Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Polen: Donatan & Cleo - My Słowianie - We Are Slavic

Det blev ju viss omsättning på deltagarländerna i Eurovision Song Contest inför den här säsongen! Serbien, Kroatien, Bulgarien och Cypern valde ju alla att hoppa av, främst av ekonomiska skäl men i ett par fall till viss del också beroende på uteblivna framgångar. I andra änden återkom Portugal efter ett års uppehåll - tillsammans med Polen som varit borta från tävlingen i två år. Summa minus två länder jämfört med i fjol alltså!

Det polska tvbolaget TVP ville skicka något som kändes modernt och fräscht och samtidigt geniunt polskt - och tyckte att de fann det i My Słowianie med Donatan & Cleo, en låt som redan var en stor hit på hemmaplan där den nådde andraplatsen på topplistan i november och vars video i skrivande stund setts fler än 41 miljoner gånger på YouTube. Om det beror på låtens förträfflighet eller på frikostig exponering av slaviska svettglänsande kvinnobröst låter jag dock  vara osagt... Sedan dess har låten kortats till eurovisionformat, till del fått text på engelska och titeltillägget We Are Slavic.

Donatan & Cleo är artistnamnen för duon Witold Czamara och Joanna Klepko, den ene en framgångsrik men skandalomsusad musiker och producent och den andra en mångsidig sångerska som här samarbetar för första gången.

Årets polska låt är en hyllning till den slaviska kvinnan - eller åtminstone till hennes fysiska behag. Jag gillar det jag hör - det svänger ett gäng, har attityd och tydlig nationell färg och liknar inget annat i startfältet. Det är dock inte direkt något man gnolar med i i första taget - och så har vi ju det sexistiska perspektivet. Hur man väljer att hantera det tror jag avgör hur det här kommer att funka. Videon med alla tuttar och inbjudande blickar känns inte helt ok och om det är den vinkeln man väljer på scenen i Köpenhamn tror jag det är rätt kört. Väljer man däremot att tona ner skakandet av vad man ärvt av sin mamma och istället satsar på ett färgstarkt shownummer tror jag på final. Grundtipset blir att man har tillräckligt med omdöme för att fixa det! Här är den där videon, inunder hittar du länk till hur den tvåspråkiga eurovisionversionen låter:

Upphovsmän
Donatan och Cleo
Startnummer
Nummer 5 i semifinal II
Versioner
Bidragets text
Enligt oddsen
Polen rankas just nu på tjugoförsta plats av Oddschecker


De fem senaste

Semifinal
Final
2007: The Jet Set - Time To Party
Fjortonde
-
2008: Isis Gee - For Life
Tia
Tjugotrea
2009: Lidia Kopania - I Don't Wanna Leave
Tolva
-
2010: Marcin Mroziński - Legenda
Trettonde
-
2011: Magdalena Tul - Jestem
Nittonde
-


Bästa placering
Tvåa, 1994 för To Nie Ja med Edyta Górniak.
Du hittar samtliga bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här.
Polen: Donatan & Cleo - My Słowianie - We Are Slavic Reviewed by Pierre on 17:53:00 Rating: 5

8 kommentarer:

 1. Det här tycker jag inte alls om, Inte på grund av vinklingen i videon utan på grund av att låten är ointressant och det händer ju inget alls i låten :p på min lista slår den Lettland och Moldavien men ingen mer, alltså 35 av 37
  Betyg 3 av 10

  Bästa polska bidrag är For life

  SvaraRadera
 2. Suverän låt som känns helt egen. Tycker den funkar perfekt utan videon, vilket bara bevisar att låten är bra på riktigt ;) Gällande videon så tycker jag att det är synd att folk blir såpass upprörda över en helt vanlig människokropp. Detta gäller både på killar som tjejer. Hoppas och tror på final. 4/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte alls det handlar om att bli upprörd av en människokropp - DET är inget märkvärdigt. Värre att kvinnor alltid framställs som sexobjekt, det är det som inte är ok. Låten handlar inte precis om att slaviska kvinnor är fantastiska på grund av sin kompetens eller utbildningsnivå - de är det för att de är kåta och har stora bröst.

   Radera
  2. Det som egentligen stör mig mest är att folk verkar glömma att det är en musiktävling när de bedömer den här låten och istället går all in på moralpredikan :/

   Radera
  3. Nu fattar jag faktiskt inte vad du menar. Vad låtarna handlar om och hur de framförs är väl en del av den här musiktävlingen?

   Radera
 3. Jag gillar den här supermycket!! Den är jättebra utan videon och de flesta som röstar kommer aldrig ens ha sett videon så precis som du skriver Pierre så kommer hur de vinklar framträdandet att vara avgörande. Hon kan sjunga live så det blir inget problem. Låten är unik i sitt slag och för mig som gillar videon och kan se det som jag hoppas är ironi i den så är det här en välförtjänt finalist. Men jag är verkligen inte säker på att det blir så. nr 18/37 på min ranking

  SvaraRadera
 4. 3/5
  Av mina trepoängare är detta det bidrag som är närmast en fyra. Urk för sexismen, men stora pluspoäng för låtens originalitet och att den inte är anpassad till att tävla i denna tävling. Låten är bättre på polska så jag är nöjd att man valt att göra merparten av låten på hemspråket. Det svänger, låter modernt och jag tror att Europa kommer fatta grejen och att det räcker till en 6:e plats i semin.

  SvaraRadera
 5. Alltså, att man gör en sån här video år 2014 är helt ofattbart för mig, vad vill man? Provocera, va rolig, driva med sexism...eller var det bara en ide som gick helt åt h-vete? Är det ironi så är det inte ironiskt nog, men det kanske är att ta fokus från själva låten man vill, som jag tycker låter ganska tunn och innehållslös, även om det är annorlunda, och tror inte det går vidare till final.

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.