Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Inför finalen av Eurovision Song Contest 2014

Ikväll ska det äntligen avgöras - vem kommer att ta hem segern i Eurovision Song Contest 2014? Efter att ha sett jurygenrepet på plats i arenan igår kväll är det framför allt två intryck som dominerar. Till att börja med att vi har en riktigt stark final överlag. Jag har hört många hävda motsatsen, men i min bok är att det är den starkaste på bra länge, mycket för att många i år valt låtar som faktiskt inte bara fungerar på en eurovisionscen utan också har potential att göra det i världen utanför den här bubblan. Den andra är att det samtidigt känns svårare än på väldigt länge att förutspå vem det till slut blir som går hem med segern - jag tror, och faktiskt hoppas, att vi får den jämnaste omröstningen på länge!

Snackar vi vinnarkandidater tror jag det i första hand handlar om tre. Österrikes Conchita Wurst har varit veckans stora snackis här. Hon har utan jämförelse dragit ner mest jubel i arenan här under hela veckan och hur det än slutar i kväll ser jag henne som en vinnare - uppmärksamheten för det statement hon vill göra om allas rätt att få vara den man är har fått ett fantastiskt genomslag. Inte alls att förglömma att hon också gör ett fantastiskt framträdande med sin Bond-lika ballad. Jag skulle älska om det blir hon och Rise Like A Phoenix som går hem med segern, men jag vågar inte riktigt tro på det - alla länder i Europa är inte lika toleranta och öppensinnade och frågan är hur många poäng hon har råd att förlora från dem om det blir en jämn omröstning.

Vårt eget bidrag Undo med Sanna Nielsen hör också hemma i den trion. Jag har varit grymt stolt över att vara svensk den här veckan! Inte bara för att vi sitter på ett bidrag som hyllas av alla man möter utan för att Sanna själv har varit så grym den här veckan. Hon har inte bara varit fantastisk på scenen, hon har varit väldigt närvarande, bjudit på sig själv och mött fans och press med humor och värme. Låten och framträdandet har allt man kan begära från en eurovisionvinnare, men här finns också en del som talar emot. Hon går upp på scenen direkt efter ett reklamavbrott då folk tar kisspaus, en cigg på balkongen eller fyller på chipsskålarna, fältet har flera starka ballader som slåss om samma poäng - och det finns dessutom en risk att man inte vill att tävlingen så snart åter hamnar i Sverige.

Trion fullbordas av ett bidrag ingen räknade med när den här veckan inleddes. Efter den första semin tisdags rusade nämligen Nederländeras Calm After the Storm med the Common Linnets oväntat uppför Europas försäljningslistor i en omfattning bara Conchita kunnat matcha den här veckan. Själv älskar jag duons indiecountrylåt, men hade räknat med att den främst kunde tänkas bli en juryfavorit. När den nu uppenbarligen också har tvtittarna med sig kan den bli riktigt farlig ikväll, särskilt som den har ett fördelaktig startnummer sent i fältet.

Att välja en av dessa tre känns närmast omöjligt. Självklart vore det fantastiskt med en ny svensk seger, men jag skulle också älska en triumf för Conchita, eller kanske ännu mer den nagel i ögat hon skulle bli på allt vad intolerans och trångsynthet heter, samtidigt som det nederländska bidraget rent låtmässigt är den jag föredrar i trion. Med kniven på strupen tippar jag Nederländerna - men det känns hugget som stucket.

Bakom dem då? Armeniens dubstepballad Not Alone med Aram Mp3 var bettingsajternas favorit innan veckan började, och även om den har dalat en smula sedan dess så tror jag fortfarande på en fin placering, främst via de poäng från röst som inte riktigt syns på den radar som försäljningslistor och popularitetsundersökningar utgör. Det senare gäller också Ukrainas Tick-Tock med Mariya Yaremchuk som tävlar med en effektiv poplåt och en av årets mest i ögonenfallande gimmick - ett jättehamsterhjul som hur fånigt det än låter fungerar riktigt bra. Ungerns Running med András Kállay-Saunders kan också bli farlig - en modern poplåt som tar sig an ett tungt ämne. Trots att låten handlar om barnmisshandel ramlar det aldrig i diket - budskapet når fram utan att det blir snaskigt samtidigt som man gör en riktigt bra låt.

Om jag ska ge mig på att förutspå en topp tio så ser den efter svår ångest ut så här: Nederländerna, Österrike, Sverige, Armenien, Ukraina, Ungern, Grekland, Danmark, Storbritannien och minsann, Schweiz - i den ordningen. Det är dock ingen önskelista, då hade Malta, Norge och Frankrike funnits med - och definitivt inte Schweiz eller Danmark! Ungefär så, nu är det dags att preppa för kvällen! Vi hörs i natt efter finalen, men innan dess vill jag höra vad du tror om resultatet!

Startfältet i finalen av Eurovision Song Contest 2014

1. Ukraina: Mariya Yaremchuk - Tick-Tock
2. Vitryssland: TEO - Cheesecake
3. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova - Start a fire
4. Island: Pollapönk - No Prejudice
5. Norge: Carl Espen - Silent Storm
6. Rumänien: Paula Seling & Ovi - Miracle
7. Armenien: Aram Mp3 - Not Alone
8. Montenegro: Sergej Ćetković - Moj Svijet
9. Polen: Donatan & Cleo - My Słowianie – We Are Slavic
10. Grekland: Freaky Fortune feat. RiskyKidd - Rise Up
11. Österrike: Conchita Wurst - Rise like a Phoenix
12. Tyskland: Elaiza - Is It Right
13. Sverige: Sanna Nielsen - Undo
14. Frankrike: Twin Twin - Moustache
15. Ryssland: Tolmachevy Sisters -  Shine
16. Italien: Emma Marrone - La mia città
17. Slovenien: Tinkara Kovač - Round And Round
18. Finland: Softengine - Something Better
19. Spanien: Ruth Lorenzo - Dancing in the rain
20. Schweiz: Sebalter - Hunter Of Stars
21. Ungern: András Kállay-Saunders - Running
22. Malta: Firelight - Coming Home
23. Danmark: Basim - Cliché Love Song
24. Nederländerna: The Common Linnets - Calm after the storm
25. San Marino: Valentina Monetta Maybe (Forse)
26. Storbritannien: Molly - Children Of The Universe
Inför finalen av Eurovision Song Contest 2014 Reviewed by Pierre on 15:20:00 Rating: 5

3 kommentarer:

 1. Jag vet att jag säkert kommer få mycket skit för det här, men för mig skulle det vara en mardröm om Österrike vann! Tycker att det är en fruktansvärt trist och blek låt och Conchita är, i ärlighetens namn, inte en särskilt spännande artist. Skägg. Jaha, något mer? Är inte heller helt bekväm med Nederländerna som favorit. Tycker att det är en bra låt med ett fungerande framträdande, men nä, den är inte all that. Förvånas över att Ungern inte är en lika het vinnarkanditat! Tror att han kan kamma hem flera 6-8or från många länder och smyga sig till första plats. Armenien är också en av mina favoriter och jag tror inte att spelbolagen var helt ute och cyklade tidigare i vår i alla fall.
  Sen tror jag ju självklart på ett bra resultat för Sanna också :D
  San Marino kommer sist. Kan inte tänka mig något annat.

  SvaraRadera
 2. Jag vågar inte tro att Holland, Sverige eller Österrike vinner :) men hoppas gör jag! Tror att segern står mellan Sanna och Aram :p jag hoppas inte Armenien vinner ikväll...

  Såhär tror jag topp tio ser ut:

  Sverige
  Armenien
  Österrike
  Nederländerna
  Ukraina
  Ungern
  Storbritannien
  Norge
  Azerbajdzjan
  Grekland

  Bottentrion:
  24a Island
  25a Schweiz
  26a Slovenien

  SvaraRadera
 3. Jag både vill och tror att Österrike vinner!
  Här är min vill-lista:
  Österrike
  Sverige
  Ungern
  Nederländerna
  Grekland
  Ukraina
  Norge
  Finland
  Italien
  England

  Men tror det blir så här:
  Österrike
  Nederländerna
  Sverige
  Ungern
  Armenien
  Grekland
  England
  Norge
  Ukraina
  Azerb-osv

  Tog lång tid att bestämma mig, har velat fram och tillbaka, men nu får det bli så här... Tror röstningen blir otroligt spännande! Nu är det fest! cheer

  SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.