Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen 2014: En titt på de internationella jurygrupperna

De internationella jurygrupperna kommer ju att spela en viktig roll nu på lördag - de står ju för hälften av poängen som delas ut i Melodifestivalens final! Det är helt klart läge att kika lite närmare på dem!

Först en liten historik: Bruket av internationella jurygrupper smygstartade 2009 då en av de tidigare tolv svenska jurygrupperna byttes ut mot en internationell jurygrupp bestående av tio deltagare från åtta länder. Den fick dessutom uppdraget att utse en egen finalist, varför finalfältet det året bestod av elva bidrag. Deras bidrag till finalen, Alla med Sofia, kom oförtjänt sist medan deras tolvpoängare i finalen gick till Sarah Dawn Finers Moving On.

Året därpå utökades antalet internationella jurygrupper till sex mot fem svenska. Tack vare dem fick vi en hint om att vinnaren This is my life med Anna Bergendahl inte skulle bli en eurovisionvinnare - en hint vi ju valde att ignorera. Hon fick inga tolvor av de grupperna och totalt var hon bara deras sexa. Deras favorit var i stället Keep on walking med Salem al Fakir som slutade tvåa.

2011 infördes systemet vi använder idag. De svenska jurygrupperna försvann helt och ersattes av elva internationella jurygrupper, var och en representerandes ett av våra konkurrentländer. Både första och andra året var de överens med de svenska tvtittarna om vinnaren, Eric Saade och Loreen - men förra året orsakades en mindre ramaskri då de körde över tittarnas val av Yohio genom att se till att deras favorit Robin Stjernberg fick tillräcklig marginal för att vinna. Vid Eurovision i Malmö visade det sig att de inte varit så fel ute! Robin slutade visserligen på en trist fjortonde plats, men hade jurygrupperna fått bestämma själva hade han faktiskt slutat trea (se här)!

Sju av länderna som röstade i fjol finns med även i år; Frankrike, Israel, Italien, Malta, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Två länder som varit med och lekt förut, Estland och Ryssland, återkommer medan två länder är med och röstar för första gången - Danmark och Nederländerna.

Hur stor roll deras poäng kommer att spela för slutresultatet i år återstår att se, men vi kan i alla fall ta en titt på deras röstningshistorik. Här är åren de deltagit förut och artisten de gav sin tolva:

Statistik för de internationella jurygrupperna i Melodifestivalen 2014


2014
2013
2012
2011
2010
Danmark

Estland


Loreen


Frankrike

Ulrik Munther
Danny
Eric Saade
Salem al Fakir
Israel

Robin StjernbergItalien

Ulrik MuntherMalta

David Lindgren
David Lindgren

Eric Saade
Nederländerna

RysslandThe Moniker
Darin
Spanien

Louise HoffstenStorbritannien

Ulrik Munther
Danny
Eric Saade

Tyskland

David Lindgren
Loreen
DannyVinnare

Robin Stjernberg
Loreen
Eric Saade
Anna Bergendahl

Röstningssystemet i Melodifestivalen 2014


Tittarna: Tittarna delar ut totalt 473 poäng, samma antal som de internationella jurygruppernas totala poäng. Tittarnas poäng delas ut procentuellt. Ett bidrag som får 10% av rösterna får således 10% av de 473 poängen.

De internationella jurygrupperna: Jurygrupperna delar ut sina poäng enligt poängskalan 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Elva jurygrupper delar alltså ut 43 poäng vardera vilket ger 11 x 43 = 473 poäng.

Skulle två bidrag sluta på samma poäng så är det tittarnas röster som avgör.

Telefon- och SMS-rsötningen fortsätter under det att jurygrupperna redovisar sina röster och avslutas först fem minuter efter att alla de rösterna avgetts. På det sättet ges tittarna möjlighet att ge respons på resultatet av juryns omröstning.
Melodifestivalen 2014: En titt på de internationella jurygrupperna Reviewed by Pierre on 21:30:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.