Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Estland: Tanja - Amazing

Jag brukar ofta framhäva den nationella estniska eurovisionuttagningen Eesti Laul som en av mina absoluta favoriter eftersom startfälten där, ibland på ont men oftast på gott är fyllda av nytänk. Genrer man aldrig hört i Eurovision Song Contest förut, ofta så moderna att man skulle ligga i framkant i vilket sammanhang som helst. Det blir dock allt tydligare att esterna inte riktigt är med på det tåget. Tre år i rad har tittarna nämligen gett segern till bidraget som låter allra mest klassisk eurovision - och årets bidrag för dessutom tankarna till ett alldeles specifikt tidigare eurovisionbidrag.

I den nationella finalen såg det dock till en början ut att bli en rätt rejäl dos estniskt nytänk i Köpenhamn. I den inledande röstningsomgången gick nämligen såväl tittarnas som juryns tolva (eller tia, om man ska vara petig) till bluesiga Maybe-Maybe med Super Hot Cosmos Blues Band. Tittarna fick dock kalla fötter när de sedan fick fria händer i den avgörande superfinalen och gav istället segern till bluesbandets utmanare, Amazing med Tanja, ett bidrag som fick fler än ett eurovisionfan att genast dra paralleller till vår svenska eurovisionvinnare Euphoria.

Ryskfödda Tatjana Mihhailova har en gedigen musikalisk bakgrund med tunga musikalroller, ett helt gäng festivalsegrar och ett halvdussin albumsläpp parallellt med karriär som danslärare i ryggen. Allt det framgick tydligt i hennes vinnande framträdande och talar utan tvekan till hennes fördel. Men så var det de där Euphoria-vibbarna... Hade esterna tävlat med Amazing för tre år sedan hade jag förmodligen sett den som en vinnarkandidat, men nu har jag riktigt svårt att se förbi alla paralleller. Inte är det något plagiat, men låtens stil och uppbyggnad tillsammans med det dansanta framförandet av Tanja i samspel med en ensam manlig dansare är lite för mycket av samma för att jag ska köpa det. Jag hoppas man väljer att tona ner likheterna inför tävlandet i Köpenhamn, annars är risken stor att Europa bestraffar dem - och tippar att Tanja med nöd och näppe lyckas ta esterna till fjärde eurovisionfinalen på raken. Här är videon, därunder hittar du länk till det euforiska framträdandet som gav seger på hemmaplan:

Upphovsmän
Timo Vendt och Tanja
Startnummer
Nummer 3 i semifinal I
Versioner
Bidragets text
Enligt oddsen
Estland rankas just nu som tjugonde bidrag av Oddschecker


De fem senaste

Semifinal
Final
2009: Urban Symphony - Rändajad
Trea
Sexa
2010: Malcolm Lincoln - Siren
Fjortonde
-
2011: Getter Jaani - Rockefeller Street
Nia
Tjugofyra
2012: Ott Lepland - Kuula
Fyra
Sexa
2013: Birgit Õigemeel - Et Uus Saaks Alguse
Tia
Tjugonde


Bästa placering
En seger, 2001 för Everybody med Tanel Padar, Dave Benton & 2XL.
Du hittar samtliga bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här.
Estland: Tanja - Amazing Reviewed by Pierre on 21:00:00 Rating: 5

6 kommentarer:

 1. Visst, framträdandet är ju skrämmande likt Euphoria, men lyssnar man bara på låten så hör man att det faktiskt är en riktigt snygg låt, trots att den känns lite väl Eurovision-aktig. Final tror jag att det blir, men där blir det nog inte en jättehög placering. 4/5

  SvaraRadera
 2. Det stör mig inte alls att de är lite lik Euphoria, jag tycker låten är ett riktigt bra försök men räcker inte helt till, plats
  22 av 37 på min lista
  Betyg 6 av 10

  SvaraRadera
 3. Bästa estniska låt är för övrigt Rockefeller street :)

  SvaraRadera
 4. Den här förtjänar inte att ta sig till final i mitt tycke(men det gör den nog)

  Mina favoriter av de estniska bidragen är Rändajad och Kuula. Kan inte bestämma mig för ett av de!!

  SvaraRadera
 5. Tycker den är helt ok och kommer nog gå till final men tror den hamnar i nedre halvan där, den är lite för menlös, sätter inget avtryck.
  Gillar nog Kuula bäst.

  SvaraRadera
 6. 3/5
  Genant hut mycket man kopierat av Euphoria, men den är inte helt dum alltså. En poplåt med en ganska härligt driv. Tror också att detta kan gå either way men att den kniper 10:e-platsen i semin.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.