Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Albanien: Hersi - One Night's Anger

När jag skriver inläggen om årets bidrag blir det ännu en gång tydligt att jag har två helt skilda preferenser som båda premieras, hur olika de än är. Å ena sida älskar jag när tävlingen följer med sin tid och levererar bidrag på bredden, allra helst när det är bidrag jag precis lika gärna hade kunnat lyssna på utanför eurovisionbubblan - men å andra sidan gillar jag samtidigt när det låter som när jag en gång lärde mig älska tävlingen, då låtarna framfördes av en liveorkester, följde vissa givna format och så gott som alltid hade tydlig nationell färg. Den där sista gruppen försvinner dessvärre alltmer även om vissa länder är bättre än andra på att leverera sådant material - som Albanien.

En orsak till att de ännu gör det är säkert den traditionstyngda nationella uttagningen Festivali i Këngës som i år gick av stapeln för femtioandra gången. Man håller alltjämt fast vid att bidragen ska framföras på albanska ackompanjerade av en liveorkester, och det är en rätt konservativ jury som på egen hand bestämmer vem som vinner. I år blev det en klar seger för den 23-åriga sångerskan Herciana Matmuja och hennes Zemërimi i një nate som fick tre av sju möjliga tolvor och vann med 24 poängs marginal till tvåan Me Ty med Klodian Kaçani.

Inför tävlandet i Köpenhamn har Herciana lagt sig till med det lite klatschigare artistnamnet Hersi och fått sin låt rejält ombearbetad och försedd med engelsk text och titel - One Night's Anger, en direktöversättning av originalet syftande på textens tema, att inte hålla fast vid de dåliga sakerna utan lämna dem och se framåt.

Här får vi just lite nationell färg, en ballad som inte rör sig helt vant i mina öron när den tar lite oväntade vägar genom sina tre minuter vilket gör att den känns dynamisk och fräsch. Jag saknar dock det där lilla extra, lyftet som skulle kunna ta Albanien till ännu en otippad topp tio-placering. Här lär det bli detaljerna som avgör om det blir final eller inte. Hersi är en säker sångerska, men startnumret är ofördelaktigt vilket dock säkert kompenseras med ett starkt framförande. Jag hoppas på final, men grundtipset blir att Albanien ställs utanför för andra året i rad.

Upphovsmän
Gentian Lako
Startnummer
Nummer 6 i semifinal I
Versioner
officiell video, albansk version Zemërimi i një nate från den nationella finalen
Bidragets text
Enligt oddsen
Albanien rankas just nu som tjugosjua av Oddschecker


De fem senaste

Semifinal
Final
2009: Kejsi Tola - Carry me in your dreams
Sjua
Sjuttonde
2010: Juliana Pasha - It's all about you
Sexa
Sextonde
2011: Aurela Gaçe - Feel the passion
Fjortonde
-
2012: Rona Nishliu - Suus
Tvåa
Femma
2013: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - Identitet
Femtonde
-


Bästa placering
Sexa; 2012 för Suus med Rona Nishliu.
Du hittar samtliga bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här.
Albanien: Hersi - One Night's Anger Reviewed by Pierre on 19:57:00 Rating: 5

10 kommentarer:

 1. 2/5
  Tycker att den här typen av icke-traditionell/icke-modern ballad behövs för att det ska bli en schysst dynamik i bland låtarna. Just denna låt tycker jag dock är något för platt, men det räddas upp av en originell stämma. Tror att Albanien missar finalplats och tippar att den hamnar på en 14:e plats.

  SvaraRadera
 2. Engelskan stör mig en smula men annars en riktigt schysst låt! Tror att den hamnar runt tiosträcket och hoppas att den hamnar på rätt sida. 4/5

  SvaraRadera
 3. Älskade denna och hade den i topp 15 när den var på originalspråk och hade ett episkt intro. Nu spenderar jag tre minuter med att försöka förstå vad hon sjunger. Här kan man snacka dålig engelska och nej, det blir inte final i år heller. Bästa låten från Albanien är utan konkurrens Carry me in your dreams från 2009.

  SvaraRadera
 4. Älskar att jag har min alldeles egna tyckarpanel här! Såå mycket bättre än SVTs! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner mig som en riktig Thomas Lundin ;)

   Radera
  2. Då kan jag va Rennie Mirro :o)

   Radera
 5. Jag blir faktiskt glad av den här låten, gillar dynamiken i den. Att den nu istället framförs på Engelska gör mig ingen, känslan finns fortfarande där. Tycker den kanske spårar lite mot slutet men en härlig låt som behövs i tävlingen.
  Plats 21 av 37 på min lista
  Betyg 6,2 av 10

  Albaniens bästa bidrag är The Image Of You från 2004
  Ett av de starkaste ESC minnen från de första av mina år faktiskt :p

  SvaraRadera
 6. Gillar de två första minuterna, skönt gung, fin melodi och lite Seal-känsla, "Kiss from a rose", fast man hör knappt ett enda ord av vad hon sjunger. Sen blir det bara konstigt, med elgitarr och smått utflippat stick som får mig att stänga av. Lite synd, kanske till final ändå men tror inte det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är helt inne på din linje här! Tänkte faktiskt också "Kiss from a rose" och tycker den håller fint fram till det helt onödiga gitarrsolot - även om jag inte stänger av ens då. ;)

   Radera
  2. Kul! Gillar när nån håller med, speciellt du som är "proffs", haha. Ok, överdrev lite, stänger nästan av...;)

   Radera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.