Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Ukraina: Mariya Yaremchuk - Tick-Tock

Ovanligt många av deltagarländerna i Eurovision Song Contest valde sina bidrag sent den här säsongen. När finalen av vår egen melodifestival går av stapeln i början av mars brukar vi vara bland de allra sista att presentera vårt bidrag, men den här gången återstod dryga dussinet länder när Sanna Nielsen förklarades som segrare här i Sverige den 8 mars. En del av förklaringen går säkert att finna i att vinter-OS i Sotji engagerade en stor del av deltagarländerna och att man därför valde att vänta tills det var överstökat - men här kan också ligga en del taktik i valet mellan att hinna marknadsföra sitt bidrag maximalt och ha gott om tid att slipa det till fulländad eurovisionform eller att ha ett bidrag som inte hunnit spelas sönder och samman långt innan det är dags att tävla. Ukraina valde i alla fall den förra linjen - man var först ut av alla när man valde bidrag tre dagar före julafton.

Hela tjugo bidrag tävlade i den ukrainska finalen, men ukrainarna hade trots mängden inga som helst problem att utkristallisera sin vinnare. Såväl den röstande expertjuryn som hela 34% av de röstande tvtittarna lade sina röster på Tick-Tock, en rätt otympligt funkig danslåt med etnoinslag framförd av 20-åriga Mariya Yaremchuk som också skrivit sin låt själv. Mariya är ett nytt namn hemma i Ukraina och syntes först när hon deltog i förra säsongens The Voice där hon slutade fyra.

Trots succén på hemmaplan insåg ukrainarna att låten inte riktigt var eurovisionmaterial. Mariya ville själv byta ut den, men det tilltagande allvaret i den politiska situationen i landet satte käppar i hjulet och man valde istället att skicka den till Sverige för totalrenovering. Låten sattes i händerna på Stefan Örn och Sandra Bjurman, välkända för sitt långvariga eurovisionsamarbete med Azerbajdzjan - som stöpte om den rejält. Låten fick en modernare och mer lättflytande produktion av Örn och Bjurman gjorde om texten till en grad att hon nu står med som upphovsman.

Jag var rejält skeptisk till Tick-Tock fram till den där renoveringen - men den var utan tvekan lyckad! Nu låter det habil modern radiopop om bidraget - den ligger nu rätt fint i örat om än kanske lite väl tillrättalagt. Jag hade önskat lite mer egen karaktär, men här finns potential för ett effektivt scenframförande och den biten är ju ukrainarna fantastiskt duktiga på. Utifrån det tror jag man lätt seglar till final för tolfte gången på raken men att man väl där får se det som en framgång om man når topp tio den här gången - jag tror det är en rimlig målsättning.

Upphovsmän
Mariya Yaremchuk och Sandra Bjurman
Startnummer
Nummer 9 i semifinal I
Versioner
Bidragets text
Enligt oddsen
Ukraina rankas just nu som sjua av Oddschecker


De fem senaste

Semifinal
Final
2009: Svetlana Loboda - Be My Valentine (Anti-Crisis Girl)
Sexa
Tolva
2010: Alyosha - Sweet people
Sjua
Tia
2011: Mika Newton - Angel
Sexa
Fyra
2012: Gaitana - Be my guest
Åtta
Femtonde
2013: Zlata Ognevich - Gravity
Trea
Trea


Bästa placering
En seger, 2004 för Wild Dances med Ruslana.
Du hittar samtliga bidrag till Eurovision Song Contest 2014 här.
Ukraina: Mariya Yaremchuk - Tick-Tock Reviewed by Pierre on 14:00:00 Rating: 5

5 kommentarer:

 1. Såhär ska en revamp se ut! Tyckte innan att det här var en av årets sämsta låtar men när denna versionen släpptes så vände det helt för mig. 4/5

  SvaraRadera
 2. Håller med dig Pierre, jag tycker den här låten saknar karaktär. Tycker den här är väldigt tråkig, den blev aningen bättre efter renoveringen men nej den funkar inte för mig men en ny final plats för Ukraina blir det absolut :) Skulle tippa på 8 - 12. På min lista hamnar den bara på plats 29 av 37.
  Betyg 4,5 av 10

  Ukrainas bästa bidrag tycker jag att är Gravity från förra året :)

  SvaraRadera
 3. Japp, ändring av text gjorde susen. Lätt final och jag tror den kan ta sig in i topp tio men ingenting är säkert.

  Min favorit från Ukraina är Verka Serduckas Dancing Lasha Tumbai från 2007. En episkt glad partylåt i det roliga facket när det är som allra bäst!

  SvaraRadera
 4. 2/5
  Håller med om att den blev bättre efter renoveringen, men nej, den är bara inte bra nog. Kanske är mina krav högre på Ukraina än många andra länder pga att jag ofta älskar deras bidrag, men jag känner att det saknas mycket här. De lär dock lyfta låten med ett snyggt framförande så nog blir det final. Tippar på en 7:e plats i semin.

  SvaraRadera
 5. Om hon sjunger bra live och hittar rätt "känsla" i framförandet så går den absolut till final och troligen topp tio där. Har inte analyserat texten direkt och hör mest bara just tick tock, ibland kan det räcka långt...;)

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.