Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Melodifestivalen 2014: Inför finalen

Ikväll gäller det - Sverige väljer sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn! Trots att upplägget är exakt detsamma som i förra årets final så är förutsättningarna helt annorlunda den här gången. Då dominerade killarna fullständigt - vi hade bara en enda tjej i finalen - den här gången handlar allt om tjejerna, trots eller kanske delvis på grund av att vi fått en final där det gått inflation i popvalpar. Frågan de flesta verkar ställa sig är ju om segern kommer att gå till veteranen Sanna Nielsen eller nykomlingen och uppstickaren Ace Wilder. Om det i någon mån finns en utmanare till dem skulle det vara Helena Paparizou som i så fall skulle göra en Robin Stjernberg och kamma hem segern via omvägen om Andra Chansen.


Jag har svårt att se att någon av killarna skulle kunna nästla sig in i toppen - frågan är bara vilken av tjejerna som tar hem det till slut! Snart dags att ge sig ut att göra melodifestival-Stockholm här, men på väg dit har jag grottat ner mig rätt fullständigt i finalisterna och tippar och tycker så här inför kvällen - och just ja - vad tycker du? Rösta här!

1. Anton Ewald - Natural
Anton rider högt på fanbasen han hunnit bygga sedan debuten inför en bredare publik förra året - för i ärlighetens namn är årets låt en bra bit svagare än förra årets. Jag gillar den snygga uppbyggnaden och den sköna gospelkören på slutet - i studioversionen. Live är Anton i första hand en visserligen duktig showman, men en som förlitar sig till tjocka lager körpålägg för att få helhetspaketet att fungera - och därför inget jag skulle vilja skicka till Köpenhamn. Den här gången får Anton nöja sig med en sjätteplats - som bäst.

2. Ellen Benediktson - Songbird

De där otippade genombrotten från ingenstans är en av anledningarna att älska Melodifestivalen! Årets första fick vi redan i den inledande deltävlingen där Ellen övertygade med scennärvaro och en stensäker röst, egenskaper som lovar väldigt gott inför framtiden. Här tror jag dock Songbird får nöja sig med en placering lång bak i resultatlistan. Från startnummer två riskerar den lågmälda balladen glömmas bort, särskilt som den både snabbt dränks i en discoexplosion och senare följs av ett par starkare ballader i fältet. Ett gäng jurypoäng räddar kanske upp lite, men jag tippar Ellen som åtta.

3. Alcazar - Blame it on the disco

Discoexplosion ja - Alcazar sparar inte på någonting när de nu är i melodifestivalfinal för fjärde gången. Det stör mig fortfarande att Blame it on the disco är så lik Stay the night, men samtidigt så är det här själva definitionen av vad som en gång fick mig att börja älska tävlingen - en låt som man omöjligen kan värja sig mot utan får dig att både dansa och sjunga med, i kombo med ett överdådigt framträdande med extra allt och lite till. Jag bugar ödmjukast och tackar för en ny klassiker - men konstaterar samtidigt att Alcazars vinnartåg passerade med dem på perrongen för flera år sedan. Det här känns snarare som en riktigt skön nostalgitripp än en vinnarkandidat. Det räcker en bit, men knappast högre än en tredjeplats.

4. Oscar Zia - Yes we can

Efter Alcazars urladdning har Oscar Zia startfältets otacksammaste uppgift - att försöka få tittarnas uppmärksamhet efter årets i särklass mest i ögonenfallande nummer. Jag tror det blir tufft! Även om jag älskar vad Oscar gör med 90-talets cheironska boybandsound så tror jag han drar kortaste strået i kampen mellan fältets unga popgrabbar. Lite orättvist om det blir så faktiskt, jag tycker Oscar gjorde ett riktigt bra jobb i Göteborg, men jag tippar att han får nöja sig med niondeplatsen ikväll - samtidigt som jag ziar att det här inte är det sista vi hör av Oscar i det här sammanhanget.

5. Linus Svenning - Bröder

Linus halkade ju in i finalen i sista stund förra veckan och såg till att Fredrik Kempe har fyra låtar i årets final! Sedan dess har han suttit med ett av finalens högst placerade bidrag på spelnings- och försäljningslistorna. Trots det tror inte oddsmakarna alls på Linus ikväll utan håller honom som nia (se här). Jag tror de är ute och cyklar… jag tippar att det här är den allra yngsta publikens favorit och det lär räcka en bra bit, även om juryn skulle ignorera Bröder. En femteplats känns därmed inom räckhåll, vilket väl får ses som ett riktigt schysst avstamp för Linus karriär.

6. Helena Paparizou - Survivor

Att även Helena behövde gå via Andra Chansen tycker jag är årets största felbeslut av er röstande tittare. Hela hennes uppenbarelse på scenen skriker värdsakt och låten är utan tvekan en av de med högst eurovisionpotential i årets startfält. Bakom favoritduon är Helena den som bättrat på sina odds mest under veckan, men jag tror det är too little, too late. Av någon anledning verkar tittarna inte riktigt vilja plocka upp Helena och hennes grymma dramaballad i famnen och jag tippar att det inte tar henne högre än till fjärdeplatsen - och då med stor hjälp av den internationella juryn.

7. YOHIO - To the End 
Jag fattade aldrig riktigt grejen med Yohio förra året, även om jag kunde se att det fanns en appeal i hans udda uppenbarelse med lika delar exotism och könsöverskridande - och jag gör det ännu mindre i år. Han gör snabb comeback i tävlingen med ännu en medioker låt, även den i en helt annan stil än den han säger sig representera, samtidigt som han verkar vilja profilera sig som arrogant fjant utan substans i media. Kom igen, förklara, vad är grejen? Utan nyhetens behag i ryggen tror och hoppas jag han får svårt att hävda sig i finalen. Jag tippar honom som sjua, men ser honom gärna längre ned.

8. Sanna Nielsen - Undo

Jag satt med under repen inför deltävlingen i Linköping och det största minnet därifrån är gåshuden jag hade över kroppen varenda gång Sanna körde igenom sin Undo! Gåshuden bidrar till att jag har svårt att ta den där omtalade superduellen riktigt på allvar - ingen av konkurrenterna har liksom varit i närheten av att trigga den. Sanna är 100% på scenen, låten är stark och med internationell appeal - definitivt en låt som skulle ge en fin placering i Köpenhamn - men tungan på vågen är min känsla av att Sanna slår bredast. Hon plockar röster i alla åldrar, inte minst från juryn - särskilt från den lite mognare publiken som inte har särskilt många alternativ i den här finalen. Jag tror fortfarande att det blir sjunde gången gillt för Sanna.

9. Panetoz - Efter solsken

Stackars Panetoz har kilats in mitt emellan storfavoriterna, vilket bara det ger ett taskigt utgångsläge. Jag blev överraskad redan när de gick till final i Linköping och jag blir överraskad igen om de lyckas bättre än att bli jumbo. Ja, det är glatt, positivt, medryckande och dansant - men i den här konkurrensen tror jag inte det räcker nånstans. Låten är för blek och jag är tveksam till om internationella juryn fattar grejen. Älskar dock numera killarna i Panetoz - både trevligast och mest party på efterfesten i Linköping!

10. Ace Wilder - Busy doin' nothing
Inför deltävlingen i Göteborg hissade jag Ace som en av mina stora favoriter i årets tävling, men jag vågade inte tro att tittarna skulle rösta fram fältets modernaste bidrag till final. Ibland är det fantastiskt kul att ha fel! Jag älskar hur låten sammanfattar bilden av Sverige i popvärlden just nu, en kombo av soundet på Aviciis senaste hitsinglar och Icona Pops grymt svängiga och kaxigt gapande I love it och Ace levererar som om hon aldrig gjort annat. Men slår det tillräckligt brett för att plocka poäng nog för förstaplatsen? En vinst skulle ställa Sverige i genremässig framkant i Eurovision, men vad händer när man skalar av alla pålagda körer som ju inte får tas med till Köpenhamn? Trots min kärlek är jag skeptisk och tror och hoppas på silver åt Ace.
Melodifestivalen 2014: Inför finalen Reviewed by Pierre on 12:51:00 Rating: 5

2 kommentarer:

 1. Såhär tror jag (skeptiskt) att det kan gå:
  1. Sanna (det blir spännande)
  2. Ace (kan sno guldet)
  3. Helena (juryn kommer älskar't och hon får säkert tillräckligt stöd från tittarna)
  4. Alcazar (schlagerbögarna kan bli mäktiga med telefoner ;) )
  5. Anton (någon poppojk bör väl komma i topp 5 och det känns som att Anton har störst chans)
  6. Linus (kanske ett snäpp upp eller ner, men en mittenplacering känns rimlig)
  7. Yohio (folk bryr sig inte längre)
  8. Oscar (tror han drunknar lite i konkurrensen)
  9. Panetoz (förstår att det kan komma sist, men jag erkänner att jag tippar lite med hjärtat här)
  10. Ellen (känns som den konkurrensmässigt svagaste låten ikväll)

  Jag tycker:
  1.5 Sanna/Ace (kan fan inte bestämma mig!!!)
  3. Panetoz
  4. Helena
  5. Linus
  6. Ellen
  7. Yohio
  8. Anton
  9. Oscar
  10. Alcazar

  SvaraRadera
 2. Så här tror jag att morgondagens kommer att sluta:

  1. Sanna 203p
  2. Ace 125p
  3. Ewald 119p
  4. Helena 115p
  5. Ellen 99p
  6. Yohio 90p
  7. Linus 69p
  8. Oscar 63p
  9. Alcazar 40p
  10. Panetoz 22p

  Väldigt svårt att tippa hur det går för Alcazar när det gäller jurypoängen, sedan kanske Sannas poäng är lite för höga men placeringarna tror jag på iaf :d

  Min topp är:
  1. Sanna
  2. Linus
  3. Ace
  4. Ellen
  5. Helena
  6. Alcazar
  7. Yohio
  8. Anton
  9. Panetoz
  10. Oscar

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.