Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Azerbajdzjan: Dilara Kazimova - Start a fire

De tre senaste åren har Azerbajdzjan valt sin artist för Eurovision Song Contest i talangjakten Milli Seçim Turu - men så inte i år. Milli Seçim Turu lever trots det vidare, men fungerade den här gången istället som urvalsprocess inför den nystartade Turkvision Song Contest, tävlingen som startades av eurovisionavhopparna Turkiet för länder med stor turkisk eller turkisktalande befolkning. I premiärupplagan som gick av stapeln i december tävlade 24 bidrag från lika många länder och regioner - och segern gick till just Azerbajdzjans bidrag Yaşa med Farid Hasanov (läs mer här).

Azererna valde istället sin artist för Eurovision Song Contest i en annan talangjakt med snarlikt upplägg, Böyük Səhnə. Fjorton artister tävlade där om segern i flera heat där de uteslutande framförde covers och i den avgörande finalen gick segern till slut till den 29-åriga sångerskan Dilara Kazimova. Det var första gången hon tävlade som solist, men hon hade redan tidigare gjort två försök att få representera Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest, men då som sångerska i gruppen Unformal ena gången och sedan som ena halvan i duon Milk & Kisses den andra.

Hennes tävlingslåt Start a Fire avslöjades först senare, och det var väl ingen större överraskning att det återigen handlar om en låt av svenska upphovsmän, den här gången Stefan Örn, Johan Kronlund och Alessandra Günthardt - det är nu sjätte året i rad som azererna tävlar med en svensk låt!

Den här gången satsar azererna på vacker och avskalad sofistikation med ett av årets snyggaste arrangemang och en av startfältets starkaste sångerskor. Jag kan inte se hur det skulle kunna sluta med något annat än en ny riktigt bra placering för Azerbajdzjan! Låten är förmodligen inte publikfriande nog för att få tillräckligt många tittarröster för seger, men jag tippar att jurypoängen i hög grad kompenserar för det. Jag saknar det där lilla extra som jag tror krävs för seger, men för min del är Start a Fire helt klart en av årets bästa - och den lär lätt knipa en plats på topp tio.

Upphovsmän
Stefan Örn, Johan Kronlund och Alessandra Günthardt
Startnummer
Nummer 8 i semifinal I
Versioner
officiell videoazerbajdzjansk version Bir qığılcım
Bidragets text
Enligt oddsen
Azerbajdzjan rankas just nu som femma av Oddschecker


De fem senaste

Semifinal
Final
2009: AySel & Arash - Always
Tvåa
Trea
2010: Safura - Drip Drop
Tvåa
Femma
2011: Ell & Nikki - Running Scared
Tvåa
Etta
2012: Sabina Babayeva - When The Music Dies
-
Fyra
2013: Farid Mammadov - Hold Me
Etta
Tvåa


Bästa placering
En seger, 2011 för Running Scared med Ell & Nikki.
Du hittar samtliga bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här.
Azerbajdzjan: Dilara Kazimova - Start a fire Reviewed by Pierre on 18:17:00 Rating: 5

6 kommentarer:

 1. Nja, tycker att den börjar väldigt lovande men den bara håller på i tre minuter och kommer aldrig igång. Det är synd, för med lite mer finslipning (eller kanske mindre?!) så hade detta kunnat vara helt min påse, nu känns den bara sådär småtrist. Har inte hört henne live men är hon så bra som du säger så kan jag absolut unna henne en finalplats. 2+/5

  SvaraRadera
 2. Det är en väldigt fin låt men saknar också det där lilla extra, en höjdpunkt mot slutet som ger en ståpäls. Varför inser man inte det som låtskrivare, att det är nåt som fattas? Men det är ingen dålig statistik dom har, och lite rolig också, etta tvåa trea fyra femma, på fem år! Är det nån som slår det? Tycker nog "Always" är bäst av dom...

  SvaraRadera
 3. Lätt topp 10 och för mig den bästa låten de skickat (brukar inte vara ett fan av Azrbajdzjan) Jag kan nog t.o.m sticka ut hakan och säga topp 5. Gillar instrumentet i bakgrunden och VET att hon kan sjunga bra live. Och azererna brunar göra snygga nr.

  SvaraRadera
 4. Azerbajdzjan gör det igen! Om jag sa att Ryssland var det land som haft minst bra låtar med i ESC genom åren så är det tvärt om när det gäller Azerbajdzjan :) Väldigt imponerad av årets bidrag, så underbart med en så "ren" låt. Och älskar den slingan som hörs ibland i bakgrunden som speglar Azermusik :) En av årets bästa låtar, hamnar på min plats 4 av 37 på min topplista.
  Betyg 8,8 av 10

  Bästa bidraget från Azerbajdzjan är... hm finns många väldigt bra men måste säga Drip drop med Safura

  SvaraRadera
 5. 2/5
  Är den inte ganska tråkig? Tycker det är jobbigt att hon byter röstläge sådär hela tiden, blir irriterad. Gillar inte heller det där orientaliska instrumentet, det för tankarna till Carolas senaste julskivor som maken lyssnar på varje jul *rys*. Men lite söt och lite fin är den allt, framförallt kompetent på alla sätt och vis. Tippar på en 4e plats i semin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är just är det orientaliska som gör det lilla extra i låten. I like :)

   Radera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.