Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen 2014: Minutklipp från Göteborg


Vi är redan halvvägs genom årets låtar när nu melodifestivalen drar vidare till sitt tredje stopp - Göteborg!

Så här långt tycker jag vi haft ett låtmässigt starkare år än förra året, men att döma av recensionerna från de som fick höra veckans bidrag redan igår kväll blir det ett brott från den trenden i Göteborg. Du hittar några av deras omdömen längst ned på sidan!

Efter att nu har grottat ned mig i veckans minutklipp är jag benägen att hålla med. De flesta av veckans låtar känns inte som något som förtjänat ens en andra chans i de två inledande deltävlingarna om man tänker melodifestivalvinnare - med reservationer för vad som kan tänkas hända när man hör hela låtarna och ser dem framföras på scenen. Här är vad jag tycker om veckans åtta - nu ska jag återgå till och packa, imorgon bär det av mot Göteborg!

Veckans minutklipp:

1 Outrigger - Echo (Joy Deb, Linnéa Deb, Anton Malmberg Hård Af Segerstad, Outtrigger)
Helsingborgsbandet fick ju ett litet break när de gjorde en tung cover på förra årets melodifestivalvinnare You (se här) - och nu tävlar de själva med en låt de skrivit tillsammans med just Joy och Linnéa Deb som ju skrev You. Med den bakgrunden låter det här rätt mycket som man förväntat sig; en i grunden melodiös poplåt maskerad i growl, gitarrer och rockattribut. Inte dumt alls och i det här fältet lär den hamna högt.

2 EKO - Red (Linnéa Deb, Joy Deb, Anna Lidman, Hannes Lundberg, Michael Ottosson)
Norrländska EKO fick ju sin plats i Melodifestivalen via höstens seger i Svensktoppen nästa med låten Yellow. När de nu ska tävla igen och byter färg till Red får vi ett nytt sound på köpet - en elektronisk ljudmatta färglagd med nostalgisk synth och sångerskan Anna Lidmans röst. Recensenter som hörde det här redan igår eller sett dagens rep har gått rätt hårt åt EKO - men jag tycker det här låter riktigt bra! Förmodligen inget som fungerar i melodifestivalsammanhanget - men väl i mina lurar.

3 Oscar Zia - Yes, we can (Fredrik Kempe, David Kreuger, Hamed "K-One” Pirouzpanah)
På tal om nostalgi... här blir det tidsresa till 90-talet och svenska producentteamet Cheirons storhetstid! Jag älskade och älskar fortfarande hitsen man gjorde åt t.ex. Backstreet Boys, Britney Spears och N'sync - och eftersom Yes, we can låter som hitplockad direkt från den eran går jag igång direkt här. Lättrallad och lätt daterad boybandpop är väl inte det hetaste heta år 2014, men med Oscar Zia vid micken i ett svagt startfält kan det här mycket väl gå långt!

4 Shirley Clamp - Burning alive (Bobby Ljunggren, Marcos Ubeda, Sharon Vaughn, Henrik Wikström)
Senast Shirley tävlade som solist 2009 med Med hjärtat fullt av ljus blev hon lite oväntat (och till min besvikelse) jumbo. Jag hade därför hoppats på revansch när hon nu är tillbaka solo - men när jag hör det här känns risken istället betydligt större att det blir en ny sistaplats. Nog kan man förstå att Shirley vill testa något annat än den klassiska melodifestivalschlagern, men den här midtempoballaden om hjärtesmärta känns bara ointressant. Shirley har rösten och inlevelsen, men var är låten - och vem ska rösta på det här?

5 State of Drama - All we are (Göran Werner, Sanken Sandqvist, Emil Gullhamn, Sebastian Hallifax)
Om Oscar Zia låter som boybanden lät på 90-talet så låter State of Drama rätt oväntat som boybanden gör år 2014 - fjärran från bandets Falling från förra året, en låt jag aldrig riktigt förstod grejen med. Vad jag verkligen gillade och förstod förra året var hur sångaren Emil Gullhamn kunde äta kamera - när man nu dessutom har en låt med omedelbar allsångsappeal, snygga körer och en vers med driv kan det mycket väl bli en ny finalplats. Den här gången dessutom med mitt stöd.

6 CajsaStina Åkerström - En Enkel Sång (CajsaStina Åkerström)
Jag har alltid gillat CajsaStinas förmåga att sjunga så att man lyssnar - och det lyckas hon med även under den här minuten i vad som låter rätt exakt som man förväntat utifrån låttiteln - en enkel sång i visformat som bärs av texten, helt utan publikfriande refränger. Melodifestivalröstarna har redan hunnit visa att man tycker att less mycket väl kan vara more i år och det kan mycket väl hända igen om det här fungerar som helhet - även om jag kan tycka att finalens balladkvot redan börjar bli full.

7 Ace Wilder - Busy doin' nothing (Ace Wilder, Joy Deb, Linnéa Deb)
Oh! Jag hade inga förväntningar alls på Ace Wilder, eller Alice Gernandt som hon egentligen heter, men efter den här minuten skruvades de upp ordentligt! När lät Melodifestivalen så här modern och up to date senast? Har den någonsin gjort det? Jag vill höra hela för att se om Busy doin' nothing lever upp till vad den här minuten lovar, men i den hör jag i alla fall kaxig, modern pop á la Icona Pop och flaggar för skräll. En Pierre-favvo kan det mycket väl bli oavsett.

8 Dr Alban feat. Jessica Folcker - Around the world (Dr Alban, Jakke Erixson, Karl-Ola Kjellholm)
Fältet avrundas med en Dr Alban som går tillbaka dit allt började, med jättehiten No Coke. Det här handlar dock inte om en snygg uppdatering, det låter betydligt mer trött repetition. Nostalgikern i mig kan tänkas ge en poäng för återseendet, men känslan är att Alban sällar sig till raden av stjärnor som ställer upp alldeles för sent - när man inte längre kommer ihåg hur man skriver en hit. Borde vara chanslöst på lördag.

Rösta!

Vilken är din favorit? Vilken gillade du inte? Rösta!

Andras omdömen efter onsdagkvällens lyssning:

Hanna Fahl, DN
Markus Larsson, Aftonbladet
Ken Olausson och Ronny Larsson, Schlagerprofilerna
Ludvig Alfredsson, Poplight
Melodifestivalklubben
Johan Alexed, Being Blogged
Melodifestivalen 2014: Minutklipp från Göteborg Reviewed by Pierre on 14:12:00 Rating: 5

3 kommentarer:

  1. Du verkade ju ändå hyfsat positiv ;)

    SvaraRadera
  2. Nej de här va inte kul :p Så tråkigt att Shirley inte kunde ha en bättre låt, tänker ändå hålla en tumme för henne även om det känns lönlöst :) Men bästa låten och den är bara halv bra måste jag säga att Cajsa Stina hade :)

    SvaraRadera
  3. @Anonym: I perspektivet melodifestivalvinnare hör jag absolut ingenting här - det har jag gjort i båda de andra deltävlingarna - men här finns flera låtar jag gillar!

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.