten att få vara den man är. Jag tror det här ramlar mellan alla möjliga stolar ikväll och, möjligen en smula orättvist, landar längst ned i resultatlistan enligt principen inte sämst men heller ingens etta.

Ring 099-202 05 eller sms:a 05 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 05 eller sms:a 05 till 729 99 (9,90 kr)

6. Sanna NielsenUndo
Jag har redan prisat både Sanna och Undo till både höger och vänster hela veckan, men det tål att upprepas. Låten är en grymt snyggt uppbyggd ballad med ett nummer som redan känns färdigt för eurovision och har lett till kollektiv ståpäls hos pressfolket varenda gång Sanna levererat den under repetitionerna, varje gång med plattan i mattan och utan minsta lilla miss. Låten inleds väldigt lågmält till ett ensamt piano och byggs sedan långsamt upp mot ett crescendo som får varenda hårstrå på kroppen att stå i givakt. Frågan är bara vem som tar den andra finalplatsen bredvid Sanna - efter vad vi hört i Melodifestivalen så här långt går jag steget längre och hoppas det blir sjunde gången gillt för Sanna - med en seger i Friends Arena också.
 
Ring 099-202 06 eller sms:a 06 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 06 eller sms:a 06 till 729 99 (9,90 kr)

7. Little Great ThingsSet Yourself Free 
Killarna i Little Great Things har hela veckan omtalats som Nanne Grönvalls ungar och ABBA-Bennys barnbarn vilket på sitt sätt är självklart men samtidigt lite trist. Charlie, Felix och de andra i bandet klarar ju liksom rätt utmärkt att stå på egna ben. De första repen kändes rätt darriga med sökande av kameror och positioner, men det har känts allt säkrare för varje rep för att nu vara framme vid punkt när man frågar sig om det inte kan tänkas bli så att vi till och med får höra mer en smula valpig emorock á la My Chemical Romance i kommande tävlingsomgångar. Grundtipset blir att man bommar och blir femma - men här finns rejält skrällutrymme.

Ring 099-202 07 eller sms:a 07 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 07 eller sms:a 07 till 729 99 (9,90 kr)

8. Martin StenmarckNär änglarna går hem 
Sist ut är Martin Stenmarck med änglar som går hem, hjärtan som slår, eldar som brinner och himlar som ändrar färg - så många klyschor att det stockar sig i öronen. Ser man bortom det så finns här en riktigt snygg låt med en högeffektiv fotbollskör, en låt som är precis vad man förväntar sig av en Stenmarck med ett sjumilakliv i bagaget. Förnuftet säger att det här tillsammans med Martin och hans breda folklighet räcker till finalplats, men jag känner mig rätt ljummen inför det här. Styrkt av den relativa floppen i publikundersökningen tippar jag att änglarna får gå förbi Andra Chansen på vägen hem - om de ens kommer dit.

Ring 099-202 08 eller sms:a 08 till 722 11 (3,60 kr)
Ring 099-902 08 eller sms:a 08 till 729 99 (9,90 kr)
Melodifestivalen 2014: Inför deltävling 2 i Linköping Reviewed by Pierre on 14:06:00 Rating: 5

5 kommentarer:

 1. Var skeptisk till Sannas låt efter den halvminut vi fick lyssna på tidigare under veckan... men nu när jag hört mer av den så är den helt given en finalplats! :) Här kommer min topp för i kväll:

  1. Sanna Nielsen (4,5)
  1. JEM (4,5)
  3. Panetoz (3)
  4. Manda (2,5)
  5. Martin Stenmark (2,5)
  6. Little great things (2)
  7. Pink pistols (1)
  8. The refreshments (1)

  SvaraRadera
 2. Vad är det med fanwankandet över Sannas låt? Tycker alla verkligen att den är bättre än Survivor? Pinsamt... har folk inte lärt sig något av när den överhypade, och diskvattentrista, Moving On floppade?

  Och JEM sen? Riktigt bra låt, men en kräkkommersiell och artificiell gruppering av trista personligheter som vare sig kan sjunga eller rappa ordentligt?

  Bäst den här veckan är Panetoz allsångspepp och Little Great Things Abbapop i hårdrocksdräkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Marcus: Haha… här är vi verkligen inte överens nånstans. Vet faktiskt inte ens var jag ska börja. :D Ser inga paralleller mellan Moving On och Undo mer än att båda är ballader, det har inte varit något som helst fel på JEMs sång på repen, det finns inget i Panetoz låt att sjunga allsång till och jag skulle inte klassa Little Great Thing som varken ABBA-pop eller hårdrock. Ungefär så. :)

   Radera
  2. Okej då, Sanna var överlägsen ikväll - jag är nog mest anti för att folk inte hyllar Helena lika mycket, som fortfarande har årets bästa låt. Men Undo knödde sig in på en andraplats iaf. Jag hoppas fortfarande Anton ligger inne med vinnarlåten dock...

   Radera
 3. Personligheterna i JEM är ju underbara :) Det fanns bara en låt 2009 men som tyvärr bara kom tvåa :p
  Jo lite bättre än survivor är faktiskt Sannas låt

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.