Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Island: Pollapönk - No Prejudice

Island har haft några lyckosamma år i Eurovision Song Contest! Trots att den efterlängtade segern ännu uteblivit så har man tagit sig till eurovisionfinal sex år i rad nu - en svit som bara överträffas av fyra konkurrentländer. I år tror jag dessvärre man ligger betydligt närmare att bryta den fina sviten än att till slut lyckas ta hem tävlingen till Reykjavik.

Framgångarna har lett till ett ökat intresse för den nationella uttagningen Söngvakeppnin. I år fick man in 25% fler bidrag till tävlingen än förra året - men trots det tycker jag att man presenterade ett märkligt svagt startfält. Det banade väg för det enda bidraget som verkligen stack ut i den annars jämntjocka gröten - den punkpopiga kvartetten Pollapönk med Enga Fordóma, en lekfull låt på en botten av stort allvar. Låten vann den avgörande superfinalen i duell mot Up and Away med Sigríður Eyrún Friðriksdóttir.

Låten har sedan segern på hemmaplan försetts med engelsk text och titeln No Prejudice vilket gör det tydligare att låten handlar om en ung person med talfel, vilket gruppen vänder till ett manifest mot mobbing och fördomar i allmänhet. Många bitar föll på plats när jag förstod att Pollapönk, frontade av de båda förskollärarna Haraldur Freyr Gislason och Heiðar Örn Kristjánsson, i första hand vänder sig till barn, liksom ett isländskt Mora Träsk. Det är liksom trots det allvarliga budskapet för fånigt för att jag ska orka, som i de kulörta träningsoverallerna och de framstammade partierna som ska knyta an till det där talfelet. 

Det som talar för en ny isländsk finalplats är precis som i den isländska finalen att låten är en av väldigt få riktiga upptempolåtar i semin! Men nae, det räcker inte, jag hoppas och tippar att islänningarna bommar i år - och det faktum att det här är enda låten i år jag inte klarar att lyssna igenom utan att byta spår gör att jag faktiskt tänker använda det där lägsta betyget trots allt!

Upphovsmän
Heiðar Örn Kristjánsson
Startnummer
Nummer 5 i semifinal I
Versioner
Bidragets text
Enligt oddsen
Island rankas just nu som trettiotvåa av Oddschecker


De fem senaste

Semifinal
Final
2009: Yohanna - Is It True
Etta
Tvåa
2010: Hera Björk - Je ne sais quoi
Trea
Nittonde
2011: Sjonni's Friends - Coming Home
Fyra
Tjugonde
2012: Greta Salóme & Jónsi - Never Forget
Åtta
Tjugonde
2013: Eyþór Ingi - Ég Á Líf
Sexa
Sjuttonde


Bästa placering
Tvåa två gånger; 1999 för All Out of Luck med Selma och 2009 för Is It True med Yohanna.
Du hittar samtliga bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här.
Island: Pollapönk - No Prejudice Reviewed by Pierre on 22:05:00 Rating: 5

6 kommentarer:

 1. Aha, en överkryssad kula blev det trots allt! ;)
  Denna var länge min sistaplats, tills jag idag bestämde mig för att jag tycker att Lettland är liiiite sämre. Vidrig låt rakt igenom i alla fall. 0/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha... det fick bli det! Hade satt den som en etta, men när jag insåg att jag faktiskt klarar att lyssna på alla andra så kände jag mig tvungen att dra ner den ett steg. :)

   Radera
 2. Jag tror den tar sig till final dock! Inte för att den är bra utan för att den fastnar och sticker ut samt har ett bra budskap. För mig är den bättre än åtminstone 5-6 andra låtar i år! (Är dock besviken för brukar älska Island och deras uttagning men de valde som så många andra i år det sämsta de hade!)

  SvaraRadera
 3. Nä, den här kommer verkligen inte gå vidare. Utan videon, som förstärker budskapet, faller den pladask och glöms bort redan innan nästa låt börjat. Att den kommer efter fantastiska Sanna gör bara saken sämre förstås, i deras ögon...

  SvaraRadera
 4. Med isländsk text hade jag den här i den absoluta botten tsm med Lettland men med den Engelska texten förstår man budskapet bättre. Tycker dessutom att den är ganska charmig. Men räcker inte särskilt långt på min lista:
  30 av 37
  Betyg 3,8 av 10
  Kan tillägga att det är stor skillnad på låt 29 och 30 i min lista. Så Island är bäst av de sämsta :p

  Bästa isländska bidrag är Is It True

  SvaraRadera
 5. 2/5
  Inte Islands bästa låt direkt men betydligt bättre än vad många vill få det till. Den fick ett ganska stort lyft när den översattes och nu är den fullt uthärdlig. Tror även den kniper en finalplats tack vare glädjen och budskapet. Sticker ut hakan lite och tippar den sexa i semin.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.