Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen 2014: Minutklipp från Örnsköldsvik

Det är dags att ta sig an de sista åtta i Melodifestivalen 2014 - på lördag är det ju dags för den fjärde deltävlingen i Örnsköldsvik och idag har man släpp minutklippen från den första repetitionsdagen i Fjällräven Center!

Förväntningarna på den sista deltävlingen brukar ju vara lite mer uppskruvade än på de tre tidigare - Björkman & Co sparar traditionsenligt ett par bidrag med hög snackfaktor till just den och enligt statistiken finns den slutliga vinnaren ofta just här. Återstår att se om det gäller även i år! De där bidragen det snackas finns i alla fall här i Alcazars omtalade comeback och förra årets stjärnskott Anton Ewald som får vara sista ut av alla i år.

Efter att nu ha hört de åtta är jag rätt tveksam till att vinnaren skulle finnas här. Själv gillar jag Alcazar och Josef Johansson bäst och tippar att de slåss om finalplatserna med Anton Ewald och Ammotrack. Ungefär så efter en minut per bidrag - jag återkommer med tips inför finalen när vi hört de lite längre klippen på lördag! Här är mina omdömen om minutklippen:

Veckans minutklipp:

Alcazar - Blame it on the disco (Fredrik Kempe, David Kreuger, Hamed "K-One” Pirouzpanah)
Jag har försökt hålla förväntningarna på Alcazars comeback lågt. Jag har ju älskat sönder deras tidigare bidrag och redan hållit tummarna för att få se dem som svenska representanter i Europa flera gånger om. Så hur låter det då? Som Stay the Night 2.0! Förutom de nya vocoder-påläggen är igenkänningsfaktorn extrem. Det kan räcka en bit på lördag, men i perspektiv av melodifestivalvinnare känns en uppdatering av 2009 års låt som too little too late - även om jag går igång i hundra här.

I.D.A. - Fight me if you dare (Albin Nicklasson, Nicklas Laine, Louise Frick Sveen)
Ida Pihlgren och hennes I.D.A. fick en plats i Melodifestivalen via Allmänhetens tävling, intaget för upphovsmän utan tidigare utgivna verk. Det är kul att se Ida igen, jag gillade henne redan i Fame Factory men tappade bort henne efter deltagandet där. Hon verkar funka fint på scenen med sin starka röst! Melodisk lättmetall-pop med attityd och powerpunch låter kul på pappret, men på en minut känns låten rätt tandlös.

Janet Leon - Hollow (Karl-Ola Kjellholm, Jimmy Jansson, Louise Winter)
Inte bara Anton Ewald gör snabb comeback efter förra årets debut - även Janet Leon är ju tillbaka den här veckan! Hollow har dock inte många likheter med förra årets Heartstrings. Istället för dansstomper får vi balladdrama i midtempo och på den här minuten känns det som ett rejält nerköp. Låten känns anonym och Janet själv låter inte hundra (vilket kan ursäktas med att det handlar om ett första rep). Nej, det vill mycket till om det här ska ta sig någonstans på lördag.

Ammotrack - Raise your hands (Jari Kujansuu, Thomas Johansson, Calle Kindbom, Mikael de Bruin)
Ammotrack känns som en välbehövlig smocka efter den lama balladen före. Vi snackar bredbent, testosteronstinn old school hårdrock med brottarrefräng. Rätt tillgänglig för att vara sådan, men ska jag välja mellan det här och Outtriggers nu-metal-variant från förra veckan väljer jag de senare vilken dag som helst. Om jag försöker se bortom att det inte är min grej så känns det tillräckligt genresäkert för att hålla en bra bit på lördag.

Josef Johansson - Hela natten (Peter Boström, Thomas G:son, Josef Johansson, Peo Thyrén)
Josef må vara ung och debutant, men med färskt Ted Gärdestad-stipendium på meritlistan och en G:son-ballad med sig upp på scenen har jag ändå en hel del förväntan här - och jag tycker den här minuten lovar gott! Jag gissar att det är första minuten vi hör i klippet vilket borde innebära att låten på känt G:son-maner fortsätter svälla ut till ett bombastiskt monster under ett par minuter till - stämmer det kan det här bli fantastiskt, om inte blir det betydligt värre.

Linda Bengtzing - Ta Mig (Nicke Borg, Jojo Borg Larsson)
När det stod klart att Linda Bengtzing skulle tävla en femte gång i höstas talades det vitt och brett om att vi skulle få höra en ny Linda med en stil - vilket fick mig att tro hon hoppat in på rockspåret. Så fel man kan ha. I grunden är det här en ny och rätt typisk Linda-schlager, det nya består i en pumpande electropopkostym. Jag är inget stort fan av hennes fyra tidigare försök, men tycker det här låter kanon. Däremot är jag ett frågetecken inför chanserna på lördag. Saknar folk Linda? Eller är det hennes klassiska schlagerlåtar man vill ha? Kan man köpa den här transformationen?

Ellinore Holmer - En himmelsk sång (Ellinore Holmer, Vanna Rosenberg, Åsa Schmalenbach, Josefina Sanner, Henrik Wikström, Amir Aly)
Ellinore har redan stått på melodifestivalscenen - för fyra år sedan gjorde hon och Glada Hudik-gänget Kents Sverige som en mellanakt tillsammans med Måns Zelmerlöw (se här). I dagens minutklipp är hon väldigt mycket ensammare på scenen - enda sällskapet är en sorgsen ballad som jag inte hinner greppa på den här minuten. Får återkomma när jag fått två till!

Anton Ewald - Natural (John Lundvik)
Och allra sist ut i år då Anton Ewald som ska försöka följa upp och toppa förra årets resa via Andra Chansen till en slutlig fjärdeplats för Begging. Det handlar åter om en danslåt (till och med med samma dansare), fast med ett helt annat stuk än Begging, lite housigare - och lite mindre direkt. Jag kommer förmodligen att älska det här i tillrättalagd studioversion, men Anton lever högt på sammetsblick och danssteg, för sången låter fortfarande tunn och lätt skitnödig.

Rösta!

Vilken är din favorit? Vilken gillade du inte?

Andras omdömen efter onsdagkvällens lyssning:

Hanna Fahl, DN
Markus Larsson och Tobbe Ek, Aftonbladet
Ken Olausson och Ronny Larsson, Schlagerprofilerna
Roger Larsson, Poplight
Pia Andersson och Bengt-Urban Bubbe Fransson, Melodifestivalklubben
Melodifestivalen 2014: Minutklipp från Örnsköldsvik Reviewed by Pierre on 13:00:00 Rating: 5

2 kommentarer:

  1. Efter en lyssning var det bara Anton jag gillade, älskar Alcazar, låten var ok men ljudbilden för rörig och otydlig. Josef går jag inte igång alls på men är ju svårt att sia på en minut. Tror Janet kan bli bättre i slutet av låten. Linda har alltid bra energi och funkar nog bättre när man ser det live. Resten får slåss om jumboplatserna tror jag... Så hoppas just nu det blir Anton, Alca, Linda och Janet i topp, med Josef som joker.

    SvaraRadera
  2. Sanna till Danmark va? :)

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.