Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Grekland: Freaky Fortune feat. RiskyKidd - Rise Up

Greklands deltagande i Eurovision Song Contest 2014 såg ut att brinna inne helt när det statliga tvbolaget ERT under stor kontrovers plötsligt lades ned över en natt i somras. Snart satte regeringen igång med bildandet av ett nytt tvbolag, NERIT, men det drog ut på tiden (man har i skrivande stund ännu inte påbörjat sina sändningar) och framför allt var man ännu inte medlemmar i EBU vilket är ett villkor för deltagande. Intensiv dialog mellan NERIT och EBU resulterade dock till slut i framgång - och Grekland deltar även i år.

Trots allt strul fick man till och med till en nationell uttagning enligt samma modell som fjol - NERIT samarbetade med den kommersiella tvkanalen MAD TV som producerade finalen och skivbolagen Panik Records och Platinum Records som bidrog med de tävlande bidragen ur sina egna artiststall. En tisdag(!)kväll i mars gjorde så fyra bidrag upp i en nationell final under namnet Eurosong 2014 – a MAD show. Segern gick till fältets mest tillgängliga bidrag, den modernt dansanta Rise Up med Freaky Fortune feat. RiskyKidd som fick högst poäng av både juryn och tvtittarna.

Dansprojektet Freaky Fortune består av de båda 23-åringarna Nikolas Raptakis och Theofilos Pousbouris som hittills varit mest kända för att ha vunnit en tävling arrangerad av kändisbloggaren Perez Hilton med sin coverKaty Perrys Part of me för tre år sedan. I sitt eurovisionbidrag tar de hjälp av den 19-årige Londonfödde rapparen Shane Schuller aka RiskyKidd.

Jag avfärdade tidigt det här som alltför enkelt - men trots att Rise Up varken blivit ett mer avancerat låtbygge eller det minsta mindre repetitiv längs vägen så har jag vänt på en femöring. När det grekiska treminuters nattklubbsbesöket dyker upp i lurarna känns det varken trist eller banalt, snarare som en välbehövlig och välkommen energiinjektion. Intrycket har dessutom hjälpts upp av att killarna framstått som både genomsympatiska och rejält musikaliska under vårens flitiga marknadsförande av bidraget. Jag tror Europa är med på noterna när det bjuds till grekiskt party, den här gången för en gångs skull helt befriat från bouzoukis och opa-rop. Grekland kommer välförtjänt att nå ännu en final - den fjortonde på raken - och ännu en gång landa någonstans i trakterna av tiostrecket i resultatlistan.

Upphovsmän
Nikolas Raptakis, Theofilos Pouzbouris och RiskyKidd
Startnummer
Nummer 13 i semifinal II
Versioner
Bidragets text
Enligt oddsen
Grekland rankas just nu på trettonde plats av Oddschecker


De fem senaste

Semifinal
Final
2009: Sakis Rouvas - This Is Our Night
Fyra
Sjua
2010: Giorgos Alkaios & Friends - Opa
Tvåa
Åtta
2011: Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike - Watch My Dance
Etta
Sjua
2012: Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac
Fyra
Sjuttonde
2013: Koza Mostra & Agathonas Iakovidis - Alcohol Is Free
Tvåa
Sexa


Bästa placering
En seger, 2005 för My Number One med Helena Paparizou.
Du hittar samtliga bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här.
Grekland: Freaky Fortune feat. RiskyKidd - Rise Up Reviewed by Pierre on 19:40:00 Rating: 5

8 kommentarer:

 1. Näh, inte för mig. Den svänger, visst, men alldeles för mycket av samma. 2/5

  SvaraRadera
 2. Den här tycker jag är skitdåkig och jag vill ha tillbaka bouzokis och opaopa. Förra årets bidrag från Grekland var en av de få som förtjänade sin plats i topp tio för den var skitbra. Det här är bara tråkigt och repetitivt och skulle få mig att gå av dansgolvet ögonaböj om den spelades på klubben.

  Den kommer tyvärr utan tvekan ta sig till final och troligen in i topp tio med men jag tycker ändå inte att bortsett från engelska uttalet något är bra i denna låt. Och jag HATAR verkligen rap.

  Bästa låten från Grekland är förra årets som delar förstaplatsen med Everything från 2006!! Där har vi två bra låtar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hatar INTE rap - älskar till exempel Greklands bidrag från 2011, Watch my dance! :D

   Radera
  2. Nope, den var ju bra fram tills rapen kom in och förstörde den!! :-)

   Radera
  3. Näe! Ok förra årets, men Everything var ju supertjatig och överdramatisk. Tacka vet jag Die for you och My number one, heja Helena! ;o)

   Radera
 3. Nej inte alls roligt! gillar det inte, nej just nu sjunker den här ännu lägre! Hahah men gillar ändå nått i den, Plats 31 av 37
  Betyg 3,6 av 10

  Bästa grekiska bidrag är helt klart Die for you! Den skulle ju självklart ha vunnit!

  SvaraRadera
 4. Måste först säga att jag inte heller är nån fan av rap, men är ju inte så mycket av den varan här så det får väl gå. Annars gillar jag deras energi och låtens mix av gammalt och nytt, början låter som en gammal knastrig lp med nån filmmusik t.ex. och har ju lite grekiska inslag i melodin. Det negativa är väl att den är ganska odynamisk och inte har nån topp, det bara flyter på...och tar slut. Men helt klart till final, troligen nedre halvan där.

  SvaraRadera
 5. 4/5
  Tvära kast - om Schweiz är näst sämst i år så är detta det bidrag jag tycker är näst bäst. Förstår ej negativiteten i kommentarerna. Klubbigt och grekiskt och en hook som sätter sig, what's not to like? Tippar på en 2:a plats i semifinalen.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.